Путин одликовао првог човјека ЗГ

"Поштовани предсједниче, хвала Вам на Ордену дружбе и пријатељства. На благо два наша пријатељска града, Загребу и Москви, на благо два пријатељска народа Руске Федерације и Републике Хрватске, спасибо. "

Регион 04.11.2018 | 18:54
Путин одликовао првог човјека ЗГ
Указом руског предсједника Владимира Путина број 425 од 18. јула 2018. године Орденом дружбе (пријатељства) у недјељу је одликован загребачки градоначелник Милан Бандић.

Након што је из руку руског предсједника у Кремљу примио орден Бандић је на комбинацији руског и хрватског рекао:

"Поштовани предсједниче, хвала Вам на Ордену дружбе и пријатељства. На благо два наша пријатељска града, Загребу и Москви, на благо два пријатељска народа Руске Федерације и Републике Хрватске, спасибо."

Осим загребачкога градоначелника, указом Орденом дружбе награђени су још и Јосепх Буторе, потпредсједник Бурундија, те генерал Павел Муравејко, замјеник начелника Главног стожера бјелоруске војске, и двојица вијетнамских званичника из руско-вијетнамског тропског истраживачког института, Нгуен Ти Вин и Нгуен Хонг Зи.

Орден се додјељује руским и страним држављанима за посебне заслуге у међународним односима, рад на успостави међународног пријатељства и мира међу нацијама те за знатан допринос у очувању и промоцији руске културе и баштине или заједничком развоју заједничких пројеката с Руском Федерацијом.

Орден се додјељује од 1994. године, да би 2012. године добио већи статус те је на љествици руских ордена пети по снази или важности.

Орден је у облику петокраке, израђен од сребра с позлатом те с рељефом глобуса у средишту опточеним црвеним рубинима, а међу осталима, досад су га добили и предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски министар иностраних послова Ивица Дачић, бивши српски предсједник Томислав Николић и филмски режисер Емир Кустурица.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Издајица

04.11.2018 17:59

Молим Предсједника Додика за коментар?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

04.11.2018 18:21

"Наша два предсједника" Додик и Вучић нас "убише са браћом Русима" и њиховим пријатељством и братском помоћи. Хрвати им хладно уведу санкције, са НАТО снагама им дођу на границу, протјерају им дипломату из амбасаде у Загребу, и онда када слушаш Додика и Вучића очекујеш да им Путин на груди умјесто ордена окачи ону малу "атомску бомбу за којом плаче Емир Кустурица". Након ордена Бандићу питање: Ко онда води погрешну међународну политику? Хрватска или Србија? Нас /РС/ нећу ни помињати, јер када чујем "наше газде и дипломате" сконтам да смо ми за њих виши ниво /левел/?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.11.2018 19:54

Свака цаст на коментару.Ми као браца а они им непријатељи.кога сад одликује?? Луд збуњен...!!!

Name

израелац

04.11.2018 19:20

Њега јест одликовао а Вучића није... можете провјерити на официјелном сајту кремља.

ОДГОВОРИТЕ