Златна грозница тресе Вареш

Златна грозница наставља трести Вареш. Према писању страних медија, у овој бх. општини недалеко од Сарајева налазе се рекордне количине племенитог метала, пише Вечерњи лист БиХ.

Босна и Херцеговина 04.11.2018 | 14:18
Златна грозница тресе Вареш
Фирма "Адриатиц Металс" наставила је с истраживањем племенитих метала у Варешу и дошла до најбољих резултата до сада, објавио је ових дана аустријски лист Тхе Wест Аустралиан.

Према писању наведеног листа, “Адриатиц Металс је наставио с невјероватним резултатима ископавања у БиХ.

Посљедњи резултати на пресјеку од 24 метра показују 8,6 грама злата по тони и 332 грама сребра по тони.

Додаје се како је на пресјеку од 42 метра пронађено 14,1 одсто цинка, 8,4 одсто олова, 5,7 грама по тони злата, 245 грама по тони сребра, 1,4 посто бакра и 34 посто барита у рупи од 222 метра у ископишту Рупице.

"Ово су најбољи резултати компаније досад у БиХ с драматичним учинцима и показују перспективу племенитих метала с додатком очитих могућности када је ријеч о базним металима, пише овај лист. Даље наводи како је ријеч о изузетној густоћи племенитих метала. У августу ове године фирма је саопштила како је добила једногласно одобрење локалног Вијећа за проширење концесије у Рупицама сјеверозападно и југозападно, чиме је отворен додатни териториј за истраживање и развој.

Вриједност дионица ове фирме се више него утростручила од изласка на аустријску бурзу прије шест мјесеци, а укупна тржишна капитализација (вриједност) фирме данас је 82 милиона долара.

Подсјећамо, начелник општине Вареш Здравко Марошевић још је љетос изјавио како мјештанима те општине проналазак руда, међу којима је и злато, није непознаница.

 Објаснио је како су и ранија истраживања показала исте резултате као она која су рађена под палицом аустралске компаније, а то је да, уз цинк, барут и олово, у тим рудницима има и племенитих метала.

Марошевић је тада подсјетио како фирма "Адриатиц Металс" у овој години у истраживања руде у Варешу улаже 20 милиона марака. Сматра како постоји разлог за оптимизам јер не би се улагало новац да не постоји основа за то. - Компанија је издвојила 20 милиона марака које мора потрошити на истражне радње.

Вриједност истражнога поступка даје наду јер се новац не улаже, а да нема основе за то. Надамо се како ће Вареш постати јако рударско средиште.

Познаваоци кажу како је ово мегапројект за БиХ. Можемо само замислити што ће то значити за један Вареш који неће моћи одговорити потребама - сматра Марошевић. Ако истраживања уроде плодом, Вареш би могао осигурати милионе радних мјеста.

(Вечерњи лист)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

родјо

04.11.2018 13:41

Ко це од тога имати користи?? Дрзава,појединац или арапи....?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

04.11.2018 14:11

Ти нећеш....

Name

ре игипоп

04.11.2018 15:57

Од старе YУ па до дана данасњег нијесам имао од вас користи,а и неоцекујем,само донеси и помози. Али сам схватијо прије 20год ста треба радити,нека вам је Бог на помоци,

Name

ре родјо

04.11.2018 19:23

Бит це запослен Милорад Додик и Драган Цовиц у црно бијелим одијелима и куглама на ногама кад заглаве у цорку , као и аутомафија и убице полицајаца, злата це бити а и бесплатне радне снаге на претек, Фахро Радонциц и Нермин Никсиц се утркују ко це прије за лопату с јаранима својим.

Name

ре ре родјо

04.11.2018 20:06

Понекад се забринем због крампе,да није слуцајно подавно пензијонисана. Јер Америма у Трепци није потребна,људи кукају годинама....!! Електролиза је цудо ....!

Name

ФБиХ

04.11.2018 14:43

Имаце користи цијела БиХ,тако само моземо оцекивати боље сутра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

04.11.2018 19:45

Варес милони радних мијеста хахаххахахахах па не копа се злато као у средњем вијеку лопатом и крампом .

ОДГОВОРИТЕ