Ле Пен први пут испред Макрона

Француска крајње десничарска странка "Национално окупљање" (РН), на челу са Марин Ле Пен, први пут је претекла партију француског предсједника Емануела Макрона "Република у покрету" (ЛРЕМ) у анкети о намјерама гласача уочи избора за нови састав Европског парламента.

Свијет 04.11.2018 | 11:23
Ле Пен први пут испред Макрона
Према резултатима најновијег истраживања које је спровео институт Ифоп, а који су објављени данас, центристички ЛРЕМ ужива повјерење 19 одсто француских испитаника - за поен мање него у авусту, док ЛРЕМ - некадашњи Национални фронт – биљежи подршку 21 одсто Француза, док је у претходном истраживању имала наклоност 17 одсто испитаника.

Заједно са седам одсто подршке колико има суверениста Никола Дипон-Ењан и по један одсто колико уживају странке које се залажу за "Фрегзит", на челу са бившим сарадником Ле Пенове Флоријаном Филипоом и Франсоа Аслиноом, крајње десничарске странке уживају наклоност укупно 30 одсто гласача - за пет одсто више него крајем августа.

Анкета је спроведена 30. и 31. октобра међу око 1.000 Француза, којима је постављено питање за кога би гласали када би избори за ЕП били одржани идуће недјеље, преноси Ројтерс.

Избори за нови састав ЕП биће, иначе, одржани у мају 2019.

Конзервативна странка Републиканци, коју предводи Лоран Вокије, изгубила је два поена па сада има подршку од 13 одсто Француза, док је крајње левичарска партија Непокорна Француска на челу са Жан-Лик Меланшоном изгубила три поена и сада има подршку 11 одсто гласача.

Према резултатима анкете половином септембра, партије Макрона и Ле Пенове биле су "раме уз раме" с подршком од око 21 одсто Француза, док су на треће мјесту били Републиканци, а иза њих крајњи љевичари.

По свој прилици, предстојећи европски избори биће прилика за мегдан између центристичких, проевропских партија као што је ЛРЕМ и крајње десничарских странака које желе да зауставе имиграцију и глобализацију.

Иначе, на изборима за ЕП биће одлучено ко ће водити главне институције ЕУ укључујући Европску комисију.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ле Пен

04.11.2018 19:19

Следеца пресједница ФРА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

упоредите

04.11.2018 20:23

У вријеме старе YУ знало се ко је могао ици за Париз.То су били умјетници.глумци,резисери,сликари итд,сад их мијењају сефови нарко дилера.......!