Јавна имовина судија и тужилаца?

Хоће ли имовина и финанцијски извјештају судија и тужиоца у Босни и Херцеговињ постати доступни јавности, или ће се имовински картони и даље крити у ладицама Високог судског и тужилачког савијета? Одговор на ово питање могао би дати нови Правилник, који би требао ступити на снагу од 1. јануара 2019. године.

Босна и Херцеговина 03.11.2018 | 21:05
Јавна имовина судија и тужилаца?
Годинама уназад подаци о томе шта све посједују судије и тужиоци у нашој земљи, те да ли су то зарадили од својих плата или не, нису били доступни јавности. Именовани носиоци правосудних функција су попуњавали имовинске картоне, који се чувају у Високом судском и тужилачком савијету. Међутим, за разлику од изабраних политичких званичника, судије и тужиоци нису били подвргнути суду јавности. Од наредне године то би се требало промијенити, јер на снагу ступа ново правило, према којем ће и они морати попуњавати електронске обрасце о имовини, који би требали бити лакше доступни грађанима и новинарима.

"Правилником се уводи примјена електронског система који ће омогућити ефикасније подношење и објављивање финансијских извјештаја судија и тужиоца на wеб страници ВСТВ-а БиХ. До његовог успостављања, судије и тужиоци ће током 2019. године финансијске извјештаје достављати у штампаној форми, а који ће јавности бити доступни на захтјев и у складу са законима о заштити личних података и слободи приступа информацијама. Када ће електронски систем бити у потпуности функционалан, тренутно нисмо у могућности прецизирати", саопштено је у ВСТС-у.

Електронски систем имовинских картица носилаца правосудних функција дио је обавезе власти у Босни и Херцеговини из Реформске агенде, а више невладиних и међународних организација става је да ти имовински картони требају бити јавни. Колико ће то заиста и бити, пита се новинар Н1 Амарилдо Гутић.

"Бојим се да ће то бити још једна испразна манифестација транспарентности у раду правосуђа. Мене би као грађанина више занимало колико су ти тужиоци урадили за оно колико су плаћени. Да ли су радили пуно радно вријеме, да ли су урадили истраге како треба и колико је ефикасан њихов рад", истиче Гутић.

Уколико, нови Правилник заживи, сваки новоименовани судија и тужилац мораће у року од 30 дана по ступању на дужност доставити информације о својим, као и финанцијама супружника и дјеце, док они што су већ на дужности морају ажурирати наведене информације: како су и када стекли некретнине и возила, вриједности веће од 5.000 КМ, средствима у банци, полици осигурања... И не само то - дужност им је навести поклоне и донације веће од 25 КМ ако су везане за њихову дужност, али и оне приватне веће од 500 марака, односно 1.000 укупне годишње вриједности. У Високом савијету увјеравају да се редовном провјером утврђује постојање баланса између финансијског прилива и одлива.

"У оквиру ванредних провјера, једном годишње, врши се и провјера, насумичним одабиром, најмање 10 посто поднесених финансијских извјештаја. Уколико се уоче неправилности о њима се обавјештава Уред дисциплинског тужиоца. Када је ријеч о неправилностима које се могу квалификовати као кривично дјело исте се упућују и надлежном тужилаштву, а у случају прикривања имовине, обавеза, прихода или расхода и надлежном пореском органу", појашњавају у ВСТС-у.

Премда у ВСТС-у тврде да провјеравају да ли судије и тужиоци могу оправдати својим примањима оно што посједују као покретну и непокретну имовину, није познато да је до сада ико од носилаца правосудних функција, санкционисан. Н1 је више пута тражила увид у имовинске картоне судија и тужиоца али је Високи савијет сваки пут одбило захтјев, правдајући се Законом о заштити личних података. У Агенцији за заштиту личних података су рекли да не постоји разлог да се јавности не доставе подаци о имовини судија и тужиоца, уз уклањање личних података.

А да према позиву судија и тужиоца треба имати посебан сензибилитет, сматра адвокат Асим Црналић. Објављивање података о њиховој имовини, каже, може бити мач са двије оштрице.

"Нисам за такав приједлог да имовина судаца буде доступна јавности. За то сам да све о тој имовини зна ВСТВ. Суци обављају деликатан посао, и често у сусрету са људима који су починили кривична дјела. Ако дајете податке о имовини, дајете и податке о адреси те имовине, и то може бити озбиљан проблем", сматра Црналић.

Објављивање имовинских картона, сматрају упућени, требала би пратити и стриктна провјера наведених података, јер је пракса на примјеру изјава о имовини политичких званичника у нашој земљи показала да оно што је наведено као њихова својина, неријетко, нема много везе са стварним богатством које посједују. 

Извор: Н1

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

буффало.билл.бл

03.11.2018 21:16

Зашто господа из ВСТВ не крену прво личним примјером, па онда сви остали. Бојим се, ништа од тога. Фарса, ко и све остало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ааааа

04.11.2018 07:03

Аууу они су срце криминала као хоботница увезани у свим партијама дрзе се цврсто у јриминалном дрзавном апарату !!! Уз помоц људи из медјународне заједнице ЗЛО на овим просторима Има ли краја томе

Name

Петар П.

04.11.2018 08:48

У праву сте. У посљедње вријеме се увелико прича да нема именовања од стране ВСТВ без новчане накнаде Прво они нек покажу имовину

Name

Коментар

04.11.2018 10:31

Све су то они постено зарадили од плате, ко и нас предсједник.

Name

Мк

04.11.2018 10:38

Све сами криминалци и лопови у најсиромашнијој земљи владају дзукеле који су покрали милијарде и који штите криминал а осуђују само ситне лопове све их треба позатварати багра лоповска

Name

Робин худ

03.11.2018 21:27

Олоси, униститељи дрзаве и народа,судије и тузиоци су нај веце зло у овој земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА

03.11.2018 22:31

Функционише судство држава би функционисала. У овој држави су најпоштенији лопови. И једино они раде свој посао. Јел морају приказати колико добијају као мито. Сигурно је највећа корупција и нерад код њих.

Name

Буба

04.11.2018 06:59

Опааааа !!! Због лопова да буде тајна имовина ттузилаца судија адвоката ??????????? Ала паламудитеее !!! Јадном опљацканом народу !! Па они су највеце зло овог опљацјаног народа !!!!!! Па они су у спрези са политицарима !!! А политицари сто пријаве имовину је циста фарса !!!! Па то и птице на грани знају !!!!! Људи па домлеееее !! Па народ голим оком види њибову имовину као и политицара коју су покрали!!!!! Али је немицан !!! Једни друге стите свим средствима ! Злоупотреба полозаја институција и свега по реду само да кегализују покраденооооо отетоооо дрскост и бахатост Пљацка стољеца !! И то све уз помоц корумпираних људи из медјународне заједнице који су у спрези са њимаа и њих су покуповали као и папке !!! Људи они су зло направили на овим просторима !! А народна имовина доступна само њијова се кријееееее !Лоповска имовина се крије од лоповааа !!!!!!!!!!! Јавнааа тајнаа !!! Све опљацјано пролази преко њибових папираа !!! Администрација је убила овај народ а њима и за њих радила а не за народ !! Дрзавна мафијааааа ! И ко сацињава дрзавну мафију !!!па они политицари и дрзавни апарат будјетски плаценици увезана хоботница !!! Јос у рату је кренула пљацка предузеца габрима и свега по реду и паирологија покривала пљацку ! Е то је њибов резултат рађа од рата до данас !!главни посао им је да прикрију покрију а дебело се награде ! Злооо равно рату !!! За народ за дрзаву !!! А за лопове је БАЈКА !!!!!! Лопови свих странака се виде голим оком народним постеним !!!! Али тузиоци судије адвокати полиција цуте ко заливенииииии !Дебелоооо наградјени !! Урусено све и сви виде и знају и цуте !!! Па има ли Европа приступ овдје да застити јадни народ опљацкани -! Па они у својој бахатости играју се Путина и Трампа !!!!! На опљацканом народу !!! Замазивање оцију народу да би се ваљао лоповлук свјетских размјера !!!Доклеееееее тајно и јавно на увид и ето истине и правде !!! Али лопови владају и све дрзе под сапом лоповском ! И лопови и крију једни од другиг ! А то нема везе са нормалном имовином !!!!! Они су зло овога простора !! И доклееееееее има ли крајаа од рата до данас то траје !унистени народ бјези а они бахате се и даље у тајним и јавним !!!!!!! Фуј дно дна