Пилић: Новак је напунио батерију и владаће 4-5 година!

Новак Ђоковић ће од понедељка поново бити на трону светског тениса. Циљ је сада бити први на крају године и тиме се изједначити са Федерером и Сампрасом.

Тенис 03.11.2018 | 19:15
Пилић: Новак је напунио батерију и владаће 4-5 година!
Оба тенисера су по пет пута успевали да једну годину заврше као краљеви тениса. Сва је прилика да ће то сада успети и Ђоковић.

Његов некадашњи учитељ из академије у Минхену, Никола Пилић, тренутно из Опатије, где ради са новим талентима, за Б92 је говорио о актуелном тренутку светског тениса и Новаковом повратку на чело АТП листе. 

"Шјор Нико" је у свом стилу прокоментарисао Новаков нови продор на врх АТП листе. 

"Баш су ме новинари из Београда много нервирали том причом о Новаковом паду у оно време када је имао проблема, пре свега са мотивацијом и повредом лакта. Говорио сам им стално, ма чујте, батерија је празна! Мора се напунити! То је дошло после оног великог успеха на Ролан Гаросу, када се круг победа затворио. Да, Новак је тада једноставно испразнио своју батерију и требало ју је некако напунити", каже Пилић. 

Уследили су месеци неодлучности, лутања, дилема да ли да оперише лакат или да пусти да све само прође. Како год било, тај негативан период је за Новаком. Иако почетак сезоне 2018. није обећавао, од маја до новембра уследила је права тениска олуја, или боље речено, Новак је почистио све ривале са пута, освојио два гренд слема, два мастерса и са 22. места које је држао 18. јуна, стигао је до прве позиције на којој ће се и званично наћи од понедељка, 5. новембра. 

"Сигуран сам био да се Новак може вратити са тог 22. места на врх, али оно што нисам могао претпоставити ни ја, а верујем ни многи други је да ће се то догодити за само четири месеца. А ко је могао да зна да ће све то освојити, те да ће се Надал повредити и прескочити толике турнире? Оно што нисам сумњао је да ће ући брзо у првих десет, али добро је да је Новак ухватио тај победнички воз и ево га, сада добро игра и у Паризу", наставио је Пилић.

Пилић је открио да је чим је сазнао да ће Новак поново бити број један на светској листи, послао СМС поруку шампиону УС Опена и Вимблдона. 

"Ноле, што се тиче АТП листе, стојиш ту где треба да будеш", написао сам му. Наша конверзација је увек јасна и прецизна, нема се ту шта много причати. Стигао ми је кратак одговор, "хвала шјор Нико". 

Пилић је био један од првих који је у јуну реаговао када је чуо да Новак размишља о томе да "прескочи сезону турнира на трави". Ђоковић је то рекао у афекту, после пораза у четвртфиналу Ролан Гароса, од Марка Чекината. Пилић је брзо реаговао. 

"Одмах сам му рекао, то не долази у обзир! Инсистирао сам да игра на трави јер на њој има добре резултате и критиковао сам тада Виландера који је рекао да трава није најбоља за стицање самопоздања. Гледајте, иако је изгубио од Чилића у финалу Квинса, видео сам да је то добар пут. Њему се ретко дешава да од 4:1 у тај брејку изгуби сет, али лоптице су ишле тамо где је Новак хтео. И видели сте шта је било на Вимблдону. Приметио сам да је спреман, да има добар тајминг на ударцима. Све је после дошло на своје место. У сваком случају, показао је да је најбољи на свету и да заслужује то првом место јер је поново жељан победа", каже познати стручњак. 

Некадашњи саветник Дејвис куп тима Србије и вишеструки освајач тог такмичења, каже да генерације које долазе још нису достигле ниво игре Ђоковића, Федерера, Надала. 

"Тенис је постао толико конкурентан. Морате имати огроман квалитет да би се борили на нивоу Новака, Федерера и Надала. Киријос, Александер Зверев, Циципас, Ћорић, сви они морају да подигну своју играчку класу, а за то нису потребни месеци, већ године".

На питање, колико још може Новак и колико ће дуго владати, Пилић каже да то зависи искључиво од њега. 

"Тешко је прогнозирати. Ако буде здрав, верујем да ће Новак бар још четири или пет година играти врхунски тенис. За то је способан, а шта ће освојити, то нико не зна. Простора је још много пред њим. Да ће играти добро, у то не сумњам уопште, јер и даље има позитиван скор са свим највећим ривалима", сматра Пилић. 

Каже да је разочаран променама које су најављене у Дејвис купу, такмичењу које толико воли и које је више пута освајао као селектор Немачке и Хрватске, те као саветник у Дејвис куп тиму Србије 2010. 

"Ово што су направили је срамота! Ма реците ви мени ко ће у Мадриду гледати окршај Канаде и Јужне Африке? Где је ту атмосфера? Ако су хтели промене, могли су то другачије радити, рецимо да смање да се игра уместо на три на два добијена сета. Па ко је тај Пике? Неки фудбалер са милијардером из Јапана мења такмичење које је у традицији више од 120 година! Кажу прве две године ће турнир бити у Европи, па друге две у Америци, па у Азији... Па шта то праве, путујући циркус? На жалост изгледа да новац диктира све. Мени није само јасно како су они који одлучују пристали на то", пита се Пилић. 

Коначно, искусни тренер се на крају осврнуо и на идеју, која се прилично допала Рафаелу Надалу, да се рецимо укине други сервис. 

"Не знам шта је са Рафом? Добро, знам да је са Пикеом добар годинама, али не сме се то урадити. Мада, кад боље размислим, Рафа вуче на свој воденицу. У реду би било рецимо померити линију сервис поља уназад за 20 центиметара, ка унутра. То бих још разумео, јер где је ту тенис кад играју Карловић и Изнер? Али укинути други сервис, то никако", закључио је Пилић.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар