Европска Суперлига од 2021. године, ЛШ пропада!

Фудбал Ликс објелоданио да 2021. године креће европска Суперлига, коју ће чинити најбољи и најбогатији клубови Европе. Даље без УЕФА…

Фудбал 06.11.2018 | 17:00
Европска Суперлига од 2021. године, ЛШ пропада!
Револиција за најбогатије и страшан ударац за УЕФА и све остале клубове и лиге.

Фудбал Ликс износи податак који ће из темеља уздрмати европски фудбал, а ако се испостави као тачан, много тога ће изгубити смисао. Наиме, за три године добићемо прво издање европске Суперлиге, такмичења у којем ће учествовати најбогатији клубови на Старом континенту.

Наравно, у њему се неће наћи мјеста за оне мало мање успјешне и клубове са мањим буџетима. Самим тим, већ прве сезоне нећемо гледати двоструке европске прваке Бенфику и Порто, четвороструког шампиона Ајакс…

Уговор о покретању Суперлиге потписало је 16 клубова и они би требало да се одрекну Лиге шампиона, а самим тим и да иступе из УЕФА. За узврат ће добити наступ у такмичењу са далеко више новца. Лигу би прве сезоне требало да чине: Реал, Барселона, Манчестер јунајтед, Бајерн, Јувентус, Челси, Арсенал, ПСЖ, Манчестер сити, Ливерпул и Милан као оснивачи, односно Атлетико Мадрид, Борусија Дортмунд, Марсеј, Интер и Рома као гости.

Поред тога што би Лига шампиона напуштањем поменутих клубова изгубила на значају и спала на другоразредно такмичење, доста ће изгубити и национални шампионати, гдје би, сматрају аналитичари, клубови из Суперлиге играли са другим екипама.

Моћници европског фудбала договорили су и формат Суперлиге. Имаће двије фазе – прелиминарну, која ће се играти по групама и затим елиминациону.

У исто вријеме оформиће се и Друга лига, а најбољи ће изборити наступ у Суперлиги, док ће најлошије пласирани клубови у елити морати у нижи ранг. 

УЕФА је посљедњих година све чинила како би спријечила покретање такмичења које је очигледно формулисано и спремно да почне 2021. Управо су челници кровне европске фудбалске организације помагали најбогатијим клубовима око кршења финансијског фер-плеја, правила које је увела сама УЕФА.

Очигледно да је УЕФА ову битку изгубила, а самим тим највјероватније и рат.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар