ЦИК БиХ: Шверцери сувим месом и крадљивци папира проводе изборе

Стање у једној од најбитнијих државних институција је овакво - предсједник је шверцовао суво месо, крао гориво, путне трошкове, па путовао у Дервенту преко Власенице.

Република Српска 03.11.2018 | 10:55
ЦИК БиХ: Шверцери сувим месом и крадљивци папира проводе изборе
Тек када је на претпосљедњој сједници Бранко Петрић уклонио завјесе, чланови ЦИК-а су се показали у правом свјетлу. Углавном, стање у једној од најбитнијих државних институција је овакво - предсједник је шверцовао суво месо, крао гориво, путне трошкове, па путовао у Дервенту преко Власенице.

Његова десна рука, она из реда осталих, запошљавала је чланове своје породице у државне институције, тврдила да је 35 тона папира калирало, па онда опет истицала да је папир – васкрснуо.

Онај други предсједнику најдражи сарадник је 2012. године обавијестио колеге да за мјесец иде у пензију, па је онда остао на послу још пола деценије. Током радне каријере рушио је Устав БиХ због чега му је ОХР забранио кандидовање на изборима. И он данас проводи изборе.

То је, укратко, биографија три кључна члана Централне изборне комисије БИХ. О њиховим небулозним одлукама протеклих се мјесеци писало много. Али о њиховој скривеној биографији баш и не. 

Бранко Петрић – министар, писало је у дну документа Министарства правде Републике Српске 14. априла 1997. године.

„Обавјештавамо вас да браниоци из Федерације БиХ не могу бити браниоци у кривичном поступку пред нашим судовима“, било је наведено у „информацији“ коју је потписао тадашњи министар, а данашњи предсједник ЦИК-а Бранко Петрић.

За награду, Бранко Петрић је годину касније именован за амбасадора БиХ у Словенији. Прво је оптужен да је проводио апартхејд у Амбасади у Љубљани, јер није желио потписивати визе Албанцима који су жељели посјетити БиХ. Остао је забиљежен случај Залили Сокол који је у јавност, те 99. године пласирао службеник у бх. Амбасади – Мухарем Церо.

Некако у истом периоду, амбасадор Петрић се нашао у центру још једног скандала. Словенски цариници су, наиме, открили да бх.амбасадор у свом службеном аутомобилу шверцовао суво месо и ракију. Афера је, међутим, заташкана, Бранко Петрић се 2001. године вратио у БиХ, а три године касније постаје члан Централне изборне комисије БиХ.

Према документима у које је Журнал имао увид, Петрић је посљедњих година у родну Дервенту путовао преко Власенице, како би на тај начин покрио трошкове за своја приватна путовања. 2009. године незаконито је именован за предсједника ЦИК-а, док је ове године на исти начин постао предсједник Централне изборне комисије БИХ, али је Суд БИХ пресудио другачије.

Петрић је главни човјек Милорада Додика у Централној изборној комисији БиХ.

Ирена Хаџиабдић остат ће запамћена по томе што је изјавила да је мањак 35 тона папира у складишту ЦИК-а узрокован „калирањем папира“. Неколико дана касније тврдила је да папир васкрснуо, тј, да у ЦИК-овом складишту не фали ништа.

Захваљујући њеном ангажману, 2014. године у Агенцији за статистику БиХ запослен је њен син Нено Свјетлановић. Агенцијом је у том тренутку руководио кадар ХДЗ-а БиХ Велимир Јукић. Ирена Хаџиабдић највећи је заговорник да се, приликом попуњавања Дома народа ФБиХ, као основ за израчун узимају резултати пописа из 2013. године, што је у супротности са Уставом ФБиХ, а у складу са жељама ХДЗ-а БиХ.

Родица њеног супруга, Јасмина Хаџиабдић мјесецима је обављала функцију секретара ЦИК-а. У том периоду на челу ЦИК-а била је управо Ирена Хаџиабдић.

Још 2012. године Стјепан Микић је извијестио чланове ЦИК-а да наредни мјесец иде у пензију. Пет година касније, државни су ревизори констатовали да Микић испуњава све услове за пензију, али да никад није пензионисан.

Микић је бивши високи званичник ХДЗ-а БиХ, а био је и савјетник Драгана Човића. Прије тачно 20 година ОХР је Стјепану Микићу забранио кандидатуру на изборима, јер су постојали докази да је рушио уставно-правни поредак БиХ, односно да је „антидејтонски“ дјеловао.

Довођен је у везу и са криминалом у Херцеговачкој банци, преко које је ХДЗ БиХ годинама извлачио новац.

(Журнал.инфо)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

♤♡◇♧

03.11.2018 10:01

Јој туго нема иституције у БиХ гдје није покривена аферама.Добро смо ми и зиви све ове године.Стасу нам пара појели..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

03.11.2018 10:32

Да то је управо вријеђање ГРАТСКЕ ЉУТСКЕ ИТЕЛИГЕЦИЈЕ.

Name

Карта за свијет

03.11.2018 10:43

Све лопурде, да је страшно. Како не бити разочаран и згађен, кад на главним функцијама сједи овакав људски шљам. Какво поштовање закона, људских права, демократских процеса, јер су се изгледа они бавили свим и свачим, само не поштеним радом. Дефинитивно, поштеном, образованом и васпитаном човјеку су ови простори карта за пропаст, треба ићи било гдје. Ово је, чини ми се, најгори простор на свијету.

Name

Мк

03.11.2018 13:23

Ово је црвени аларм да се ова власт уклони по сваку цијену .

Name

Страшно

03.11.2018 16:52

Убили су ме ови резултати избора. Додик је опљачкао народ и тим новцем може да се разбацује, како жели. Знам! Шта се овдје радило, уступцима и новцем, да би побиједио. СзП је радио поштено и зато смо изгубили. Ово само може народ збацити револуцијом. А, који народ? Бабе и дједови. Млади одоше. Поткупљује патријарха, Миломира Марића, Петрића и Путина. Жалосно, што и црква гледа интерес. Плаћа Марићу гостовање на ТВ. То преноси, сад његова АТВ. Лаже ли лаже. Само руковање са Путином кошта милион евра. Тако глупи народ вјерује њему, да га воли Путин, да га цијени патријарх. Добио и Петрић , ето, велики новац и намјестио побједу њему. Даровао је и Ристовског и Матију Бећковића. И они га подржали. Гаде ми се сви а некад сам их волио. Глупи народ. Шта да чинимо, нас већина поштеног народа? Ево, развали СДС са старим лоповима, којима никад доста богаћења.

Name

Истина

03.11.2018 10:04

Колико и ста је до данас Петриц добио од Додика? И од кога јос?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово је право питање

03.11.2018 14:19

И то це једног дана изаци на видјело али је Петриц вец одбио приговоре и легализовао покрадене изборе. Људи, ситуација је у друству БУКВАЛНО као експрес лонац који писти, писти који це ДЕФИНИТИВНО експлодирати а ми УПРКОС томе НЕПРЕСТАНО И НЕМИЛИЦЕ додајемо дрва у спорет.

Name

ГЛАС

03.11.2018 14:40

НИЈЕ ТАЈНА. ЈЕДНА СЛУЗБЕНИЦА БАНКЕ ИНТЕСА ЈЕ ЈАВНО ОБЈАВИЛА ДА ЈЕ ПЕТРИЦУ НА РАЦУН (УПЛАЦЕН ИЗ БГ ПРЕКО РАЦУНА И.+ М. ДОДИК) СТИГЛО 320'000 ЕУРА КОЈЕ ЈЕ ОН ВЕЦ ПОДИГАО. АЛИ ТО НИКОГ НЕ ИНТЕРЕСУЈЕ.

Name

Гршо

03.11.2018 10:12

Дервентски лопинаш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

03.11.2018 10:19

Лијепа друзина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

03.11.2018 10:31

За ста се борих и рањаван у рату да морам сад од педесет година ици вани да зарадјујем и дјецу су ми вани вец због ових лопова пи пи пи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор за Перо

03.11.2018 14:27

Знам Перо сасвим добро знам како се осјецас. Бар си зив, и дјеца су ти зива хвала Богу. Ста да казу они знас на које мислим. Па сутра кад казу, ајде напријед и гините људи да браните МОЈУ имовину и моје богатсдтво а ја цу вам се (вама који останете зиви) сутра смијати, уциницу вас просјацима и одузети свако људско достојанство, и то је управо оно сто нам Додик данас ради. НИСМО СЕ ОПАМЕТИЛИ да на изборима гласамо у толиком броју за промјене да нам не могу ниста никаквом крадјом. Е зато нас Додик треба САТРАТИ јер смо заслузили МНОГО горе од овог сто нам сада ради.

Name

буффало.билл.бл

03.11.2018 10:52

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=РсКY1_арусИ Важи за све политичаре са ових простора!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

03.11.2018 11:01

СВАКА ПРИЧА ИМА СМИСЛА. КО МИСЛИ ДА ЈЕ СВЕ ЛАЖ ГРДНО СЕ ВАРА.УВИЈЕК СЕ ПИТАМ СЛАВЕ ЛИ СЛАВУ ДА ЛИ СУ ВЈЕРНИЦИ .ЊИМА ЈЕ МЕДИСКО ПРОМОВИСАЊЕ НАЈВАЖНИЈЕ И ТО ДА СУ У ЦЕНТРУ ПАЖЊЕ А ШТО ЈЕ ТО ГАДЉИВО НЕМА ВЕЗЕ.ПАРЕ СУ ИМ БИТНИЈЕ ОД КАРАКТЕРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

03.11.2018 11:09

Чему чуђење...па погледајте у државним институцијама и око Рудоње све су људи од 65-70 година који су узели отпремнине и још "мало раде" ....то је одавно и евидентно, ко ће томе стат у крај него омладина , ако је и буде, ако не буде у избјеглиштву у ЕУ и имала жеље да нешто мјења...Рудоња са $ милијарде богатства личног може радит шта хоће, а онда неке Кустурице могу да га хвале као визионара...кад је то частан и оштен човјек својим радом на овим нашим просторима могао стећи толики иметак...да то није лоповлук....све је лоповлук, а чак и зграда СНСД која је изграђена без дозвола је лоповлук...наравно да на крају они то поравнају,потписима оних који су жртвовани да то ураде, ако неће дођу они који хоће и тако зачарани круг криминала има "чудне путеве.чудну судбину " и тек након 10-15 година испливају на видјело , а онда и није више интересантно ...или нема коме бит интересантно , јер ти нови "гледају у будућност "...замислите молим вас, али је мудро и визионарски......Лопов и криминалац је ...погледајте сву инфраструктуру на који начин и како настаје и ко је води ...све је јасно.....ко хоће да зна....с њима нема напријед.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

03.11.2018 11:32

А јесте навалили копати по прошлости људима, да је то битно неби за председника имали шверцера,ратног профитера, лажова, и још свашта нешто... А предсједник у свакој држави је за пример свом народу. Чувајмо председника као зеницу ока свога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

03.11.2018 11:57

Не смијемо признати изборе, ако хоћемо да се извучемо из овог пакла. Морамо повући црту испод које не идемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоце то

03.11.2018 14:19

А ти не признај.Ко те тера?

Name

Није него

03.11.2018 15:02

Као што сте ви ботови нервозни кад је неко принципјелан у ставу да неће признати изборе, тако је исто и режим нервозан због тога. Режим је нервозан и једва чека да формита власт. ЗАТО ПО СВАКУ ЦИЈЕНУ НЕ ТРЕБА ПРИЗНАТИ ИЗБОРЕ! ТО ЈЕ ЈЕДИНИ НАЧИН ДА СЕ НЕКАКО ИСЧУПАМО ИЗ ОВОГА ПАКЛА, СВЕ ЈЕ ОСТАЛО ПРОПАСТ!

Name

Зоо Цувар

03.11.2018 12:06

До сада сте цутали а знали сте за ово и прије. Сад кад је одбио поновно бројање листица сад га нападате. Па ста сте оцекивали од таквог цовјека? Требали сте ово објавити прије избора па да се лопови смијене и поставе постени цланови ЦИК

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јока

03.11.2018 13:27

Е сад треба сви да протестујемо без обзира на националност.Силне паре бацене на изборима а све це легализовати захваљујуци лоповима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банда

03.11.2018 13:39

Ето народе и у ЦИКу имате мафију купљену од Додика и Бакета. Само ви цутитите, нек вас хандке слиједеће 4 године, заслужили сте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дофу

03.11.2018 13:59

Засто нема сеxа медју запосленима у јавним предузецима? Зато јер су сви родбина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БУРЛЕ поруцује

03.11.2018 14:49

Под заставом Српске скупио сам сав сљам ове земље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

03.11.2018 15:24

Довољно је знати да је био министар правде и то довољно говори о његовим квалитетима. Министар не мозе бити постен, јер је то нацин да се њима влада. Тако је од рата на овамо од када су нам засјели на грбацу разне патриоте а у ствари профитери. Њима је рат требао да би радили ово сто данас раде и да би били локални кнезови и рекетаси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

03.11.2018 15:28

Не могу они бити бољи од ментора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

04.11.2018 00:38

А Бозицковиц који је цлан цика је на ту функцију досао захваљујуци Обрему Петровицу издајнику српаког рода и сдса...само да се зна....сина љубису му запослио у топлани у добоју а од сестре сина у инспекцијама...тако је обрен преко бозицковица себи обезједио подрску у цику да би нина букејовиц инаце обренова пасторка могла проци за посланика иако не испуњава услове

ОДГОВОРИТЕ