Прича о херојским жртвама Срба

Најновији филм о српским жртвама током Првог светског рата, премијерно је приказан у центру "Сава", а редитељ и глумци су за МОНДО открили више о филму и његовом значају.

Србија 03.11.2018 | 10:19
Прича о херојским жртвама Срба
Глумци и творци историјског филмског спектакла "Заспанка за војнике", Предрага Гаге Антонијевића, поклонили су се публици 2. новембра у Великој сали центра "Сава" након велике премијере филма.

Херојске подвиге који су нашу војску довели до тријумфа у Великом рату, доживео је и описао академик Стеван Јаковљевић у делу "Српска трилогија", а на основу његове прве књиге о 1914. години, Наташа Дракулић је написала сценарио. Сећања младог Јаковљевића на његове саборце, али и на пола милиона ратних другова над чијим гробовима расте мали плави цвет - заспанка, изнела је врхунска глумачка екипа. Међу њима је и, последњи пут пред камерама - Небојша Глоговац.

"Овај филм нас подсећа на неке боље људе, на наше претке који су се тако жртвовали за слободу отаџбине и ми то имамо у свом гену усађено, само га треба пробудити", истакао је Антонијевић за МОНДО и додао:

"Нама је било стало да се направи филм који ће бити та нека врста патриотске читанке да могу деца да га гледају и да разумеју филм, и да родитељи гледају са њима, а да их није срамота онога што виде".

Редитељ је такође истакао да у филму нема псовки, "осим једне на крају", као и да није приказано графичко насиље, већ је је акценат био на емоцијама.

Стевана Јаковљевића у филму тумачи млади глумац Марко Васиљевић, који нам је открио због чега је његов лик важан за филм.

"Важан је због жртве коју је учинио за српски народ. Често сада говорим док дајем интервјуе како млади нису свесни, почевши од себе, па на даље, и немају уопште представу шта је то било и колика жртви је поднесено. То је један светао тренутак у нашој историји где треба да будемо поносни на наше претке и на оно ко смо", закључио је он.

Глумац Ненад Окановић тумачи лик редова Тасе, којем је ово већ трећи рат и за други начин живота више и не зна. Окановић је за наш портал рекао да му је ова улога представљала право уживање и задовољство, и истакао због чега је важно имати овакву причу данас.

"Обавеза нам је да памтимо. Србија је доживела највећу жртву у том рату, јер у односу на број становништа, Србија је претрпела највећу жртву, а била је део савезничких страна. Зато мислим да су ти људи увек заслужили да их се сећамо. Најбољи и најхрабрији су тада отишли. Треба да смо срећни и поносни, да не заборавимо и мало свет да подсетимо на то ко смо."

У филму играју и Вук Јовановић, Љуба Бандовић, Александар Ђурица, Иван Ђорђевић, Марко Гверо, Радош Бајић, Никола Илић, Марко Павловић, Стефан Радоњић, Петар Кокиновић, Вук Костић и многи други.

(Мондо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цаллахан

04.11.2018 09:50

Ста би од онаког ослободилачког народа. Дозволили сте да вам се догоди Сребреница, Приједор, Зворник. Е моји Срби.

ОДГОВОРИТЕ