Нажалост, нема више таквих људи

Свако турбулетно вријеме узима свој данак. И тад када је најтеже, покаже се ко је вјера, а ко невјера. Преносимо вам истиниту причу коју је један читалац из Рогатице послао БН порталу. Можда у сљедећим редовима препознате и данашње вријеме када је, нажалост, све више оних који лако изгубе образ и част.

Република Српска 03.11.2018 | 07:31
Нажалост, нема више таквих људи
"Са шеснаест година оде у четнике. Убрзо зароби њемачки митраљез. Нико се и не усуди да га затражи од дјечака-горостаса, високог скоро два метра. Гдје он залегне ту непријатељу пролаза нема.

На Сутјеци, четрдесет треће, сколише их партизани. Све да их побију. Он сазнаде гдје су Рогатичани и предаде се њима. Нека свога и у рату непријатеља.

Драго и Милисав препознаше га одмах. Надвисио све четнике. Лијепо га примише, не дадоше никоме да га дира. Рекоше да ће му све опростити ако им се придружи. Сачуваше му главу. Он их одведе до једног кривог бора, ископа испод жила сакривене униформе и оружје, обуче их и наоружа од главе до пете.

Њемачка офанзива однесе их даље. Он искористи прву прилику и поново клисну четницима.

Бог даде па сва тројица преживјеше рат.

Негдје педесет и неке бануше Драго и Милисав код њега на имање. Он устави волове, изведе их из орања, стави пред њих сијена и сједе на повисоку одорицу са ненајављеним гостима.

Понудише га цигаретама марке "Сућеска". Он дубоко удахну, па омириса једну и стави је за уво. Другу олиза језиком по шаву, узе је у уста, извади из џепа чакмак и повуче њиме по кремену. Труд плану, а он прижди цигар на пламенчић. Потече и разговор. Гдје је ко, ко шта ради, како су кућна чељад...

Драго је сад високи официр ЈНА, потпуковник, а Милисав секретар општине.

Кроз разговор претресоше рат од чет'ерес треће до чет'ерес седме. Тек тада се Дуле предао ОЗНИ. Исприча им и како му је Радомир Нешковић послије Сутјеске свинт'о шамарчину да му је уво звонило три дана. Послије дужег разговора гости му рекоше и што су дошли.

- Јебемга Дуле, ти знаш како ово сад иде. Свака сића са два свједока да је био у партизанима добије јал добар пос'о, јал борачку пемзију... кад посвједоче провјерени чланови Партије нико се не усуди да порекне. Милисав и ја смо се договорили да посвједочимо да си ти био у партизанима на Сутјесци, нећемо ништа ни слагати. Помоћи ћемо ти и да те приме у Партију и да те Бог види, и тебе и сву твоју чељад. - рече му Драго.

- Тјааах... - одговори Дуле, извади ону цигару иза ува, прижди је на безец, па повуче неколико добрих димова прије него проговори.

- Фала вама високо, који сте се мене шјетили. Мило ми је чути да добро живите у Титовини. Ваша странка побиједи и треба да добро живите. Живим и ја... некако. Нисмо 'љеба гладни. Ви сте зе борили за Тита и Партију, ја за Краља и Отаџбину, ваше је побиједило, моје изгубило. Ја се за то нисам борио, 'вако је право, друкчије не би ваљало.

Без поздрава устаде и уведе волове у бразду. Звизну канџијом кроз ваздух и подвикну на дешњака. Зашкрипа посна земља под лемешом. Замириса пререзани орашак. Мукну, или јекну, Шароња. Уплаши се врана и узлеће са оближње крушке.

Ја... мој брате, а види ти сад ово... нема више таквих људи, то мајка више не рађа!"

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Рахатлокум

03.11.2018 06:54

Убће нас Митологија пуста машта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роки

03.11.2018 10:16

Па криминал и данас иде на овај нацин. Благо памети којој је ово позитивна прица!

Name

Срби су се, нажалост,

03.11.2018 15:30

Јако промијенити, ал на горе! Придаће и оца и мајку само да њима буде добро!

Name

РЕ РОКИ

03.11.2018 17:40

НЕ ДА ЈЕ ПОЗИТИВНА ПРИЦА ВЕЦ ЦОВЈЕКУ КОЈИ ИМА ДУСУ ПОТЕКНУ СУЗЕ СТА ДАНАС НЕМА ОВАКВОГ МОРАЛА. А ТИ СИ ОЦИГЛЕДНО БЕЗ ДУСЕ, ОБИЦНА БЕСКОРИСНА ГОМИЛА ЉУДСКОГ МЕСА.

Name

Таћ

03.11.2018 07:06

Истина, образа се нема данас. Чланак врло поучан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

03.11.2018 07:07

Увијек је било и биће ЉУДИ, мени је драго што се моји (Бањалучани) враћају чојству. Пардон али пуно више њих је постало борци уз два свједока, послије су се реванширали цинкарећи УДБ-и.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги МÜНЦХЕН

03.11.2018 07:10

Свака вам цаст за цланак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биги

03.11.2018 07:11

Свако своје тјера,Бог све види и све цује...Ниција није до зоре сјала...Образ и цаст,Краљ и Отадзбина. Људи са образом су људи са ставом. Једно ке сигурно,све има свој успон и паад-казу, и пад је лет таман толико да схватис колико и гдје си гресио а онда или се цује туп или глуп...слике нестаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјеруј

03.11.2018 07:28

Има људи, има. Давор је један од њих, највећи херој у данашње вријеме! Људи око њега су хероји!

ОДГОВОРИТЕ
Name

партијаш

03.11.2018 07:35

Некад су грађани молили угледене људе да их представљају у народним органима, а данас обрнуто, ма..у им.

ОДГОВОРИТЕ
Name

7

03.11.2018 07:39

Има, има јос таквих људи, ал' их је мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

03.11.2018 08:21

Увијек има људи за примјер

ОДГОВОРИТЕ
Name

веселин дуловиц

03.11.2018 08:43

Ето такав је био мој пок отац милан милованов друловић за 20дана це година напусти нас у 97г.До 43 са братом милисавом био у цетнике по убиству брата по молби мајке андје примирио се који месец наидјосе другови из 5 цг партизани и он са њима до сремског фронта изашао у чину команданта бригаде послат у кијев на убрзану војну академију 1948г неосновано и без оптужбе послат на голи оток до 1953г покојна га андја мајка није упознала цовек горостас од 130кг врацен са 50кг врећа костију намуцен и сломљен.До 1980г без градјанских права нк радник 5 нас факултетски образовао уз тегли и труд.1980г посећује га генерал мајор његов редов из рата по повратку са бесплатног љетовања који је о јунаштву и својству милановцу писао фељтон у политици при одрастању уз сузе генерал реце не могу вјеровати ста ти учињене???Нек ти је сретно генерале путуј и не трују ми дјецу титовом демагогијом ето вам га ја вам ниста не завидим.Остави нам отац обавезу да ником не завидимо никога не глорификујемо и свима опростимо као што је и он .Сигурно Н нећемо ЗАБОРАВИТИ а има мас и дуго це трајати НеЗАБОРАВ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово је жива истина

03.11.2018 08:58

Знам једног саобраћајног полицајца који је за вријеме посљедњег рата био резервиста у МУПу. Имао је завршену основну школу и у складу с тим и писменост. Чуо је да се може са два свједока завршити средња школа па је то и урадио док је још рат трајао. Електромеханичар за шинска постројења постаде и ако не зна у којој школи би се могло то звање добити. Након рата остаде у полицији до дана данашњег са краћим прекидима када би му давали отказ због корупције и поновно враћање на посао, ваљда опет са свједоцима. Чујем ових дана да је завршио и некакав факултет па ме не чуди јер је све до сада завршавао са свједоцима па не сумњам да је и ово на исти начин стекао. Објавићу кад постане академски образован грађанин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сах

03.11.2018 09:48

Прица је на мјесту,нема даље. Само могу реци да це се и ово садасње вријеме и људи у њему нпр. Давор и ови искрени око њега,којих је уистину веома мало.спомињати и преприцавати као хероји овог времена јер на залост,долази све тезе и горе вријеме... молим Бога да им да снаге да истрају... он и они це сацувати образ нама којег сами нисмо знали и нецемо да га сацувамо зато сто смо полтрони и слабици а дивимо се Дулету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А гдје је било предузетниство

03.11.2018 09:57

Требали су му понудити да направе бизнис са задругом. Промасене идеологије и промасени зивоти Срба и са једне и са друге стране као и данас. Он упро, а немозе сам, а они док није догорјела. Ни Краља ни Тите ни њих. Циј народа је сацувати и образ и гузицу. Једноставна политика за успјех народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

03.11.2018 18:16

Срби су остали без краља и краљевине, вратили су нам ону маскоту у Бели двор. Маскота која није свјесна да су многи више били одани мртвом краљу него накот живом Титу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мир

03.11.2018 20:42

Цему се паметан стиди будала се дици!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дривуша

04.11.2018 09:26

Имали смо ми Богдана , људина био сам мали али се свега сјечам. Има оваквих људи још и сретан сам због тога .

ОДГОВОРИТЕ