Млади без наде у будућност БиХ

Највећи проблем грађана БиХ и разлог за масовни одлазак из земље је одсуство наде, а не стање запослености или незапослености, истакнуто је у емисији "Изазови" БН телевизије. Наглашено је да се стање ипак може поправити ако прави људи дођу на права мјеста.

Република Српска 02.11.2018 | 22:49
Млади без наде у будућност БиХ
Јелена Кравић је најбољи студент Медицинског факултета Универзитета у Београду са више од 50 десетки у индексу. На питање да ли своју будућност види у БиХ одговара јасно - НЕ.

“Своју будућност видим у Словенији, за почетак”, истиче Кравићева. За овог студента посао се не назире, ево и зашто.

“Запошљавају се неки људи који нису ни у медицинској струци. За мене овдје нема мјеста и мислим да га неће бити”, додаје Кравићева.

Има и оних који који желе да остану, али да би опстали морају да се усавршавају у иностранству.

“Имам у плану да идем у Италију да завршим мастер студије и да се са стеченим знањем вратим у Републику Српску, да се запослим или на универзитету, или у некој фабрици и институту да бих унаприједио школство и привреду”, јасан је најбољи студент Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци Деан Милановић.

А ево зашто је БиХ сваки дан све даље од ЕУ.

“Данас у Републици Српској и БиХ раднике не запошљава Биро за запошљавање, него странке”, истиче Драгана Павловић, дипломирани економиста. 

Али није егзистенција пресудна за одлазак из БиХ.

“Највећи проблем је одсуство наде. То је оно што је младим људима важније од посла. То је проблем који ће се јако споро рјешавати”, истиче проф. др Миодраг Живановић, професор Филозофског факултета у Бањалуци

Међутим, још се може ситуација поправити.

“Требало би све ове који краду од државе кривично гонити па да одговарају, па онда их послати на издржавање казне уз социјално-ангажовани рад, па тога ко је крао од државе послати на онколошко одјељење гдје су смјештена дјеца, да гледа ту дјецу и ситуацију до које је он довео”, наводи Доц. др Димитрије Ћеранић, професор Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Осим тога, образовни систем је пао на ниске гране, образовне институције изгубиле су улогу васпитача, поручено је у емисији "Изазови" БН ТВ и наглашено да би се ситуација могла поправити ако би квалитетни, образовани и стручни људи преузели одговорност и рад у своје руке.

(БН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Бане

02.11.2018 22:12

Људи су сасвим аргументовано изнијели своје мишљење о овом јавашлуку и нашој корумпираној и криминалној гарнитури на власти који су своју фамилију обезбиједили до 6 кољена крадући овај народ и државу у спрези са тајкунима кумовима и јатацима ФУЈ ЦРВЕНА МАФИЈО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

03.11.2018 08:18

Стварно? А народ је бас фин и постен и не умије да украде и превари. Па на Сокоцу су аутомафијаси народни хероји, нема ко не крци суму мимо закона. Сви подмитљиви за 20КМ. Народ је кривац за све јер је покварен до кости. Све у свему, ово је тотална пропаст.

Name

Нпр

03.11.2018 09:36

Нека се направи ревизија. Које и како запослен у згради владе, из свих министарстава. Да ураде ревизију. Па це се видјети на који нацин су запосљавани.. Фуј. Фуј.

Name

роки

03.11.2018 00:10

Није ми јасно да ли напустају РС или и БиХ. Да ли је одлазак из РС веци него из БиХ а и из Федерације БиХ. Ја сам цуо да највисе одлазе из истоцне БиХ а несто мање из РС или из Семберије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕОБА СРБА,

03.11.2018 09:05

Проблем одласка младих није од јуче, траје од краја рата. Прво је захватио Херцеговину и источни дио Републике Српске, а затим се проширио. Најбољи ученици, још увијек на пријемним су у врху при упису на факултете Универзитета у Београду и Новом Саду, остају и не враћају се. Многи су као таленти или се касније доказали и ушли у јаке корпорације. Тај број је за Херцеговину одавно премашио 10000. То су наношене штета само кроз цијену школовања у милијардама еура. Стварне посљедице се никада неће надокнадити. Хиљаде јелена, драгана, деана... је отишло, фактички отјерано из Републике Српске. Овдје завршавају и запошљавају се, још у средњим школама страначки врбовани, најслабији, којима су странке помогле школовање. Ово није случајно, прављен је поданинички систем учвршћења власти. Диктатури не требају зналци него извршиоци, а историјски смо показали подаништво. Наћи ћу десетине инжињера који ни данас не би положили поправити испит из математике у деветом. Нисам луд, него сам им био у комисијама или испитивач... Касније СИГУРНО нису могли научити... Е такви су нам данас на већини радних мјеста. Ово добро знају два сјајна, уважена, професора. Видим да многи не могу, ограниченог интелекта, ни да разумију шта професор Ћеранић говори. Још ће остати без студената. Па што би слушали овог, четири, пет година кад се исто звање ГЛУНЕКСОМ донесе из Травника. Још један поздрав овим сјајним младим људима и уваженим професорима.

Name

Види ово

03.11.2018 01:22

А Додиков син завршио факултет у Милану па се вратио у РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.11.2018 08:00

Три милиона од банке за старт пословања, 10 милиона на рачуну од тате плус некретнине, Проинтер од Вучића и тате, и КК за забаву...

Name

Ре ре

03.11.2018 08:43

Дај другима десетину од набројаног, неце нико мрднути одавде.

Name

Висеград

03.11.2018 09:16

Да знамо пуно тих који су факултет заврсили у Милану . Синови политицких пулена СНСД-а . А факултет ранга оног у Звецанима. Прелистас па заблистас. Све мој до мојега.

Name

@Роки

03.11.2018 04:49

Па западу требају радници а како добити ако су добре плате овде, па Привреда слаба западу одговара, продају нам своју робу. Значи слањем пара породицама у РС опет купују њихову робу, све им прода и зечеве у шуми су хтјели продат(ловишта) ал немогу онда исјећи сву шуму па одусташе.Све то указује да им је Додик најбољи да нам влада . Уздај се у се и у своје. кљусе. Само унутарња борба опозиције и незадовољног народа може дати резултате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

03.11.2018 06:36

Распад система.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

03.11.2018 06:36

Велики поздрав професору Зилету. Стета сто је изасао из политике.Видио цоввјек смеце свуда и отказао се јер незели бити дио тога.Млади одлазе због неправде због криминала примитивизма крканлука неструцни се запосљавају а струцни не јер нису дио поквареног трулог Додиковог система.Само народ несвата да му дјете љеци неко конема појма нии о цему али је као кул љаксе обукао бели мантил .Унистисе нам дјецу родитеље комсије погресне дијагнозе милион слуцајева а да се залис па нема коме јел све је то исто смеце.У сколи Бранислав Нусиц ради комплет једна фамилија плус ујаци куме снахе.Било је то и по тв и опет нистс.Дјецу нам уце људи који су заврсили за фризера на пијаци продавали паприке софери аутобуса итд.Е то је истина у сваком сегменту је тако.Ето прије незнам колико година лик је врсио операције а ни медицинску сколиу ње заврсио.Нрправде ето зато омладина одлази јел је гуси овај смрад примитивизма сељаклука неправде корупције содоме и гоморе.Ево кад народ види нормална омладина да је брутално убијен њихов врсњак 21 год и да људи стоје еј 222 дана тразеци истину а добили су понизење отказе са посла увреде працење прислускивање телефона од исте те полиције која се бсви криминалом растурањем дроге уцјенама крадјама.Постен народ прате врсе репресију а стите кримосе и убице.Па кад цовјек све то сабере сав се одузме.Казе цура отице у Словенију па онда у италију и вратити се у РС да то знање ту показује.Нс од тога ниста једном кад оде никад се висе неце вратити осјецаце се ксо цовјек вредан постовања нормалан зивот у постовање те професије за коју цр бити адекватно плацена а не ксо код нас.Ово је све прица да би се добила стипендија.Нилад се ти као ни многи други никад неце вратити.Гдје ти је доректор онсј са купљеном дипломом из сироког брега гдје јос скимцис кад прицас а граматила ти је војка нојла тујка идр.Лазе заврсили ОТ академију јахахаха знате како се заврсава кололо јос омас до краја јос 5 рата.трстове полазес из куце преко компа ..Колико болесно и ста онда онда то мозес само да радис у РС а негдке на западу истјерају те први дан јер немас појма Људо су заврсавали Академију незнсју три реци енглеског сестра ми је тако од куце заврсила а церка ми јој ресавала тестове и преводила енглески ста зна миста науцила фотосопитати ствари и сад иде вани у сведску о ста це радити тамо бити цистацицааа.Е тако мој народе иди из тог зла гдје комсија на комсију пуца гдје се глееа ко је које коме висе побио ко је кога поробио и зица.Гдје се броје крвна зрнца .Паметном доста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

03.11.2018 06:52

Млади људи су у праву и треба да иду одавде. Професор Цераниц је висе филозофирао у емисији и није понудио никакво конкретно рјесење за разлику од професора Живановица. Мислим да је Живановиц у праву када казе да нам је потребна ванинституционална борба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВЕ ЈЕ ТАЧНО

03.11.2018 07:49

Нађите ми државну институцију у којој на некој од руководећих функција није страмачки полтрон са инстант факултетом типа Витез, БЛЦ, Широко (све редом "универзитетски центри"). Па у одборничким клупама сједе полуписмени, и они који су похађали "специјалну" школу... предратни месари, шофери и портири су директори, па чак и академици. Наставници премијери, којекакви хоштаплери министри... закључак је да смо пропали дефинитивно, колективног спаса нема, ко може нека бјежи или пошаље дјецу у иностранство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

03.11.2018 09:14

И како се сада понасати према цлановима СНСД-а. Имам доста познаника који су у тој , сада за мене крајње деструктивној партији. Како им дати до знања да сматрам и њих одговорнима и неморалнима због подрске коју прузају оваквом нацину организовања дрзаве. Дал са њима да престанем говорити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДЛОГ

03.11.2018 09:24

Предлажем новинарима да истраже тацан број приватних факултета, затим ко посједује те дипломе од насих званичника. Нас Проф Живановиц је навео добар примјер везано за "пса ентеријера". Питам се колико је људи око њега схватило да је то погресно. А најважнију ствар је рекла дјевојка доктор, којаје рекла да је недопустиво да дијете не смије бити кажњено. То је кљуц свега. О обданиста до стицања дипломе, дијете има бесконацна права, а нема никакве одговорности. Ученици на цасовима спавају, излазе и улазе, гледају своје скупе андроиде, једу.....све осим да се концентрису. Неограничен број изостанака могу направити. Министарство врси огромну пресију на просвјетаре до најситнијих детаља, као да суу питању дегенерици , а не углавном одговорни људи. А, истовремено, толерису уписивање позитивних оцјена на крају године јединицарима, како би заврсили разред. Не знам никог данас ко ради у сколи а да воли свој посао. Тотално унистена и омражена професија. Људи це ускоро напустати сколу и ици негдје гдеј це мање зарађивати, како не би уцествовали у образовном и васпитном геноциду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срам да вас/нас буде

03.11.2018 09:33

У овој држави нема одговорности, буџетска средства се расипају, а нико не одговара. Криминалци у суду, криминалци у тужилаштву, криминалци у полицији (убијају дјецу, растурају дрогу и сл.), криминалци у политици... И сви али сви су одраз нас самих јер без гласа ово све гледамо и климамо главом, а кад неко изађе у јавност и каже на сав глас шта се ради, ми полетимо да га осудимо како руши нацију (било коју)... Срам да нас све буде и аБд да имамо дупло већи ПДВ, да гориво плаћамо 3,5 КМ умјесто 2,4 КМ, да нам хљеб буде 4 КМ, да немамо услове ни да се лијечимо ни пензију да примамо и да радимо за 400 КМ и то ако добијемо јер нисмо више ни заслужили. Постало нам је норамлно да се јавним парама купују парфеми од 200+ КМ за секретарице, да се дјеци скупља по концертима за операције, да већина нема ни за хљеба али да се цигаре редовно пуше. Нормално је да се грађевинске дозволе за оне који су још луди да инвестирају и легално граде издају за 2 године, а све са циљем брзог запошљавања у Њемачкој... Стока бира стоку! Срам да нас све буде!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

03.11.2018 10:53

ПОЗДРАВ ПРОФЕСОРУ ЖИВАНОВИЋУ КОЈИ ЈЕ СА АСПЕКТА ФИЛОЗОФИЈЕ ГЛЕДАО ДАНАШЊУ СИТУАЦИЈУ.СВЕ ЈЕ ТАЧНО БОРБА СЕ МОРА ВОДИТИ ВАН ИНСТИТУЦИОНАЛНО.ШТО ГОД СЕ ПОКУШАЛО НАИШЛО СЕ НА ОТПОР.ОВА ВЛАСТ ЈЕ ГОДИНАМА УМРЕЖАНА САМО МЛАДИ УМНИ ШКОЛОВАНИ НОРМАЛНО И ИСКУСНИ СТАРИЈИ ПОЛИТИЧАРИ КОЈИ НИСУ ОГРЕЗЛИ У ЛОПОВЛУК МОГУ ДОПРИЊЕТИ БОЉЕМ ЖИВОТУ И ЗАУСТАВИТИ ОВО ЗЛО.

ОДГОВОРИТЕ