Видео: Шовинизам у шкотском фудбалу!

"Ако стоји лутка која представља 'обесите Нила Ленона' на трибини, како ви то онда називате?", упитао је јавно тренер Хибернијана.

Фудбал 03.11.2018 | 11:45
Видео: Шовинизам у шкотском фудбалу!
Тешке увреде и инциденти у шкотском клупском фудбалу.

Познато је да су навијачи у тој земљи подељени на католике и протестанте и да се заправо по верским уверењима бира припадност неком клубу. Најистакнутији пример за то је Глазгов и његова подељеност на "католички" Селтик и "протестантски" Глазгов ренџерс.

Али, и други клубови у Шкотској имају сличне поделе. Рецимо у Единбургу је изражено ривалство Хартса и Хибернијана. А њихов последњи дуел, одигран у среду, обиловао је инцидентима, ружним сценама, полиција је интеревенисала, ухапсила пет особа, тренер Хибернијана Нил Ленон је погођен новчићем у главу са трибина, а голман Хартса Здењек Злама тврди да је добио јак ударац у лице од навијача док је ишао по лопту иза гола...

Два клуба су објавила заједничко саопштење у којем осуђују недолично понашање појединаца и поручили да ће удруженим снагама учинити све да "мањи број појединаца" не угрози фудбалску игру и уживање већем делу љубитеља фудбала, који на стадионе долазе због игре.

У међувремену се огласио и тренер Хибернијана Нил Ленон који је себе прогласио жртвом "антикатоличког" и "расистичког" понашања у Шкотској. Изјавио је и да је уочи единбуршког дербија била истакнута лутка са његовим ликом са омчом око врата!

Ленон је током утакмице био погођен новчићем у главу, а био је бачен са трибина на њега док се радовао што је противнику био поништен гол (меч је завршен 0:0).

"Можете ви то да називате верским разликама, али ја то називам расизмом! Ако неки тамнопути човек буде вређан, не вређате само боју његове коже, већ и његову културу, наслеђе, порекло. То је иста ствар и са мном, кад ме називају просјаком, Фенијаном (припадном ирског католичког братства активног у 19. и 20. веку) и другим увредљивим именима. Ти људи који то изговарају имају комплекс супериорности и наравно да ћу да им одгловорим, узвратим. То су све лоши, зли људи", рекао је Ленон.

Одбацује поједина запажања да је такво понашање сам испровоцирао.

"Многи говоре да глумим жртву, али није тако. Ови људи би морали да науче нешто и ово мора да престане", поручује.



Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар