Интервју - Владимир Мицов: Џинс је поново у моди!

Владимир Мицов говорио је за МОЗЗАРТ Спорт о ренесанси Олимпије из Милана, поентерској форми, тројкама, Партизану, Звезди, Будућности, плановима после завршетка каријере и добром пријатељу Андреи Тринкјерију…

Кошарка 03.11.2018 | 22:15
Интервју - Владимир Мицов: Џинс је поново у моди!
Реал Мадрид, ЦСКА, Фенербахче па - Олимпија Милано. За сада, највеће изненађење Евролиге. Тако је изгледала табела пред почетак овог текућег кола у најјачем европском такмичењу. Тим који је протекле две сезоне завршио на самом дну, сада је буквално процветао па је дошао у ситуацију да Олимпијакосу стрпа 99 поена у Атини и да има шансу да добије првака Европе Реал Мадрид.

Од прве четири утакмице, Олимпија је добила три. Игра атрактивну, допадљиву кошарку, на кош више… То је, уз одличне игре Владимира Мицова отпочетка сезоне, био мотив да га позовемо и питамо да нам исприча шта се ту променило и како стоје ствари.

И код њега, а пре свега у целом тиму.

Олимпија из Милана је клуб који је 28 пута био првак Италије, има шест купова те земље, три Суперкупа, три Евролиге, Интерконтинентални куп, три Сапорта купа и два Купа Кораћа.

Сада је “џинс” поново у моди.

“Напокон се у неку руку оправдавају улагања. Свима сам говорио још прошле године да је лоше сто смо имали баш превелики број странаца. Доста играча је морало да остане ван ротације у домаћој лиги и онда се доста испадне из ритма. Имали смо неискусну екипу. Било је ту превише играча који нису никада играли ни Еврокуп, камоли Евролигу. Ту је био и овак паклени ритам. Игра се малтене понекад и три утакмице недељно. Реално то нисмо могли да изнесемо”, каже Мицов за МОЗЗАРТ Спорт.

Сада је прича потпуно другачија. Дошли су играчи попут Немање Недовића, Мајка Џејмса, ЏефаБрукса…

“Ове године смо опет променили доста играча, међутим довели смо много квалитетније играче који имају искуства играња у Евролиги и доста смо се добро укомбиновали. Освојили смо и тај Суперкуп који нам је значио на почетку сезоне“.

Мицов је у Суперкупу био МВП. Тако је најавио добру сезону.

„Јесам, јесам... Добра увертира, начин да се уведеш у сезону. После смо добро наставили у Евролиги, добили Будућност у гостима у првом колу, имамо две победе у гостима. Колико год сви причали, опет то им је била прва утакмица после 17, 18 година, не знам тачно, била је таква атмосфера, велика очекивања, поготово што сам ја играо тамо четири године, па знам“.

Да ли су те питали саиграчи шта могу да очекују у Морачи?

„Па јесу, а-ха-ха, причамо ми доста. Поготово што знам играче, знам људе из Управе, то су мање више исти људи који су били када сам ја био тамо”.

Могао је пред Олимпијом да падне и првак Европе с Ф4 турнира у Београду - Реал Мадрид.

“Остаје жал за меч против Реала. Играли смо добро, једноставно смо стали, као да смо се уплашили победе. Прву четвртину смо отворили са 15 поена разлике. Добро гурамо, имамо добар распоред, Ефес код куће, па ЦСКА кући. Важно је да останемо у горњем делу табеле. Циљ је ТОП 8. Имамо и искуство и екипу да изгурамо то“.

Милано је уз Ефес највеће изненађење до сада у Евролиги...

"Можда, као што је Жалгирис био прошле године. Доведени су бољи, квалитетнији играчи. Делује да играмо тако. Видећемо. Сећам се прошле године смо имали на почетку Фајнал-фор екипе. Био је тежак распоред. Значе нам ове победе. Имамо тај један пораз. Могли смо да добијемо и првака Европе".

Она победа у Атини је била импресивна уз 99 датих поена. Олимпијакос је био потпуно потучен.

"Они су добили две у гостима. Нова екипа, нов тренер. Очекивао сам тежу утакмицу. Од почетка смо знали ко је претња, имали смо добар скаутинг. Дали смо гас у другом полувремену, нису знали где су, погађали смо тројке, отворене шутеве”.

Олимпијакос је познат као екипа која игра добру одбрану... Али, примише стотку код куће.

"Тако је било до ове године. Сада је дошао Блат, играће мало другачију кошарку. Мало смо се изненадили, искрено. Генерално дајемо доста поена као екипа. Имамо јако добру екипу нападачки".

Џејмс и Недовић су сигурно донели велики квалитет.

"То су све добре опције, посебно нападачки. То су све играчи на својим позицијама у самом врху у Еворпи. Недовић је имао врхунску сезону у Малаги. Џејмс има фантастичне предиспозиције, играо у НБА, Европи... То је успех клуба који је успео да приволи таква два играча, а ми смо прошле сезоне били 15. од 16 екипа. То је показатељ шта Олимпија жели да направи".

Иако је још почетак сезоне, делује да је Армани погодио с играчима и да је то та сезона.

"Јесте, надам се да ће бити ова сезоне. По мени највећи разлог зашто то није била прошла сезона, било је превише странаца. Неки играчи су прескакали више степеника. Ови странци су отишли, значи ми то поверење. Искусан сам, имам највише искуства играња у Евролиги. Они су то препознали. Генерално добро гурамо. Кошарка је тимски спорт, небитно је све док побеђујеш".

Стигао ти је Недовић ове сезоне… Сигурно је лакше када имаш неког из Србије.

"Прошле године није био нико од наших. Заправо, био је Зоки Драгић, али је брзо отишао. Ове године је ту Неда. Био нам је потребан такав играч. У комбинацији с Џејмсом можемо далеко. Имамо добру бековску позицију".

Какав имаш однос с Недовићем? Проводите ли слободно време заједно?

"Увек је тако када год смо преко. То је нешто нормално. Овде сам годину дана, играо сам и за Канту који је близу, знам доста Милано као град. Поготово када је Недовић дошао, где, шта и како. Стално сам му показивао, водао га. То је све нормално. Окренуо ме да се распита и о клубу и тренинзима и о играчима. Да зна шта да очекује".

Да ли си задовољан твојим играма?

"Јесам, задовољан сам. Презадовољан сам. Пре свега се осећам одлично физички, играм 35 минута и не осећам падове. Чак и у овом пакленом ритму. Супер се осећам. На страну што играм добро, то говорим целу каријеру, ја сам тимски играч. На крају крајева се гледа екипа".

То сада што кажеш, то је црта коју имају наши играчи и то тренери воле и цене.

"Има доста тих Американаца када дођу у Европу и јуре статистику. Боре се за парче хлеба. То је све нормално. Сад, не знам за нас. То ме сви питају и немам прави одговор. Како је могуће тако мала земља, а толико талената у кошарци? Скоро сам читао огроман чланак у Италији о српским одбојкашицама које су узеле Светско првенство. Стварно смо мала земља, а у спорту нас има свуда".

Вратимо се на кошарку, на Евролигу. Мицов шутира за три поена чак 50%. То је одличан проценат.

"Ја их вежбам. Доста тога је и у самопоуздању да погодим тројку. Останеш у позицији, имаш самопоуздање и онда иде. Идеално би било када би ја остао сам и да ми додају лопту. Треба изградити сам позицију. Када имаш више нападчки могућности као ми онда је другачије. Није као против Химкија на пример па сви чувају само Шведа".

Мицов је био и 10. најбољи стрелац у Евролиги после четири одиграна кола.

"Па, добро, лепо. У годинама сам, искусан сам, знам шта могу. Најважније је што се осећам добро. Доста играча пред крај каријере… Уме да буде напорно. Не осврћем се на статистику, нисам никада".

Како гледаш генерално на каријеру, докле планираш да играш?

"Намеравам да играм докле ме здравље служи, али да могу да покажем нешто на терену. Не бих да одрађујем и да вучем екипу на доле. Такав никада нисам био. Кроз целу каријеру сам био стартна петорка, чак и у ЦСКА сам био доста пута стартер, не бих сада допустио да седим на клупи. Да учим неке млађе. Нисам такав и зато добијам додатну мотивацију. А шта ћу радити после играчке каријере? Сигурно нећу остати у кошарци", каже Мицов.

Како ти се чини ова сезона Евролиге, отишли су неки играчи попут Луке Дончића.

"Искрено, отворено, за нијансу ми делује да је слабија. Не бих да омаловажавам, али брзо ће се кристалисати горњи и доњи део табеле. Мало је слабији квалитет. Улазе и Бајерн и Асвел. Ево видимо Будућност, изгубиш од Звезде, изгубиш од нас, па одеш у Мадрид, они те растуре 30 разлике, па Дарушафака. Па крену да пишу новине. То је наш менталитет. То је тешко, није нимало лако".

Нема гостовања у Србији, мора да ти је чудно.

"Будућност је узела прошле године АБА лигу, да. Први пут од 2001. године нема српских клубова. Није моје да коментаришем да ли је то пропаст српске кошарке или да ли треба појачати домаће првенство. Коме се приклонити, Улебу или Фиби? То се тако годинама вуче. Имао сам прилику да играм и освојим Еврокуп, то је озбиљно тешко такмичење. Звезда и Партизан имају веће шансе за Евролигу кроз АБА лигу".

За крај, питали смо Мицова за мишљење о споју Андреа Тринкјери - Партизан?

“Одлични смо пријатељи. Тренирао ме је у Кантуу. Партизан је велика институција, видим у последње време са новим председником Мијаиловићем раде добре ствари. Чини ми се да је Партизан ове године много више очекивао резултатски. Млада је то и талентована екипа. Тринкјери је веома добар потез. Одличан је тренер, евролигашки тренер”, закључио је Мицов.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар