Завршена истрага о смрти Праљка

Истрага о смрти Слободана Праљка, осуђеног за ратне злочине, коначно је затворена.

Регион 02.11.2018 | 08:20
Завршена истрага о смрти Праљка
Након што је Хашки суд изрекао пресуду против њега за злочине против човјечности у периоду између 1992. и 1995., Праљак је прошле године одузео себи живот у судници Трибунала за бившу Југославију. Истрага није показала на који начин и у ком тренутку је Праљак добио калијум-цијанид који је попио. Није утврђено да је почињено кривично дјело, објавило је холандско тужилаштво.

У сриједу 29. новембра 2017. осумњичени Слободан Праљак био је присутан када је Трибунал за бившу Југославију (ИЦТY) изрекао пресуду против њега. Након што је саслушао пресуду, Праљак је узео ријеч и затим попио гутљај из једне бочице. Убрзо након тога му је позлило и два сата касније умро је у болници "Wестеинде".

ИЦТY је истога дана поднио молбу Државном тужилаштву у Хагу да спроведе истрагу у вези с Праљковом неприродном смрћу.

Сумња у два кривична дјела

Након Праљкове смрти настала је сумња да по холандском закону постоји могућност да су извршена два кривична дјела.

Прво кривично дјело односи се на то да је супстанца коју је Праљак попио забрањена Законом о лијековима. Истрага је показала да се радило о убојитој дози калијум-цијанида раствореног у води. Та супстанца се додуше не може тек тако набавити, али по Закону о лијековима посједовање калијум-цијанида није кривично дјело.

Друга сумња се односила на то да је Праљак добио помоћ од других приликом припреме самоубиства. Да би се то истражило покушало се сазнати како је та бочица с отровом доспјела у судницу. Како би се то утврдило између осталог су прегледани снимци направљени надзорном камером, саслушани су разни свједоци и прегледане су просторије у којима је Праљак боравио, као и документи и носачи података.

Међутим нису пронађени показатељи који би појаснили на који начин и гдје је Праљак дошао до отрова.

На снимцима надзорне камере како из затвора, тако и из ИЦТY-а, није примијећено ништа. На тим снимцима се нигдје не види да он у било којем тренутку има код себе неку бочицу или неки томе сличан предмет, или да му је неко уручује. Такође током разних претреса који су извршени тога дана није примијећено ништа посебно. На снимцима из суднице не може се видјети одакле је он извадио ту бочицу.

Праљак је прије суђења провео кратко вријеме у двије просторије без видео надзора: у тоалету и у просторији за задржавање, једној врсти чекаонице. У току накнадног претреса наведених просторија није пронађено ништа значајно, наводи холандско тужилаштво.

Опроштајно писмо

Гледајући назад, на темељу изјава свједока може се закључити да је Праљак већ дуже вријеме размишљао о самоубиству. Тако је Праљак на примјер дао да се његове личне ствари упакују како би се отпремиле у Хрватску и у разним приликама се опраштао од одређених особа. Свједоци су то објашњавали тиме што се кривични предмет у вишем степену против Праљка, ближио крају.

Након његове смрти пронађено је опроштајно писмо у коме је Праљак написао својој породици да је још давно донио одлуку да оконча свој живот, у случају да буде проглашен кривим.

Не може се искључити да је Праљак већ (прилично) дуго времена посједовао тај отров. Калијум-цијанид се може чувати у сувом облику и већ је незнатна количина тог отрова смртоносна. Када се гледа са те стране није ни чудно да је унос и чување те супстанце остао непримијећен, наводи тужилаштво.

Извор: Н1

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Хахаха

02.11.2018 08:30

Хехехе. Годину дана истраживали како су убили хашког осуђеника. Истрага је затворена. Баш да ли се Праљак убио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Живио

02.11.2018 08:42

Живио мајсторе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опт

02.11.2018 09:58

Иако сам Србин поштујем Праљка,прави војник!

Name

Војник

02.11.2018 10:35

Добро је Лазански једном рекао да њемацки официри имају своју цаст коју не дају ни за богаство а да наси српски бјезе и тако изгубе војницку цаст и образ. Сви знамо да су у прослим ратовима сви радили злоцине на свакој страни али засто су наси Срби побјегли и крили се док су наси непријатељи остали у јавности и поносно одбијали прихватити кривицу за убијање Срба? Вјерујем да би сви наси генерали и официри просли са дупло мањим казнама само да су се од првог дана достојанствено сами предали са војницком цасцу умјесто сто су отисли у бјезанију и самим тим свијету полазали да има несто у тим оптузницама против њих јер онај ко је невин не бјези. Погледајте WW 2 гдје је Павелиц побјегао док је Драза остао и био стрељан али је задрзао своју цаст. Карадзиц и Младиц нису остали и отисли у Хаг да задрзе цаст као Драза вец су побјегли и крили се као Павелиц циме су пљунули на цасну историју српског витеског војника и сву цаст солунских официра.

Name

УЗП

02.11.2018 10:35

Убило га ПИЦЕ и кафана

ОДГОВОРИТЕ