Дупло скупљи сјеменски лук

Због несташице сјеменског лука у пољопривредним апотекама у Републици Српској цијена овог поврћа порасла је дупло, тако да је за килограм сјеменског лука, ако се негдје и пронађе, потребно сада издвојити и до 4,50 КМ.

Република Српска 02.11.2018 | 07:38
Дупло скупљи сјеменски лук
Како су нам потврдили из већине пољопривредних апотека, више од  двадесет дана немају  ни грам сјеменског лука, а прије велике несташице килограм је коштао 2,20 КМ. Недостатак лука на тржишту забринуо је велики дио повртара који желе да сада саде ово поврће. 

Бранислав Мастало,  агроном,  истиче да је главни кривац што је дошло до несташице садног лука управо због што је  за јесењу сјетву увезено  мање лука.

"Ми увозимо највише из Холандије, а тамо је била суша ове године, тако да је увезена самим тим мања количина у БиХ, што је сада довело до несташице", казао је Мастало и додао да не чуди да су апотекари подигли цијену.

Он је рекао да се на прољеће идуће године могу очекивати веће цијене и лука и кромпира, односно биће скупља пољопривредна производња јер нема довољно саданог материјала.

Из пољопривредних апотека у Бањалуци кажу да код њих влада несташица сјеменског  лука, а из приједорских апотека потврдили су нам да се може наћи садни лук, али да су цијене више него раније.

 "Сада се цијена  креће од 3,80 до 4,50 КМ, док је на  почетку јесени била око 2,20 КМ  по килограму, као и прошле године,  али смо због несташице принуђени  да подигнемо цијене", кажу из пољопривредних апотека.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, истиче да не чуди да је дошло до несташице сјеменског лука јер су суше погодиле регион, али и Европу.

"Суша је погодила државе у којима се производи садни материјал из којих  БиХ увози, а то је прије свега Холандија када су у питању повртарске културе", казао је Маринковић за "Независне" и додао да је то оставило трага на производњи.

"Самим тим дошло је до повећане потражње и сигурно је то један од  главних узрока и скупљег садног материјала него што јесте", појаснио је Маринковић.

Он је подсјетио да смо у прољеће имали јако ниске температуре,  што је оставило трага на биљкама које су биле засађене као родитељске, значи које дају сјеме.

Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара РС, казао је да  и поред  тога што је сада нешташица лука за садњу, већи страх међу повртарима влада због онога шта ће се дешавати на прољеће.

Истакао је да је на несташицу лука утицала и неповољна година за повртаре.

"Сигурно је да је и садашња цијена која је већа од четири  марке превисока за нас пољопривреднике и није баш исплатива", закључио је Мастало.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар