Градишка: Ђаци бојкотовали час

Група гимназијалаца у Градишци одбила је данас присуствовати часу историје јер им је додијељена друга професорица, због чега је синоћ након сумирања изостанака требало да буде одржан родитељски састанак у вези с том ситуацијом.

Република Српска 01.11.2018 | 20:11
Градишка: Ђаци бојкотовали час
Како сазнајемо, поједини ђаци су жељели дати подршку једној од двије професорице које се споре због фонда часова, а закон је предност дао професорици која је дошла девет година прије оне коју та група ђака жели и зато су данас бојкотовали наставу.

Група матураната дала је подршку, како су пренијели портали, Сњежани Ласица-Котур, али је Просвјетна инспекција дала налог да се поступа по закону, што је уважио и стручни актив, па је донесено рјешење у корист професорице Маре Вујчић, чију су наставу појединци јуче бојкотовали.

Весна Крунић, директорка Гимназије Градишка, потврдила је за "Независне", каже да је све спроведено у складу са законом и одлуком просвјетног инспректора.

Дио ђака је био изван школе, а трећина ђака је приступила настави.

"Морамо обавијестити родитеље да њихова дјеца нису ушла у школу, него су била испред школе позивајући новинаре", каже Крунићева.

Напомиње да се спор о томе ко има предност над часовима између двије професорице вуче већ осму годину.

Истиче да је прије неколико дана био просвјетни инспектор да се увјери да је извршен његов налог који је издао, а тај налог и нова подјела часова су извршени у законском року, међутим ту подјелу дјеца не прихватају.

Професорица у чију корист је донесена одлука је почела радити девет година прије оне друге коју желе ђаци, а која је, према ријечима директорице, и организовала ученике.

"Она је изнијела сву документацију, што мислим да  не треба да се износи пред дјецу, јер они  нису ту да одлучују, већ да се образују", каже Крунићева.

Обје професорице, како каже Крунићева, остају да раде у овој школи, али ђаци су узимање тих часова схватили као отказ.

Републички просвјетни инспектор је почетком октобра извршио ванредну инспекцијску контролу и утврђено је да је Мара Вујчић уложила приговор на подјелу часова историје, који је достављен директору.

"Директор је након друге сједнице Актива Наставничком вијећу предложио подјелу часова из историје, како је предложено на првој сједници, међутим  Мара Вујчић се на сједници Наставничког вијећа није сложила са подјелом часова историје", кажу данас из Инспектората РС.

Инспектор је наложио да директор одлучи по уложеном приговору на подјелу часова историје и да Стручни актив наставника друштвене групе предмета предложи подјелу часова историје на основу уложеног приговора.

(Независне новине) 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Милан

01.11.2018 19:26

Манипулисање уценицима од стране професора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Непознато

01.11.2018 20:06

Није никаква манипулација, ученик сам и врло добро знам, а ти ко год да си, молио би да не причаш о нечему што не знаш, и дошло нам је свима преко главе да се и у просвјету убацује странка, ово није први пут, оцо је други пут у гимназији са истом директорицом да се дешава, јер тај крокодил ради како њему паше

Name

Ре Непознато

02.11.2018 05:25

Драги уценице,ако питас неке од својих садасњих професорица ста се десавало у марту '96-те,због цега су тадасњи уценици протестовали,бице ти јасно ста се десава и сада и какав је крајњи резултат свега тога. Протест је био у истој сколи

Name

ре Непознато

02.11.2018 07:22

Ноље да учиш и да знаш кад је био Први српски устанак и гдје је била 5. офанзива него што ходаш око школе. А родитељима сигурно ниси рекао за неоправдане часове. Какав ће стручњак бити од тебе?

Name

За Непознато

02.11.2018 08:09

Зар те нису учили, млади човјече, да кад разговараш са старијима од себе, треба да им се обраћаш са Ви? Као ученик Гимназије ( некад, угледна, Градишка Гимназија), дакле, одрастао момак, то би требао знати?!

Name

за Зе Непознато

02.11.2018 08:57

У посљедње вријеме строго пазим коме се треба обраћати са ви или Ви. Неки људи не заслужују да им се персира, тако нека свако води рачуна о томе шта жели да нагласи, да ли своју писменост или непоштовање оних који то не заслужују. Дошло је такво вријеме. Док ја поштујем и будем пристојно одгајала дјецу, други своју уче како да ми их газе као да су мртви, не постоје. Стидим се што моја увјерења нису обистињење оног што му говорим, онога чему га учим, онога што дијете види својим очима када оде ван куће, у школу, на спорт, на плес, на игралиште! Све је лоше и иде на горе, ако то сад не видите, немате шта некоме "солити памет" .

Name

Деда Јефто

02.11.2018 09:08

Долазим сутра на информације, ако бунеш имо неоправданије батине...

Name

Критичар

03.11.2018 09:37

Подршка за ђаке. Треба показати да мисле својом главом. Каква ће увјерења стећи сада на прагу живота ако им се не дозволи да искажу своје незадовољство када виде шта је у позадини свега. Покупиће се и отићи из ове корумпиране земље јер им не преостаје ништа друго. Ја сам бивши ђак ове Гимназије и исти је случај био 1993. године када су смијенили једног професора одбране и заштите и довели другог мимо свих правила. Тада смо се ми ђаци бунили и бојкотовали наставу, али су тада била друга времена. Зато подржавам ове младе људе. Они би по некој логици требало да одрастају у бољем времену него моја генерација, али осим што је мир ништа се није помакло са мртве тачке ни након толико година. Тада су људи бјежали из земље због рата, а сада бјеже због непотизма и корумпираности свих сфера друштва.

Name

Саша

01.11.2018 19:29

Ако школа нема Правилник о технолошком вишку постоји Посебан колективни уговор за запослене у области просвјете и културе који регулише проблематику одређивања технолошког вишка.Ту се ученици ништа не питају. Лијепо је кад ученик воли свог професора, али ако га воли због људских и професионалних квалитета, а не зато што поклања оцјене, како је најчешће случај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

01.11.2018 21:06

Мора постојати правилник, овдје је очигледно да прва расподјела није по правилнику. У многим школама директори дају себи право да врше подјелу. Активи су за то надлежни, а у активима се зна ко има предност. Школе су се дуго опирале страначким пријемима. Сада је стање ужасно, директори примају раднике без потребе, знања актива, а тестирање је начин формирања ранг листе, која се често обради у коначној верзији па тек проводи тест. Дјеца воле професоре који лако дају оцјене и са којима могу сједити у кафићима. Ријетко је другачије.

Name

Саша

01.11.2018 21:17

Потпуно сте у праву. А ја сам на много мјеста чуо да ме дјеца не воле Бог зна како, али да ме јако поштују. Мени више него довољно.

Name

Пабло

02.11.2018 06:55

Уколико уче о српској историји, није штета што бојкотују наставу, не бих ни ја имао воље напамет учити бајке и измишљотине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криви смо ми

02.11.2018 07:35

То само код нас може бити да у мјесецу новембру примите новог радника, замијените га другим. Све саме калкулације од стране школе, ту се ни најмање не мисли на дјецу. Уопште се не размишља како ће та дјеца прихватити промјену, усред првог полугодишта, све се то одрази на оцјене. Мислите да дјеца не виде, немају појма, варате се. Све нам иде на дјецу, и туђе и наше васпитање, култура, знање, па ви видите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андјелика

02.11.2018 16:50

"Снајка"закон ....то се рацуна! Мара Вујициц је застицена као бијели медвед.Вец дуги низ година отима цасове професорима по систему ...ја сам досла прва тј.по политицкој линији, а досла је у Градиску као студент треце године. Заправо треба поставити питање како је заврсила факултет? Посто је отимала до сада латински језик, сада је пресла на историју коју никада није жељела да предаје. Па ето.....сада неце да ради у другим сколама где су јој нудили цасове, вец би да узме од колегинице Ласице -Котур која има троје дјеце. Ако закон то дозволи и инспекција то потписује....онда њих треба тузити! А дјаци...они су пунољетни и мисле својом главом. Само напред.....доле снајке !

ОДГОВОРИТЕ