Трамп, Путин и Меркелова кваре меч вијека!

Фудбалска светиња против политичке аристократије! Историјски Суперкласико наишао на прву препреку.

Фудбал 03.11.2018 | 00:00
Трамп, Путин и Меркелова кваре меч вијека!
Одбројавање је почело, најавжнији фудбалски окршај у историји Јужне Америке је заказан. Бока Јуниорс против Ривер Плејта у борби за титулу првака Јужне Амеирке. Први пут у историји. Од тога нема даље…

Али највећи дерби у свету фудбала је већ наишао на прву препреку.

Првобитни план је био да се Суперкласико игра 7. и 28. новембра. Али, фудбалски празник је наишао на прву препреку. Због оних који најчешће воле да својим мешањем уропашћавају спорт – политичара. У Буенос Ајресу је за 30. новембар заказан почетак самита Г-20 који окупља шефове 20 најмоћнијих држава света. Очекују се доласци Доналда Трампа, Ангеле Меркел, Ваалдимира Путина и осталих битних фигура из Кине, Саудијске Арабије, Велике Британије, Француске, Јапана…

Самит је званично заказан за 30. новембар и 1. децембар, али ће почети 26. новембра серијом састанака неких мање битних државника, министара и осталих. Око 8.000 државних чиновника ће допутовати у аргентинску престоница због чега ће мере обезбеђења бити огромне. Преко 20.000 безбедњака ће пазити на најмоћније људе света.

Проблем је што се Риверов стадион Монументал налази на само шест километара центра Коста Салгуеро у којем ће одржати самит. Државне слубе Аргентине су веће раније најавиле да у широј околини неће бити дозвољена никава окупљања, а чак је петак 30. новембар проглашен државним празником како би људи спојили са викендом и смањили гужву у свакако загужваној престоници Аргентине. То значи да ће реванш на Монументалу бити немогуће организовати.

Наравно, народу Аргентине самит Г20 не знача буквално ништа. Најрадије би га избегли, а поготово због скупих трошкова већ презадужене латиноамеирчлке државе. Са друге стране, Суперкласико у финалу Копа Либертадорес је истински празник сваког Аргентинца. Нешто што се чекало цео живот и заправо тај датум заслужује да буде црвено слово и државни празник како би људи могли на миру да гледју меч века.

Ипак, политичка моћ је јача и већ је поручено да од реванша на Монументалу нема ништа у предвиђеном термину. Траже се неки други термини. Нови предлог је да се финала помере на 10. и 24. новембар. То је предложила Јужнаомеричка фудбалска федерација КОНМЕБОЛ. Али реч је о датумима који падају за викенд, тачније у две суботе. Тада је програму редовно коло аргентинске Суперлиге, тако да је потребно зелено светло из ове организације. Такође, нове термине треба ускладити и са телевизијским правима што неће бити лако. Предлог је да се финала играју од 15.30 часова по локалном времену. У нашој временској зони је то 20.30 увече. Дакле, ударни ноћни термини у европском фудбалу, а много је европских телевизија које у тим терминима преносе мечеве Реала, Барселоне, Јувентуса и осталих популарних клубова.

Дефинитивна одлука још није донета и чека се. Политичари су за сада успели да баце сенку на меч века у Јужној Америци.



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар