Носио непокретну сестру на леђима

Откад се званичне забиљешке воде у Босну и Херцеговину је ушло око 20. 000 миграната, који су на свом путу до бољег живота и бијега од рата прешли преко трња и камења.

Босна и Херцеговина 01.11.2018 | 12:11
Носио непокретну сестру на леђима
Тај пут за многе од њих још увијек није завршен.

Међу њима су и Јунус Зазаи из Авганистана и његова непокретна полусестра Дурдана. Путујући "балканском рутом" Јунуз је своју сестру буквално носио на леђима, али су сада "запели" у Босни и Херцеговини, те не могу да наставе свој пут ка Француској гдје су се запутили.

Како пише "Ослобођење", њих двоје су десет пута покушали да пређу границу и уђу у Хрватску, односно на територију ЕУ, али у томе нису успјели. Када их граничари примјете Јунус и Дурдана нису у стању да бјеже, па буду враћени у хотел "Седра" код Цазина, гдје и данас бораве са другим мигрантским породицама.

"Ми смо побјегли из Авганистана, гдје је јако тешко живјети. Нема школе, нема посла, нема новца, нема хране. Талибани и исламски екстремисти  су свугдје, то није живот за нас и ми желимо да одемо што даље", прича за поменути лист двадесетједногодишњи Јунус.

Како додаје, њихова дестинација је Француска гдје живе родитељи непокретне дјевојчице. Јунусови родитељи су и даље у Авганистану, гдје вјероватно с нестрпљењем очекују вијести од сина.

Са Јунусом и Дарданом је и дјевојчицина рођена сестра Амина.

"Никад се не бих одвајао од Дурдане, она треба моју помоћ", каже овај храбри младић.

Закључио је да му сестре нису терет, и замолио да се надлежним институцијама пренесе апел да им помогну да ступе у контакт са Дурданиним родитељима, не би ли неко од њих дошао по њих.

Извор: Ослобођење

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

На жалост

01.11.2018 11:17

Ни код једне врсте живих бића немам толико зла као што је то у људском роду .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрачајски прото

01.11.2018 11:39

То је жива истина. Ни једно живо биће не односи се тако сурово једни према другом као човјек према човјеку. Та зла коб сада је прешла и преко породочног прага. Страшно.

Name

херцеговац

01.11.2018 12:17

"Ми смо побјегли из Авганистана, гдје је јако тешко живјети. Нема школе, нема посла, нема новца, нема хране. Талибани и исламски екстремисти су свугдје, то није живот за нас и ми желимо да одемо што даље" "Ми смо побјегли из Босне и Херцеговине, гдје је јако тешко живјети. Нема школе, нема посла, нема новца, нема хране. Талибани, четници, усташе и исламски екстремисти су свугдје, то није живот за нас и ми желимо да одемо што даље" мен се чини да и нема неке велике разлике

Name

БЛ

01.11.2018 12:05

Овог младог цовјека треба наградит и помоци му гдје је медјународни црвени крст да изадне у сусрет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забрањено пусење

01.11.2018 12:08

Некада смо ми бивси Југословени били најхуманији народ на свијету,а гледај нас данас

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРАШНО

01.11.2018 20:00

То си добро рекао. Ста је ово ударило у народ нико никога нити постује да неказем воли. Никад у зивоту нисам никога ни мрзио нити био љубоморан цак сто висе дивио сам се кад неко успијева а сад будем тако љут на све ово да би из козе излетио. Уби ме неправда. Зар је битно како се ко зове па сви смо од крви и меса ста и коме ово треба.

Name

Валтер

01.11.2018 12:13

Као народ испољавамо мрзњу умјесто љубав према мигрантима.Да се ја питам мигрантима бих понудио да зиве код нас у насој земљи.Села су нам пуста.Дјеца одлазе у иностранство.Све је необрадјено.Неце имати ко да ради.Постацемо пустиња пуна растиња и зивица.Све це зарасти у коров.Дајте те народе да остану да код нас и да им додијелимо земљу и силна напустена имања.За годину дана неце бити радника ни на помолу.Ко се боји појма нације миграната тај није цовјек за ову цивилизацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лала 1991

01.11.2018 12:31

Насмијали сте ме.. Као да би они остали овдје? Хајте, молим Вас..

Name

Коме такви требају

01.11.2018 13:33

Њима су презентовали запад као дестинацију у којој це зивјети од социјалне помоци и благостања каквог нигдје нема. То су људи друге културе религије и цивилизације . Никада се неце интегрисати у Европске вриједности . Гледам Турке који су родјени овдје и никада се неце и немогу интегрисати. То је друга цивилизација а да неприцамо Авганистан Пакистан и тд.

Name

Ре Коме.....

01.11.2018 20:07

Сви смо се ми интегрисалу и постујемо земље у којима смо. Али зато су нам људи понудили сву могуцност па ко воли нек изволи. Хоцес сколе и посо све људи дају исто тако и они који немогу радит имају примања да нису голи и боси,гладни и зедни као и на улици. Рука која даје никад није празна.