Феномен: Десет година биткоина

Прије десет година анонимни криптограф изложио је начела аутономне ‘онлине’ валуте, која би постојала изван досега влада и централних банака.

Свијет 01.11.2018 | 11:38
Феномен: Десет година биткоина
Данас нестабилност битцоина пуни насловнице, али технологија која се налази иза њега обећава дубљу промјену.

Дигитална валута битцоин један је од највећих финансијских феномена нашег доба. И док је њена повремена рекордна тржишна вриједност потпиривала снове о брзом богаћењу, овогодишњи пад је пробудио страхове да би се могао распрснути као балон од сапунице.

Битцоин је прије 10 година покренуо анонимни криптограф који је под именом "Сатосхи Накамото" објавио начела аутономног дигиталног новца. Његове идеје су биле револуционарне: Нема контроле централних банака, нема националних граница. Умјесто тога ће механизам под називом блоцкцхаин осигурати повјерење и сигурност у систем.

Угрубо речено, блоцкцхаин је јавно доступна картотека трансакција које се снимају једна за другом.

Ако неко покуша нарушити овај ланац, то ће одмах бити видљиво јер је доступно више записа. Тако овај систем не допушта кориштење виртуелног новца више од једном, на примјер.

Битцоини се генеришу, односно ‘рударе’, помоћу комплексних компјутерских математичких процеса.

Количина битцоина је ограничена и што се 'рудари' више приближе лимиту то ће поступак бити захтјевнији.

Сатосхијев проглас објављен је путем маилинг листе у новембру 2008. Два мјесеца касније, створен је софтвер.

Улагања су кренула с колапсом инвестиционе банке "Лехман Бротхерс" које је упала у кризу. Битцоин се ниоткуда појавио као алтернатива.

Вјерује се да Сатосхи Накамото посједује милион битцоина што је око 6.3 милијарди долара – богатство које је остало нетакнуто. Мистерија његовог или њеног идентитета велика је загонетка коју многи покушавају ријешити.

Сатосхи је само виртуелно комуницирао са својим колегама из свијета битцоина прије него што се потпуно повукао у изолацију.

Било је потребно неко вријеме да битцоин добије замах. У почетку је само био игралиште за компјутерске стручњаке.

У причи која је ушла у легенду, неки је програмер наводно с 10.000 битцоина платио доставу двије пиззе 2010. године. На врхунцу еуфорије битцоином прошле године, та достава би коштала 190 милиона долара, а чак и данас, након знатног пада вриједности криптовалуте, тог несретника би двије пиззе коштале 63 милиона долара.

Једни од првих који су профитирали од ове криптовалуте су били ‘онлине’ криминалци. На црним интернет тржиштима као што је "Силк Роад", битцоин се могао користити за куповину дроге и оружја.

У раним данима битцоин су карактерисале брзе флуктуације вриједности, што је привукло бројне шпекуланте. На самом почетку вриједност битцоина се кретала од неколико евра до неколико десетина и назад.

Пажња јавности и лимитиран број битцоина, који достиже бројку од око 21 милион јединица, довео је до праве златне грознице у посљедњих неколико година. Вриједност валуте скочила је још више.

Због тачно одређеног броја јединица битцоина који је одредио Сатосхи, све комплекснији и енергијски захтјевнији процес рударења захтијева кориштење фарми сервера. На Исланду, који има јефтину геотермалну енергију, развила се цијела индустрија рударења.

Битцоин је изгубио двије трећине своје вриједности ове године, али осјећај златне грознице још није попустио. Могло би да прође још 20 година прије него ли се произведу све могуће јединице битцоина.

Међутим, технологија која стоји иза битцоина, блоцкцхаин, привукла је највећи интерес банака и других институција, од глазбене до аутомобилске. А то је зато што придоноси сигурности интернет трансакција.

Критичари блоцкцхаина кажу да је ланчани систем спор и незграпан, али заговорници технологије тврде како се проблеми могу ријешити те је њихова потенцијална сигурносна добробит огромна.

"Технологија је још у раним годинама развоја, треба сазријети како би се могла развити за кориштење у друге сврхе", рекао је професор Кристоф Меинел, стручњак за интернет технологију и системе са Универзитета у Потсдаму.

Финансијска индустрија дијели сличан поглед на ову технологију:

"Блоцкцхаин има потенцијал да промијени начин на који купујемо и продајемо, сарађујемо с владом и потврђујемо аутентичност свега од власништва до поријектла органског поврћа", написали су из инвестиционе банке "Голдман Сацхс".

Блоцкцхаин нуди једноставан и сигуран начин верификације готово сваке врсте трансакције, чиме уједно уклања потребу за посредником или централизованим тачкама потврде.

Ријеч је о технологији која би могла да поремети велики број индустрија, доводећи у питање дугогодишње пословне моделе, од осигурања до некретнина.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар