Надал се повукао, Новак први тенисер свијета!

У току је друго коло мастерса у Паризу, а већ се зна да ће у понедељак доћи до смене на врху АТП листе.  Опет је Но1е! Новак Ђоковић враћа се на прво место АТП листе после две године, и од понедељка, 5. новембра, започиње 224. недељу на врху!

Тенис 31.10.2018 | 22:45
Надал се повукао, Новак први тенисер свијета!
Новак Ђоковић је пре две године у Паризу изгубио статус најбољег на свету, а сада ће се на истом месту вратити на трон, и то без обзира на остварени резултат у наставку турнира Мастерс 1000 серије!

Све дилеме је решио досадашњи "број један" Рафаел Надал, одлуком да због повреде трбушног мишића откаже дуел са земљаком Фернандом Вердаском у среду поподне.

Шпанац ће тако изгубити 90 од 180 бодова освојених у Паризу 2017. године - толико износи разлика између наступа у другом и трећем колу - док је Ђоковић победом над Португалцем Соусом и пласманом у трећу рунду "покрио" преостали заостатак.

Чак и ако у четвртак изгуби од Дамира Џумхура, са 7.625 бодова ће бити испред Надала, који је пао на 7.570.

Новак ће тако постати први тенисер од 2000. године, који је током сезоне био изван Топ 20 и пробио се до самог врха. Последњи је то урадио Марат Сафин, када се са 38. места пробио до врха.

Он је неколико месеци након повратка на терен после операције лакта играо прилично слабо и губио од знатно лошијих играча, да би почетком маја на мастерсу у Мадриду савладао Кеија Нишикорија и наговестио боље дане.

Већ на следећем турниру у Риму догурао је до полуфинала, затим је играо четвртфинале Ролан Гароса и финале Квинса, па на Вимблдону започео серију од четири тријумфа на пет турнира, коју сада настоји да продужи у "граду светлости".

Новак је у другој половини 2018. осим Вимблдона освојио Синсинати, УС опен и Шангај, само је на августовском мастерсу у Торонту елиминисан у осмини финала, у сусрету са Грком Циципасом.

Осим чињенице да он сам није бранио бодове из прошле сезоне, када је паузирао шест месеци, повратку на прво место допринели су и хронични Надалови проблеми са коленима, због којих је предао Дел Потру полуфинале УС опена и до сада није одиграо више ниједан званични меч.

Остаје да се види да ли ће "краљ шљаке" бити спреман за годишње АТП финале, у Лондону од 11. до 18. новембра.

Ђоковић ће у понедељак четврти пут у каријери постати најбоље рангирани играч света. Први његов боравак на престижној позицији трајао је 53 недеље (од 4. јула 2011. до 8. јула 2012), други 48 недеља (од 5. новембра 2012. до 6. октобра 2013), а трећи више од две године, односно 122 недеље (од 7. јула 2014. до 6. новембра 2016).

Укупно је на првом месту провео 223 недеље, по чему је пети у историји "белог спорта", иза Роџера Федерера (310), Пита Сампраса (286), Ивана Лендла (270) и Џимија Конорса (268).

Новак Ђоковић ће од понедељка опет бити први тенисер света.

Повратак на тениски трон, непопуларно, омогућио му је први играч света Рафаел Надал, који је уочи првог меча на мастерсу у Паризу саопштио да се повлачи због проблема са стомаком.

Будући да неће моћи да одбрани поене од прошле године, промовисао је Ђоковића у новог светског "броја један".

Српски тенисер тако ће се четврти пут у каријери вратити на прво место АТП листе и од понедељка започети 224. недељу на врху.

Ђоковићу ће се вратити на трон после тачно две године, будући да га је 6. новембра 2016. сменио Енди Мареј.

И за највеће оптимисте и навијаче Новака Ђоковића повратак на прво место светске листе је велики успех и изненађење. И српски тенисер недавно је признао да ни сам није веровао да је то могуће, нарочито након слабих резултата у првој половини године.

Ђоковић: Још имам жеље, крај још не видим
Ђоковић је после најдуже паузе у каријери, која је трајала шест месеци, сезону почео као 14. на АТП листи, а онда доживео серију пораза у раним фазама турнира на којима је наступао.

На Аустралијан Опену победио га је Хјеон Чунг у четвртој рунди, у Индијан Велсу и Мајамију елиминисан је у првим мечевима (Таро Даниел, па Беноа Пер), у Монте Карлу га је избацио Доминик Тим у трећем колу, а онда га је савладао и Мартин Клижан у другој рунди турнира у Барселони. Последњи разочаравајући резултат био је пораз од Кајла Едмунда на мастерсу у Мадриду у мају.

Сви ти неуспеси Ђоковића су спустили на 22. место АТП листе, што је био његов најлошији пласман још од 2006.

А онда су кола кренула уз брдо.

После полуфинала у Риму, догурао је до четвртфинала на Ролан Гаросу, где га је зауставио Марко Чекинато, а потом је у Квинс клубу, средином јуна, одиграо прво финале у сезони, у којем је бољи од њега био Марин Чилић.

Од тада је готово незаустављив. Тријумфовао је Вимблдону, на кратко посрнуо на Роџерс купу, где га је победио у трећем колу Стефанос Циципас, што му је и последњи пораз у сезони.

Онда је освојио трофеј у Синсинатију, јединог мастерса који му је недостајао у колекцији, па УС Опен, а потом и титулу у Шангају.  

Ти успеси омогућили су да лагано напредује на АТП листи, па је већ пред наступ у Кини било јасно да ће бити у прилици да се бори за повратак на врх и да заврши сезону као најбољи тенисер света. И успео је у томе.

Постао је први играч од 2000. године, који је успео да се домогне првог места у сезони у којој је био ван топ 20. Пре њега то је пошло за руком Марату Сафину, пре 18 година, када је са 38. позиције стигао на врх светског тениског каравана.

Од понедељка почиње његов четврти мандат на тениском трону.

Први пут првог места се домогао 4. јула 2011. године и на њему је боравио 53 недеље, потом је држао челну позицију 48 недеља, од новембра 2012. до октобра 2013, а трећи пут најдуже - 122 недеље, од јула 2014. до почетка новембра 2016. године.

Од 5. новембра стартује његова нова ера...

ТЕНИСКА "БОРБА ПРЕСТОЛА"

АТП листа (29. октобар):

Рафаел Надал 7.660
Новак Ђоковић 7.445
Роџер Федерер 6.260

АТП листа "ливе" (среда поподне):

Новак Ђоковић 7.535
Рафаел Надал 7.480- коначан пласман
Роџер Федерер 5.750 (ове недеље му је обрисано 600 бодова из Лондона 2017.)

Максимални могући бодови после Париза (у случају титуле):

Новак Ђоковић 8.445
Роџер Федерер 6.660

НОВАК ЂОКОВИЋ

ГОДИНА: 31

ТИТУЛА У КАРИЈЕРИ: 72

ГРЕНД СЛЕМ ТИТУЛЕ: 14

ПРВО МЕСТО НА АТП ЛИСТИ: 223 недеље

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар