За 44 године остали смо без 60 посто дивљих животиња

Популација дивљих животиња смањила се за 60 одсто од 1970. до 2014. године, наводи се у новом извештају Светског фонда за природу (WWФ) који упозорава на драматичан, континуиран губитак и промене у биодиверзитету. За извештај "Жива планета", који је WWФ урадио са Лондонским зоолошким друштвом, праћено је 4. 005 различитих врста птица, риба, сисара, водоземаца и гмизаваца.

Занимљивости 31.10.2018 | 13:01
За 44 године остали смо без 60 посто дивљих животиња
Директор WWФ-а Марко Ламбертини рекао је поводом објављивања извештаја да очување природе треба схватити много шире него што је заштита тигрова, панди и китова. 

"Не може постојати здрава будуц́ности за људе на планети поремећене климе, исцрпљених океана, уништене земље и опустошених шума, на планети лишеној биодиверзитета", упозорио је Ламбертини. 

Нестанак фауне бележи се на целој планети, али су неки региони посебно угрожени, попут тропског појаса. У 10. извештају "Живе планете" забележено је смањење популација дивљих животиња за 58 одсто, док стручнајци у овогодишњем извештају упозоравају да се ситуација погоршала са смањењем од 60 одсто. 

Зона Јужне Америке и Кариба бележе "застрашујуће" смањење популације од 89 одсто за 44 године, наводи се у документу. У том периоду је нестало 23 одсто фауне Северне Америке и Гренланда, а у области Европе, Северне Африке и Блиског истока 31 одсто. 

Данас на губитак биодиверзитета највише утичу прекомерно искоришц́авање и пољопривреда, резултати повец́ане потрошње људи. 

Смањењу дивље популације доприносе смањење природног станишта, загадјење и климатске промене. 

Биодиверзитет је од суштинског значаја за здравље људи, благостање, храну и сигурност, као и стабилност економских и политичких система широм света, наводи WWФ.

Б 92
фото:интернет

 

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СТРАШНО ЈЕ ТО ШТО

31.10.2018 18:13

ОВАКВЕ КАТАСТРОФЕ НИКОГА НЕ ИНТЕРЕСУЈУ.

ОДГОВОРИТЕ