Балкан гарант безбједности ЕУ

Одгађање примања земаља западног Балкана у Европску унију (ЕУ) била би велика безбједносна грешка, пише "Рхеинисцхе Пост" из Диселдорфа.

Регион 30.10.2018 | 22:10
Балкан гарант безбједности ЕУ
Како наводи лист, одлука да се западни Балкан држи ван ЕУ била би кратковидна с далекосежним посљедицама.

"На југоисточном крилу ЕУ биће одлучено колико је ЕУ стабилна као цјелина. У региону који је распад Југославије прије 25 година коштао 150.000 људских живота ради се о нашој властитој безбједности. А поред тога, ради се и о нашим економским, војним и стратешким интересима. Русија, Турска, однедавно и Кина, затим Саудијска Арабија и Катар су схватили важност региона и покушавају проширити свој утицај на Балкану. Жељели ми то у западној Европи или не, ми се налазимо у такмичењу с овим земљама", истиче лист.

Иако је тачно, како наводи лист, да је на Балкану привредно стање лоше, у чијим земљама прожетим корупцијом и мафијашким структурима често владају ауторитативне вође, те земље се налазе близу западне Европе.

"Стање се ипак како-тако поправља. Земље попут Македоније и Албаније надају се да ће наредне године започети преговоре о прикључењу, а у протеклим годинама постигле су знатан напредак. Напредак, којег без европске перспективе и политичког притиска из Брисела не би било", истиче лист. Како је истакнуто, највећи скептицизам проширењу долази из појединих земаља, понајвише из Француске, али и из земаља попут Њемачке и Холандије, и то, како је наведено, првенствено због унутрашњеполитичког притиска, и све више растућег популизма.

"Рхеинисцхе Пост" истиче да резервисаност није неоправдана, узимајући у обзир нестабилност која карактерише све те земље. Уз то, како је истакнуто, избјегличка криза и излазак Велике Британије из ЕУ додатно су пољуљали повјерење у европске институције и европску идеју.

"Након искустава из недавне прошлости, и даље постоји брига да ЕУ није спремна за пријем нових чланица јер нису досегле потребан степен припремљености.

Међутим, ако ћемо бити искрени, управо на примјеру Албаније види се да негативна осјећања према исламу играју одређену улогу.

 Али кад се возите кроз ту земљу, можете јасно видјети да се тамо налази подједнак број цркава и џамија, а да у албанском главном граду Тирани имате мање жена с велом него у појединим њемачким градовима попут Келна", наводи лист.

Ивана Марић, аналитичарка, сматра да је ЕУ направила историјску грешку што у своје чланство није примила бившу Југославију, и истиче да се то могло тада урадити. Тиме би, како наводи, били избјегнути не само рат, него и бројни проблеми које је ЕУ имала у каснијем периоду.

"Потпуно се слажем с оцјеном да ће ЕУ изгубити утицај на своје сусједство које је од велике важности за њих, а да ће овај регион потпасти под утицај Русије, Турске, Кине, Америке и других земаља ако ЕУ не направи стратешку одлуку да убрза пријем ових земаља", закључила је она.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар