Гдје бисмо били без дијаспоре?

Дијаспора у БиХ шаље огроман новац, ради се о милијардама. Међутим износи који се шаљу су све већи што показују и подаци Централне банке БиХ.

Босна и Херцеговина 30.10.2018 | 16:06
Гдје бисмо били без дијаспоре?
Како наводе у извјештају за првих шест мјесеци дознаке из иностранства износиле су 1,28 милијарди марака, што је за 20 милиона више него у истом периоду лани.

Такође средства која су примљена током 2017., била су већа за у односу на годину раније за 170,5 милиона КМ или 7,2 посто.

Процјењује се да је износ новчаних дознака из дијаспоре  и двоструко већи путем "неформалних" новчаних трансфера или “из руке у руку”, који нису регистровани у платном промету, и служе углавном за плаћање рачуна, куповину хране и остале трошкове у домаћинства, док се ријтко користе за улагања у нека бизнис. У званичне бројке нису укључена ни средства која дијаспора у љетним данима, током боравка у БиХ, потроши у нашој земљи.

Обзиром да сва досадашња истраживања показују да новац који пристиже из дијаспоре грађани у БиХ користе искључиво за пуко преживљавање, др. Мирзу Емирхафизовића, професора на Факултету политичких наука у Сарајеву питали смо колико је то заправо лоше по бх. економију.

Каже да поједини истраживачи који су анализирали ову проблематику сматрају да новчане дознаке из иностранства, које мигранти најчешће шаљу својим сродницима, имају и своју негативну страну из неколико разлога. Најприје, јер се тим новцем највећим дијелом покривају животни трошкови, што значи да се не ради о улагањима у развојне пројекте.

Надаље, новчане дознаке могу дестимулативно утицати на радно способне особе с осигураним приходима по тој основи, јер због ниских зарада и незадовољавајућег третмана радника склонији су неприхватању, односно одустајању од послова који се нуде на тржишту рада.

Професор Емирхафизовић наглашава како не треба заборавити ни својеврсну зависност о редовним приходима из иностранства који су, у случају БиХ, у значајној мјери заслужни за “поправљање“ социјалне слике њених становника.

Поред свега наведеног, наглашава, ту су и лош економски амбијент, нестабилна политичка ситуација, системска корупција и трома администрација који су дјеловали  као снажни репулзивни фактори за многе мигранте из БиХ који су били заинтересирани инвестирати свој капитал у БиХ.
 
Шта нас чека 

Представници бх дијаспоре већ дуже вријеме упозоравају на још један проблем који нас чека у скорој будућности, а то је да се круг оних којима се у БиХ помаже сужава, комплетне породице посљедњих година одлазе одавде, најмлађи се све више осјећају као Аустријанци, Нијемци, Швеђани, а мање као Босанци и Херцеговци, а значајан дио људи који примају помоћ у БиХ умире.

Стога јачање веза између БиХ и њеног бројног исељеништва виде као изузетно важно питање које завређује већу пажњу и надлежних институција и јавности.

Извор: Бука

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Паја

30.10.2018 15:29

Дрзава хоће да планира приходе из дијаспоре и треба да буде у порасту. Ускоро можемо очекивати да се опорезује тај новац. Држава је држава друже мој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

30.10.2018 16:07

И захвални сте нам на томе, и то баш, баш!!!

Name

Одговор

30.10.2018 16:09

Па нек покушају опорезовати, ал знамо и ми одговорити - једноставно можемо престати слати!

Name

Ни марке, ни евра

30.10.2018 15:31

Имам родбину у Канади и Шведској,никада ништа нису послали, и нека нису, имам довољно за себе и своје. Њима њихово-нама наше. Тако да мене дијаспора не гура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

30.10.2018 17:12

И сам сам ти такав. Чуј скоро 2 милијарде € а ја ни пфенинга. Сад се питам ко ли то мене подкрада?

Name

Гаго

30.10.2018 15:43

Ја не знам ста јос треба да се деси да наси изабрани представници поцну радити свој посао? Слусам Додика јутрос и опет иста матрица и реалтy схоw. Нема говора о свеопстој пропасти. Ми као да проблема немамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

30.10.2018 18:13

Па када сте га изабрали и треба да га слусате.

Name

Ре Гаго

30.10.2018 18:24

Који изабрани , код нас се не бирају , долазе на власт силом !

Name

Само удрите

30.10.2018 15:53

Специјални рат и даље на дјелу. Аферим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

30.10.2018 15:57

Преко 20 година помажем из Канаде бројне чланове породице. Пуно је таквих примјера. Ми који смо отишли 90-тих бих мигли пуно више, наша дјеца сумњам, већ су у УСА и даље, њима је и Канада мала. Волио бих уложити у бизнис али је за то мотивација никаква. У Канади отворим фирму за $200, онлине за пола сата, плаћам порез и све књиге водим сам и он-лине, милиони су прошли кроз мој аццоунт никад ниским нисам ни попричао из институција власти о томе. У Босни ми рекоше да бих за исто требао потрошити пуно више времена и новца на почетку. Мора се дати људима шанса да почну бизнис без намета и онда их опорезивати кад почну да праве паре. Морају људи да схвате да је мало оних који знају и хоће да воде свој бизнис и да таквима треба дати шансу. Најлакше је кућа-посао, кад неко други брине о свему. Друга ствар, док год је у ванпривреди већа плата од оних у привреди нема помака на боље. У мом граду је 100 хиљада становника а 120 хиљада запослених, градоначелник има плату мању од просјечног компјутер програмера. Добро сте прочитали, више запослених него становника. Али бит ће боље и у Босни, пуно гори услови за рад немогу бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

30.10.2018 16:32

Хало бре да ли си ти нормалан. Па коме то причаш??? Кретенима који појма ни о чему немају. Да су бољи и паметнији има ли би бољу и паметнију власт. Сад имају таман какву заслужују... Узалуд ти је сваки долар који си послао.

Name

Ре мирко

30.10.2018 16:56

Смањи дозивљај црни Мирко, ухватити це те радар!

Name

Сале

30.10.2018 17:11

Госодине овдје нема без мита и корупције ниста

Name

Ре Мирко

30.10.2018 17:37

Мирко, прво треба да се промијени свијест људи ато је мукотрпан посао. Не вриједи објасњавати некоме ко неце да слуса. Гдје поциње глад, ту престаје разум. Људи су убијени у појам, сваки дан их власт подстице на мрзњу.

Name

Канада за Мирко

31.10.2018 05:10

Мирко , као да си претоцио И моје мисли у свој текст. Једина разлика је сто сам такозвана стара имиграција, знаци досао сам у Канаду прије деведесетих. Исто тако,вец сад деценијама помазем родбину, помазем невољнике, болесне , унесрецене у поплавама, а у току рата да не говорим. И никада па ни данас ми није зао ниједног цента. Сваки пут кад сам слао новац осјецао сам се сретним сто могу помоци. Али то за нас народ тамо није ријесење И сигурно се ни они којима сам помогао не осјецају задовољним јер ко мозе бити задовољан ако зависи од друго ма ко то био. Ми цемо И даље помагати, али наса дјеца немају тај осјецај И не размисљају о томе. Тацо је то сто казес , насој дјеци је И Канада постала мала. Они зиве своје зивоте, не оптерецујусе догадјаима у Босни, граде каријере И путују. Исто као ти размисљао сам да инвестирам новац у неку производњу тамо, али кад сам само поцео конкретно распитивати ста И како , био сам висе него обесхрабрен , па цак И изнендјен иако сам И раније имао прилицна сазнања о свему. Волио бих да је све другације на тим просторима ,првенствено збо обицних људи тамо , али никако да схвате да агонију коју презивљавају вец цетврт вијека морају сами прекинути.Сам знас да бар овде у Канади је вецина насхи људи вриједна И успијесна , а засто то није у Босни знамо главне кривце. Увијек се питам како оно сто им раде багре на власти могу уопсте трпити И то толико дуго времена. Нису свјесни да тим трпљењем упропаставај И своју дјецу. Залосно је гледати лица мојих родјака кад им објасњавам управо то сто си рекао - да градонацелник има мању плату од просјецно програмера или неки слицан примјер. Једноставно , не вјерују. Паметни људи али су дозволили да их битанге И лопузе убију у здрав мозак.За тебе лијеп поздрав.

Name

Освит

30.10.2018 16:01

Неби нас било да нам није дијаспоре или би сви скупа морали бити другацији и далеко слицнији онима код којих је наса дијаспора.Морала би БиХ бити у Европској Унији а не њени градани у емиграцији.Али то знаци и правила која они који "владају" овом земљом никада милом неце прихватити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИQ

30.10.2018 16:09

Гура, гура, сви те гују сто су у дојаспори, индиректно па директно.... напрегни тај закрзљали мозак

ОДГОВОРИТЕ
Name

мј.

30.10.2018 16:11

Кукате на сва уста оде нам омлафина и образована радна снага.Упиње те се из све снаге како би их зауставили с миле су вам паре које саљу.Обрадујете се оиро цеку висе него родјеној матери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проблем

30.10.2018 16:21

Проблем ће тек да дође кад ова сада омладина што напушта БиХ а и они што су већ дуже време у дијаспори више небуду долазила на годишњи у БиХ него буду ишли по свијету да уживају онда ће да се осјети тек колико је значила дијаспора цијелој БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

30.10.2018 18:20

Ја сам одустао доле и не идем и овде се могу и боље и љепсе да одморим. А фамилија ако ме се позеле нека они додју код мене на мој тросак неце их ниста да коста.

Name

Лопаре

30.10.2018 16:39

На Подруцу Опстине нема Куце да неко није у Иностранству, први су отисли прије 40/50 Година...одприлике 3Хиљаде Људи. Сваке Године а поготов на Љето скоро сви ти Људи долазе Куци и из лицног искуства и искуства својих родитеља сваке Године се најмање 3000-5000Франака донесе за тих пар Недеља сто смо ту, да непицамо о томе кад неко гради Куцу или било ста слицно. Знаци рацунајмо нек од тих 3хиљаде људи само Хиљаду потроси у току године 3000Франака, то вам додје 3Милиона Франака и то сваке Године задњих 30Година. Опстина Лопаре никад у горем стању није била, и пропада сваке Године све висе и висе, Сколе, Болница, разне установе ...страсно! А од првог дана ту је СДС на власти и Легенда Савиц који сваки дан у исто вријеме у Кафицу поред опстине сједи. И онда се питамо засто Додик попедјује, прво, зато сто је Способан и ради! А друго ради Кафица у оклонини опстинске Зграде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

30.10.2018 17:32

Браво лопарац ....свудје је залосно као и Зворнику исти слуцај многе паре долазе из дијаспоре а све јадно...јос бар да не пљацкају ове из дијаспоре немозес проци нигде поред полицијске патроле да не платис казну или да ставис у дзеп...

Name

Дијаспорац

30.10.2018 16:39

Е добро да се је неко сјетио да изнесе право стање о новцу који долази из Дијаспоре. Ето сад можете још више да пљујете по нама. Пандури могу још више да нас заустављају са аутима и измишљају глупе разлоге како би им дали десет марака. Наравно све што је добро не траје тако дуго. Па тако ни прилив новца од Дијаспоре неће дуго трајати. Још коју годину док је ових старијих. Млађе нараштаје то не занима нити имају намјеру да бацају новац. Је*е се њима и за Босну и за вас тамо. Кад извор пресуши онда лијепо вашим вођама и нека вас они издржавају. Колико су накрали неће им бити проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

30.10.2018 16:52

Од мене добит неце ну цент

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајина

30.10.2018 16:52

Шта хоћете од дијаспоре? Да улаже овдје? Ма немој! Све чекају у редовима да донесу паре овим криминалцима због којих су и отишли из домовине! А шта хоћете од нас који два-три пута годишње добијемо по 100€ од рођака из дијаспоре? Да покренемо неки бизнис?

ОДГОВОРИТЕ
Name

тата

30.10.2018 17:24

Да, слаће новац наши док имају родитеље овамо. Кад њих не буде, онда ће долазити и трошити овјде, понешто неко дати брату, или сестри, и њиховој дјеци и енде. Иначе, сва пљачка овог система и заснива се на увозу. До душе,доста и привреду држи то што наши из вана овдје поправљају и граде куће, али и они ће направити, шта онда? Милијарде евра из иностранства се потроше за преживљавање, тако да привреде никад неће ни бити док не помру стари. Тада синови и кћери,ти угурсузи од 50 година, неће моћи рачунати на помоћ из иностранства, па ће морати мислити за кога гласају,јер кад помру стари,неће више бити дједове и бабине пензије, нити хране да се носи у град.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

30.10.2018 17:39

БиХ тек цека колапс.Ја који сам улагаоу домацинство и издрзавао родбину годинама. И јос много других . Полако све то престаје ,моја дјеца неце у БиХ ни на одмор а ни у ком слуцају, да несто улазу или граде. Тако да у следецим годинама то це много да се осјети. Други проблем је одлазак радно способних, а колапс настаје када пристигну генерације без радног стаза које се сналазе на разне нацине. Вецином радом на црно. Али ти људи старе то су генерације 65- па надаље . Хиљаде људи без пензије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

30.10.2018 17:51

Нека само шаљу власт је киминалне природе људи немају од чега живјети Трговци се богате од тога . и трљају руке око празника кад виде колико се новца слива у њихове продајне центре који су дошли од ратног профитерства

ОДГОВОРИТЕ
Name

кбл

30.10.2018 17:52

Па кад дајеш вола за килу меса. То ти је одлив памети. И кад се ти људи снађу пошаљу колико већ могу/желе неком свог. То је та кила меса.

ОДГОВОРИТЕ