“Супербрке” у борби за живот

Бријањем и скраћивањем бркова и брада у четвртак 1. новембра са почетком од 20 часова у бањалучком кафе „Паусе“ озваничиће се почетак овогодишњег "Мовембера" који има за циљ помоћи Рајлић Славку (25) из Новог Града и Имсиревић Ернаду (20) из Добоја који се боре са раком тестиса.

Република Српска 30.10.2018 | 12:32
“Супербрке” у борби за живот
Шести по реду „Мовембер“, као и претходних година, начин је да се пробуди свијест о болести рака простате и тестиса, али и да се направи хуманитарна акција и прикупи новац за помоћ обољелима.

Поред циља о подизању свијести о здрављу мушкараца, као и претходних година, ове године неформално Удружење грађана „Супербрке“ ће током цијелог мјесеца прикупљати новчана средства у такозвани „бркин фонд“ и тако помоћи Рајлић Славку (25) из Новог Града и Имсиревић Ернаду (20) из Добоја који се боре са овом болешћу.

Ова два млада момка су у тешкој финансијској ситуацији и сав износ који се прикупи у „бркин фонд“ ће бити прослијеђен њима.

"Позивамо све који желе да се прикључе овогодишњој акцији да дођу на колективно бријање брада јер је циљ током новембра да изглед мушкараца буде другачији како би скренули пажњу на себе и причали о овом проблему", рекли су из неформалног Удружења грађана “Супербрке”.



Овогодишњи "Мовембер" као и прошле године подржала Хуманитарна организација „Будимо људи“ који ће помоћи са логистиком тако што су отворени жиро-рачуни на који се може уплатити новац за оне који желе помоћи, а нису у прилици да дођу до „бркиног“ фонда.

Универзитетско клинички центар Републике Српске такође је препознао и подржао акцију.

„Бркин фонд“ ће бити на неколико локација у Бањалуци, у бази „Супербрка“ кафеу „Паусе“, у фризерском студију „Рајилић“, “Веспа кафеу” и у кафићу “Функy хоусе”.

Најљепши бркови ће бити одабрани 30. новембра, када ће се одржати завршна забава поводом "Мовембра" гдје ће бити аукција фотографија на којима су сви они који су пустили бркове током акције.

"Мовембер" је настао 2003. године у Аустралији међу неколицином пријатеља која је на шаљив начин жељела да пренесе врло озбиљну поруку – о превентиви рака простате.



Почели су да пуштају бркове и за то тражили донације од родбине и пријатеља. Покрет је прве године окупио само 30 учесника, међутим након што их је примјетила Фондација за обољеле од рака простате у Аустралији и постала им партнер, покрет је нагло порастао и проширио се на цио свијет.

Тако је "Мовембер" постао годишњи догађај у коме припадници јачег пола на разне начине скрећу пажње на своје здравље, поготово о стварима о којима се углавном говори испод гласа. Овај покрет сврстан је међу 100 најбољих невладиних организација у свијету због свог утицаја, иновативности и одрживости.

Правила налажу да морате 1. новембра бити потпуно обријани, изаберите стил бркова који ћете његовати, браде су забрањене (није довољно пустити браду, већ у питању мора бити симпатичан брк), можете бријати остатак браде али је забрањено бријање бркова, можете бркове уређивати и подрезивати, али не и бријати, бркове морате имати цијели мјесец и да га одржавате током новембра, сваки учесник мора се понашати попут правог господина, пристојно и усклађено и немојте заборавити о чему је ријеч јер је "Мовембер" покрет за подизање свијести о мушком здрављу.

Са друге стране постоји и правило да се 1. новембра скроз обријете и задњег дана оставите бркове.

(БН) 

Коментари / 0

Оставите коментар