Легенде и митови о Ноћи вјештица

Ноћ уочи празника Свих светих, 31. октобра, у већини земаља слави се као Ноћ вјештица (Халлоwеен). Док Црква тај обичај карактерише као пагански, млади широм свијета одлично се забављају резбарећи бундеве и маскирајући се.

Занимљивости 30.10.2018 | 11:23
Легенде и митови о Ноћи вјештица
Ноћ вјештица један је од омиљених празника дјеце и омладине, првенствено због костима који се носе и слаткиша који се дијеле те ноћи. Међутим, многи не знају како је настао тај празник и због чега је данас толико популаран.

Почеци обиљежавања Ноћи вјештица датирају још из петог вијека прије Христа, кад су стари Келти славили бога Сунца и господара смрти. Њима је 1. новембар означавао почетак нове године. Келти су вјеровали да у тој ноћи мртви напуштају своје гробове и шетају Земљом, а како би избјегли сусрет с њима, стварали су велику буку и прекривали се застрашујућим маскама. Вјеровало се и како мртви долазе и по храну па су пред својим кућама остављали издубљене репе или кромпире с упаљеном свијећом.

Обичај дубљења бундева за Ноћ вјештица датира из 16. вијека, а заснива се на ирској легенди о домишљатом и изузетно шкртом ковачу Џеку.

Џек је био зао човјек и пијанац који је волио збијати горке шале с људима, а једном је приликом зезнуо и самог ђавола. Намамио је ђавола на врх дрвета и затим брзо око дрвета поставио крстове због којих није могао сићи. Натјерао га је да обећа да неће узети његову душу кад умре и тек га је потом пустио са дрвета.

Кад је Џек умро, био је превише зао да га пусте у рај, а ђаво је одржао своје обећање и није га пустио у пакао. Због тога је Џек био осуђен да вјечно лута у мраку између раја и пакла док са собом носи репу јер му је то била најдража храна у животу која га је пратила и у смрти. Пошто је био мрак и Џек није знао куда да иде, пожалио се ђаволу, који му је добацио жеравицу из паклених пламенова.

Џек је узео жеравицу и ставио је у репу, која му је освјетљавала пут у вјечном мраку. Наиме, Ирци нису имали бундеве и обичај резбарења бундева појавио се тек кад су емигрирали у Америку. Дотад су резбарили репе, кромпире, тикве и друго слично поврће како би се одбранили од Џека, који је на Ноћ вјештица могао прећи у свијет обичних смртника.

Након што се Ноћ вјештица, а с њом и резбарење бундева (тикви, репа, кромпира), из Ирске и Енглеске проширила у Америку, из Америке се проширила у друге крајеве свијета, а деведесетих година прошлог вијека тај празник добио је на популарности и на нашим просторима, те смо и ми преузели обичај резбарења бундева.

Декорисане куће на Ноћ вјештица дио су америчке културе, а чак 86 одсто их украшава. Прва прослава Ноћи вјештица у САД забиљежена је у Аноки у Минесоти 1921. године.

Прва честитка за овај празник настала је на почетку 20. вијека, а у данашње доба Американци годишње потроше око 50 милиона долара на честитке.

Наранџаста боја уз црну главни је симбол празника, а занимљиво је да је управо наранџаста боја, уз љубичасту и сребрну, једина боја која се не може римовати с ниједном ријечи у рјечнику.

Као симболи овог празника сматрају се црне мачке, за које се вјеровало да спадају у породицу вјештица те их штите од негативних утицаја.
Сљедећа ноћ пуног мјесеца на Ноћ вјештица биће 31. октобра 2020. године.

Најбрже резбарење бундеве приписује се Џерију Ајерсу из Балтимора, који је то успио направити за 37 секунди.

Ако видите паука те ноћи, то би могао бити дух вољене особе која вас посматра.

Ако је вјеровати легендама, прорицањем у огледалу жена може открити идентитет будућег мужа. Иако има много варијација, типично је сјести у поноћ пред огледало, јести јабуку и четкати своју косу. У огледалу би требало да се појави силуета будућег мужа.
 
Иако сте вјероватно чули за многе уклете куће, ниједна се не може мјерити с уклетом пећином у Левисбургу, држави Охајо. Провести Ноћ вјештица у њој за посјетиоце је права авантура, јер се ова пећина налази 24 метра испод земље, а по својој дужини је у Гинисовој књизи рекорда. Некоћ је ту био рудник, а сада је дом шишмиша и духова.

Сви који желе имати оригиналну маску за ноћ вјештица морали би обратити пажњу на сљедећи податак: најпопуларнија маска за жене је вјештица, а мушкарци су најчешће вампири. Слиједе их гусар, кловн, жена мачка и ђаво, док се дјеца најрадије маскирају у принцезу, вјештицу, Спајдермена и гусара.

(Агенције) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Боро

30.10.2018 10:37

Па овај народ има кловна цијелу годину тј дванаест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђенерал

31.10.2018 06:15

Сачувај боже... Гледам и код нас се организују некакве забаве за дјецу под називом,ноћ вештица. Откуд нама то одједном и зар смо ми тако идиотски народ да прихватамо све што је туђе а подсмевамо се нашим обичајима који су настали прије него ли се знало за те глупости...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.10.2018 09:52

Ајде ђенерале не цјепидлачи, "ноћ вјештица" је данас најобичнија забава, времена бацања камена са рамена и чобански планинских забава су завршена, долази неко ново вријеме. Глобализација је незаустављив феномен.

Name

ре

31.10.2018 10:06

Ноћ вјестица је пагански обичај и то је тачно, али шта фали унијети мало разоноде у овај зивот, овом обичају се дјеца веселе највисе због слаткиша и костима, не знам што смо тако брзи кад треба нешто осудити, а своје мане уопсте не видимо