Вјеронаука добро дошла у школе

Већина средњошколаца у Републици Српској одабрала је да изучава вјеронауку, која је од ове школске године уведена, док је неколицина ученика одлучила да похађа часове из алтернативног предмета, култура религија. Преко 90% бијељинских гимазијалаца је одлучило да изучава овај предмет.

Република Српска 30.10.2018 | 09:49
Вјеронаука добро дошла у школе
Ученици првих разреда средњих школа широм Републике Српске од септембра једном седмично слушају лекције из вјеронауке. Иако је прије самог увођења било полемика треба ли овај предмет средњошколцима или не, анкетирањем прије самог увођења ипак је уочена заинтересованост ученика за изучавање овог предмета.

Директор Гимназије “Филип Вишњић” Бијељина истиче да је у овој школи већина ученика првих разреда изабрала наставу из вјеронауке, било православне, католичке или исламске, а тек мали број ђака изјаснио се за културу религије.

Професор православне вјеронауке у бијељинској гимназији, Срђан Мастило каже да је задовољан што су се средњошколци у Бијељини у великом броју опредијелили за овај предмет, сматрајући да, иако млади схватају важност проучавања вјере.



Ученици са којима смо разговарали на часу вјеронауке мишљења су да је вјера неодвојива од личности и да нам служи као темељ за формирање нас самих и да су радо прихватили да наставе да уче о њој.

У Министарству просвјете и културе РС раније су рекли да ће предмет вјеронаука бити увођен постепено. Од ове школске године уведен је у први разреде, док ће ђаци других разреда вјеронауку учити од идуће године. Ученици трећих разреда овај религијски предмет изучаваће од школске 2020/2021, а од школске 2021/2022. године и средњошколци у четвртим разредима.

(БН)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Јелисавета

30.10.2018 09:13

Вјеронаука је ОК,поготову стари завјет било би га добро и ускупстини некад цитирати и цитати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.10.2018 15:05

Боље је да уце вјеронауку него програмирање. Бар неце имати довољно знања да се иселе у иностранство.

Name

Питање

30.10.2018 18:57

Знају ли дјеца ста је "култура религије"?

Name

хало

30.10.2018 09:17

Вјера је приватна ствар која не би требала бити користена за прозенитизам то је несто које не би требало да има мјета у било којим сколама и било која вјера,ко зели да уци о вјери има могуцност у свом слободном времену да то уради сколе слузе да васпитају дјецу а не да сире религије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

30.10.2018 11:52

Па свуда у свијету дјеца уце вјеронаук једино ако волис резим комунистицки као сјеверна кореа или си анти крст

Name

Ре аустриа

30.10.2018 12:17

Ова демократија не мозе ни ноге опрат Титовом комунизму.Док је био овде комунизам сви смо зивјели заједно и радили сад кад додјосе вјера и вјерници на власт оде све у хелац сто је и висе него оцигледно.Зато стоп вјери и уцење вјере по сколама.

Name

Тако је

30.10.2018 12:53

Хало, управо. Ово је 21 вијек, треба да идемо напријед, а назалост ово сто се ради нас вуце унатраг. Омладина је залудјена назалост.........

Name

дррр мррр

30.10.2018 09:24

Каква вјеронаука какве везе има вјера и наука пфффф.Боље уведите несто паметније да уце дјеца него да их затупљујете тим измисљотинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Азем

30.10.2018 12:19

Сама употреба назива "вјеронаука" вриједја здрав разум јер спаја два неспојива појма. Религија се дефинисе као "Препознавање од стране људских бића постојања надређеног принципа од којега зависи њихова судбина, те интелектуални и морални став који из тога резултира". Са друге стране, науку дефинисемо као "скуп сазнања и радова универзалне вриједности који имају за циљ проучавање провјерених чињеница и односа, према одређеним методама (попут посматрања, експеримента или хипотеза и закљуцака)". Док вас религија уци да је "блазен онај који вјерује а да није видио" дотле вас наука уци да вјерујете само у оно сто мозете доказати. Док вас религија уци да је васа судбина предодредјена "бозијом вољом" дотле вас наука уци да сте господари васе судбине и да мозете њом управљати. Религија је ту, дакле, да створи аморфно стадо без воље које це увијек бити спремно да без поговора слиједи цобана.

Name

ре Азем

30.10.2018 14:07

Мозак вјерника не мозе распознати сто си написао мозак вјерника зна само да слиједи цобана.

Name

Канада Ре Азем

31.10.2018 04:03

Размисљање паметног И предпостављам образованог цовјека. Браво Азем. Вјеронауку никако ни у основне ни у средње сколе. Ту јој мјесто није.

Name

XXXX

30.10.2018 09:32

У средњим школама треба забранити вјеронауку. Ко хоце да се образује нека отворе у вјерским установама, па нека дјеца похађају. Ово само иде на руку свецаним лицима, мало су плацени па треба им још. Што би се свецана лица требала вуци по уционицама. Је...... овакву државу гдје су свештеници главни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

30.10.2018 09:33

Добро је дошла ако је држи вјероучитељ Вања и њему слични.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Азем

30.10.2018 09:41

Нека ти млади проуцавају како им Бог мозе помоци да послије те заглупљивацке сколе надју какав посао. Ал' се труде да младима укину сваку могуцност за нормалан зивот ... заглупљивање од колијевке па до гроба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

30.10.2018 09:54

Молим да се објави гдје се јос у свијету изуцава вјеронаук у средњим сколама па да видимо којој групи земаља припадамо. Господо политицари и увазена господо професори универзитета, потрудите се да дјеца и омладина током свог цитавог сколовања буду под надзором вјероуцитеља а да се код стицања магистарских и докторских звања мора проци провјера знања из вјеронаука. Босна и Херцеговина је нагласено клерикална дрзава и само прусутност разлицитих кофесија на њеној територији даје привид секуларности. Да ли ми зивимо у 21 вјеку или то само мислимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА, УПРАВО ТАКО

30.10.2018 11:38

ШТО БИ ДАНАС ТЕК РЕКЛЕ УМНЕ ГЛАВЕ ХУМАНИЗМА И РЕНЕСАНСЕ, ТЕ ПРОСВЈЕТИТЕЉСТВА НА КОЈЕМ МИ ТО ДУХОВНОМ И АКАДЕМСКОМ НИВОУ ЖИВИМО???

Name

СУПЕР!

30.10.2018 10:40

ОДЛИЦНО!СИГУРНО ЦЕ ИМ ПОМОЦИ ДА СЕ ЗАПОСЛЕ,ФОРМИРАЈУ ПОРИДИЦУ,КАО И ДА СТЕКНУ ДЈЕЦУ,ПРЕХРАНЕ ОДСКОЛУЈУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

персида

30.10.2018 10:46

Дјецу треба усмјеравати према култури а не према фанатизму .Ста могу да науце на том предмету. Само о подјели народа по вјерама.Добро се зна ста те подјеле доносе друству у цјелини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар Душан

30.10.2018 11:16

Боже мили, колико сте примитивни и јадни а да нисте тога ни свјесни...Треба ли вам бољи доказ од процента ученика који желе да иду на овај предмет... Ви сте као рањене звјери које само ричете у својој пустињи... Уживајте у животу...помолите се Богу... препознајте и ви Бога, ту је близу вас... Уз вјеронауку можете бити само бољи и још бољи Људи...сјетите се Патријарха Павла кога сви цитирате и хвалите га а несвјесно пљујете по њему...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.10.2018 13:21

Е мој попе припреми се ти да објаснис ономе коме цемо сви на исповјед засто је у времену мрака како га ви назвасте народ био близи Богу него данас када је Црква и ауторитет и мјерило вриједности у друству заједно са својим партнерима политицарима.

Name

РЕ

30.10.2018 14:58

Одлуку о увођењу вјеронауке у средње школе није донио Педагошки завод, него је декрет једног човјека који је како се прича и сам био на поправним испитима. Наставни програм ни за основне школе није усаглашен, за средње школе га нема. Ученици су одабрали овај предмет не да нешто науче него да се зезају на часовима. Оцјене ће бити одличан и врлодобар. Зар није довољно осам година изучавања у ОШ. Увођење вјеронауке је довело до смањења информатике у неким школама. Гдје је ту логика? Вјеро-наука??? Запитајте се мало...

Name

Неда

30.10.2018 17:51

Ти царе Дусане ако си богобојазан, шта ћеш на нету, па ваљда знаш да је интернет у супротности с црквом.

Name

бл

30.10.2018 11:30

Хахахаха добродосла јер се блеји на часу и сви имају четворке или петице...не може вјера бити добродошла у школе гдје се изучава наука :) Имамо цркве за то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забранити

30.10.2018 11:37

У БиХ у школама забранити историју, веронауку , локалне језике. Строго од првог разреда на енглеском да се изводи настава. Шта друго у овом цумезу од земље ако хоћемо напред !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

30.10.2018 11:45

Јос само да омладина дрзи до тога и да то спроводи у зивоту ста писе у светим књигама на овим просторима би био рај,алкохол,проституција,наркоманија,криминал,неморал били би страни за омладину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

30.10.2018 12:19

ЗАШТО НАМЕТАТИ НЕШТО ШТО ЈЕ ПРИВАТНА СТВАР ЈА БИ СВОЈЕ ДИЈЕТЕ ИСКЉУЧИЛА СА ЧАСА ГДЈЕ ЈЕ ВЈЕРОНАУКА ЗАШТО НАМЕТАТИ НЕШТО ШТО НЕМА ВЕЗЕ. СВИ ЗНАМО КО СМО, ШТА СМО А ХОЋЕМО ЛИ ВИЈЕРОВАТИ ИЋИ У ЦРКВУ ИЛИ СЛАВИТИ СЛАВУ ЗАВИСИ ОД ОСОБЕ ДО ОСОБЕ.ЉУДИ ГЛЕДАЈУ ЈЕДНИ ОД ДРУГИ И ТАКМИЧЕ СЕ НИТИ ЉУДИ ЗНАЈУ ШТА ЈЕ СЛАВА НИ ШТА ЈЕ ВИЈЕРА И САДА ТРЕБА ДА СЕ НАМЕЋЕ НЕШТО ЗА ЧИМ НЕМА ПОТРЕБЕ.СВАКИМ ДАНОМ ГЛЕДАМО КО ШТА РАДИ И КАКО СЕ МОЛИ БОГУ . ДОВОЉНО ЈЕ ДА СЕ ЗНА ДЕСЕТ БОЖИЈИХ ЗАПОВИЈЕСТИ АЛИ КО СЕ ТОГА ПРИДРЖАВА НАРАВНО НИКО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тебра

30.10.2018 14:03

Препун је биро заврсених богослова а нема толико цркви да би сви добили парохију, ријесење је ово, да нису дзаба уцили ! Интересује ме јесу ли заступљене и друге вјерске заједнице у средњим сколама? Засто се онда не укину средњосколске установе које су у оквиру вјерских заједница?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

30.10.2018 14:59

Ајд вратите младе још 3 вијека назад ионако смо затуцани да нема даље. Никада ми нећемо у Европу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зора

30.10.2018 23:21

Немам ниста против вјере, то је лицно опредјељење. Али да се намеце уценицима у средњим сколама, то је самовоља појединаца и вјерских установа. За сто вам слузе цркве и дјамије него у њима да исповједате вјеру, па изволите. У сколи се изуцава и изуцавала се увјек наука, образовали се млади људи за за боље сутра. Оцито да ово друство не зели напријед , не зна или неце. Мјесто да се осавремене сколе, уведе висе праксе, нових технплогија, млади оспособе за несто ново, врацамо их у средњи вјек. Вратите вјеру у оквире вјерских установа, понасајте се у складу са вјерским принципима , па је нецете морати наметати дјеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

30.10.2018 23:40

Ко то тврди да је довро досла? Ко је питао сколе и уценике да ли зеле да се уведе. Увели је , није нигдје ни планирана. Дјеци на упису рекли да се опредјеле и то је то. Зна се гдје је вјери мјесто у вјерским установама а не у сколи. То у основној сколи нису дјецу науцили ста је вјера, како се постује, па мисле да це у средњој. Онај ко неце, дјаба га је тјерати и наметати му.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики123

31.10.2018 07:03

Вјеронаука, као таква изуцава се у свим земљама запада. Нпр. Њемацка, сва дјеца бирају измедју три концесије. Тако да...

ОДГОВОРИТЕ