Затегнути односи обарају акције

На Вол Стриту је у понедјељак настављен пад цијена дионица, након што су прошле недјеље изгубиле више од 3 одсто, јер се улагачи плаше ескалације трговинског сукоба између САД-а и Кине и јер је технолошки сектор и даље под притиском.

Свијет 30.10.2018 | 08:43
Затегнути односи обарају акције
Доw Јонес потонуо је 245 бодова или 0,99 одсто, на 24.442 бода, док је С&П 500 склизнуо 0,66 одсто, на 2.641 бод, а Насдаq индекс 1,63 посто, на 7.050 бодова.

На самом почетку јучерашњег трговања цијене акција су порасле, захваљујући корекцији након прошлонедјељног оштрог пада.

Али, смјер тржишта преокренуо се након извјештаја "Блоомберга" да би Сједињене Америчке Државе до почетка децембра могле да уведу царине на сав преостали увоз кинеских производа.

Досад је Вашингтон увео царине на увоз кинеских производа вриједних више од 200 милијарди долара, а сада се припрема, пише та агенција, на царињење преосталих отприлике 260 милијарди долара кинеског увоза, ако разговори између предсједника САД-а Доналда Трампа и Кине Сија Ђинпинга идућег мјесеца не резултирају договором.

Могућност ескалације трговинског сукоба између Вашингтона и Пекинга узнемирила је улагаче јер се већ појављују назнаке посљедица тог сукоба на обје привреде.

"Очигледно је да би тај трговински сукоб могао метастазирати у нешто горе него што већ јест", каже Марк Лускини, стратег у компанији "Јаннеy Монтгомерy Сцотт".

Због тога су, с просјечним падом од 1,7 одсто, међу највећим губитницама јуче биле акције у индустријском сектору, који је најосјетљивији на трговинска питања.

"Забринутости у вези глобалне привреде и трговине и даље притишћу америчке корпорације и глобална тржишта акција", каже Чед Морганлендер, портфељ менаџер у компанији "Wасхингтон Цроссинг Адвисорс".

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар