Шок због анкете: Траже обим главе!

Из Синдиката енергетике РС истичу да је исто тражено од свих запослених у нафтној индустрији, те упозоравају да је таква анкета недопустива, јер задире у приватност радника и њихових породица, али и ствара атмосферу неизвјесности и напетости међу запосленима.

Република Српска 29.10.2018 | 22:38
Шок због анкете: Траже обим главе!
Запосленима у нафтној индустрији у РС недавно је упућен необичан захтјев послодавца да попуне анкету, у којој се тражи да наведу чак и обим главе и врата, те личне податке родбине.

Ова анкета подијељена је прије десетак дана, а наведено је и да уношење нетачних података може да утиче на одлуку о њиховом запошљавању. У анкети у Рафинерији уља у Модричи тако се од радника тражи да наведу гдје су све радили, гдје су све становали и које су им финансијске обавезе, али најдискутабилнија су питања која се односе на личне податке њихове родбине, укључујући и бивше супружнике, дјецу, браћу и сестре. Радници би за све њих требало да напишу гдје живе, гдје раде, па чак и да ли је неко од њих осуђиван.

Из Синдиката енергетике РС истичу да је исто тражено од свих запослених у нафтној индустрији, те упозоравају да је таква анкета недопустива, јер задире у приватност радника и њихових породица, али и ствара атмосферу неизвјесности и напетости међу запосленима.

– Многи запослени су од нас тражили савјет шта да раде и рекли смо им да попуне само оно што су општи подаци, а празно оставе све што задире у интиму. Уопште није јасна сврха те анкете. У њој се тражи да се наведе и колики ко има обим главе и врата, што заиста није нешто што послодавац мора да зна о раднику и зато мислимо да је то непотребно и на одређени начин удар на достојанство радника. То највише личи на неко стварање страха код радника. Пословодству савјетујемо да енергију, умјесто тога, усмјере на потписивање колективног уговора – истиче предсједник Синдиката енергетике РС Слободан Остојић.

“Превенција”

На питања зашто је од запослених тражено да попуне ову анкету, за које потребе предузећа се прикупљају такви подаци, те да ли сматрају да крше права радника на приватност, из “Оптима групе”, која управља рафинеријама у РС, одговарају да је циљ анкета и других активности “унапређење мјера безбједности, како за свако појединачно радно мјесто, тако и за компанију у цјелости”.



– Наведене мјере имају превентиван карактер, па се сходно томе анкете проводе на основу принципа добровољности. Запослени имају могућност да на исте одговоре у потпуности, дјелимично, као и да не одговоре на питања из анкете – наводи се у одговору “Оптима групе”.

Беспотребни подаци
 
Из Агенције за заштиту личних података у БиХ, међутим, подсјећају да је законом прописано да се лични подаци обрађују само у мјери и обиму који је неопходан за испуњење одређене сврхе.

– Овај принцип значи да уколико закон не прописује који се подаци обрађују, онда се узима минималан обим личних података, који је потребан да би се постигла сврха такве обраде. Неспорно је право и обавеза послодавца да располаже тачним и аутентичним личним подацима запослених који се односе на његов идентитет, а што се доказује јавним исправама, а не захтијевањем додатних образложења од запосленог. Међутим, подаци о родбини и сродницима запосленог по аутоматизму нису неопходни послодавцу, осим ако запослени не захтијева остваривање неког права из радног односа – наводе из Агенције.

Посао и приватни живот
 
У појединим ситуацијама је неопходно да послодавац у сврху извршења законских обавеза, без захтјева и сагласности запосленог, буде упознат са појединим сегментима његовог приватног живота. То су ситуације када је послодавац обавезан, у циљу извршења судске пресуде, да изврше обуставу исплате дијела плате запосленом ради плаћања алиментације, провођења административне забране и слично, наводе у Агенцији за заштиту личних података.

Извор: СБ

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

xxл

29.10.2018 21:50

То је да виде могу ли се безболно увуци у анални отвор сефовима и газдама за ситне паре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

психолог

30.10.2018 06:24

Ко је глават, као Додик, има мањи коефицијент инт. па је склон свашта учинити кад му се прилика укаже. Нпр. кад главоња види много пара, не бира сретства да дођеш до њих и ка дође краде у неограниченим количинама, не размишља о последицама.

Name

Брзи

30.10.2018 07:05

Ајмо реално реци ста мозе да буде. Нпр потпуно разумијем да питају да ли је неко осудјен и ако јесте за који злоцин. Ја да сам послодавац никада не би дрзао радника који је осудјен за силовање, тероризам или несто слицно или са лоповом(а имам таквог "колегу"). А и као радник, не би волио да су ми такви људи колеге. Све то је јос вазније ако је у питању рад са опасним и експлозивним материјама. Нпр ја радим такав посао да једна моја греска мозе да изазове смрт много људи а нико ми није тразио потврду о неосудјивању. Замислите да сазнате да у васем водоводу ради цовјек који је осудјен за тероризам или повратник са сиријског ратиста! Предпостављам да је тако и са рафинеријом јер раде огромним колицинама екаплозивних материја. Обим главе и врата мозе бити битан ако је у питању слузбена одјеца. Код мене у фирми су стигле униформе без икаквог питања радника. Па сада имамо 10 униформи које су премале или превелике. Не казем да ови у рафинерији имају те разлоге али то није ниста спорно. Мада не вјерујем да би тако велика компанија врсила дискриминавију према обиму главе или броју укуцана. Број укуцана углавном није битан, мада и то не мора да знаци. Нпр мој послодавац сваке године купи пакетице за дјецу а самци имају незваницац статус првих за прековремени рад и ванредне потребе иако никога не присиљава. Опет казем, мозе бити да несто муљају али ми то не дјелује као вјероватно. Немојте одма судити људима.

Name

Ре

30.10.2018 07:17

То је најчешће услов за посао!

Name

Тразе, па ста.

30.10.2018 07:26

Ста ако тразе, купује се заститна опрема, сљемови

Name

Марко

30.10.2018 07:43

Обим главе се трази ради евентуалних ванредних ситуација и одјела, као и заститних маски који би радници морали обуци. Лп.

Name

ре Марко

30.10.2018 08:47

Који сте ви дебили а шта кажеш обим главе се тражи ради ванредних ситуација и маски.Суштина свега је та што је рафинерија Брод под заштитом црвене секте и Додика па могу да се иживљавају а да их нико не тужи.Драги наш народ је гласао и продавао гласове а тек ће да види наредне четири године шта значи демократија под великм Бајом

Name

бл

29.10.2018 22:01

То браца Руси воле нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

У страха су велике очи

30.10.2018 03:47

Зашто господин из синдиката није протествовао због анкете или боље зашто синдикат не протестују? Зашто ни један синдикат не блокира фирму или фабрику,док се не правилности не отклоне? Чини ми се да на тим просторима нема синдиката!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.10.2018 07:18

И у синдикату само послушни.

Name

модрицанин

30.10.2018 04:35

Модрицо ста си дозивила, Крекиц и СНСД це те сахранит заједно са Рафинеријом уља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.10.2018 14:11

Ипак је Модрица и поред релативне слабости локалног СДС-а рекла ста мисли о Баји и сатниковој унуки 7. октобра. Немојмо ни заборавити, а ни подцјењивати ту цињеницу.

Name

Канада

30.10.2018 04:46

Бозе, сваста , Ово је нецувено ста вам раде. Јос да вам уведу право прве брацне ноци па да постанете први народ у свијету који је поцео рацунати вријеме уназад И то тако брзо да достогнете средњи вијек. Ма , народе , олободите се тог страха И реците баги доста. Не могу вам тразити такве податке . То се коси са конвенцијом о људским правима. Неки це помислити да ми је лако овако писати јер не зивим тамо, али се питам ста И докле јос да трпите. А сто је најгоре , ако ви не казете- доста, васа дјеца це трпити много висе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

W

30.10.2018 05:30

Како вас понизавају па народе јеси луд ломи багру бунт на улице и по њиховом обиму главе и врата удри и рјееси се смеца које те понизава.Колико идиотски бсхато брутално.Па докле цес трпити све ово .Ста би од народа оног дрцног који неда насебе.Све је отисло у ПМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сеф

30.10.2018 05:58

Вјероватно им је сеф за безбједност неки бивши полицајац са купљеним факултстом. Хахаха тако они унапређују безбедност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

30.10.2018 06:07

Какав приватни живот, ви сте робови вкасника РС. Како сте гласали тако ће те и пролазити, ово је само почетак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

30.10.2018 06:17

Дајте молим вас па то је приватна Рудоња имовина и он хоће све да има под контролом! Није ништа чудно....биће горе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Што

30.10.2018 06:22

Не вјерујем у ово. Лудак ово може да измисли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нису чиста посла

30.10.2018 06:46

Листа питања је као у оперативним провјерама за лица, шаблона коју користе безбједносне и обавјештајне службе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

30.10.2018 06:54

То не мозе бити истина. То мора да је нека зајебанција. Љуууууудииии???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

30.10.2018 06:59

Да ван није можда пало на памет да је тај податак о обиму главе битан за величину шлема, који је обавезан део заштитне опреме радника?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

30.10.2018 08:50

То ја ван сваке памети уништавају нас на сваки начин и уцјењују.

ОДГОВОРИТЕ