Мигранти: Емпатија потиснута страхом

Долазак и боравак миграната у БиХ код већине становништва изазива забринутост и страх, док је много мање оних код којих призори ових људи на улицама изазивају тугу.

Босна и Херцеговина 28.10.2018 | 17:05
Мигранти: Емпатија потиснута страхом
То показује тек објављено истраживање ставова грађана РС које је урадила агенција „Приме Цоммуницатионс“, а по којем се види и да је четвртина анкетираних чак и равнодушна према овој појави.

Аутор истраживања и социјални психолог Срђан Пухало сматра да је такав однос грађана, заправо, резултат недостатка информација о питању миграната у БиХ, те слике која се о њима пласира углавном због политичких обрачуна, а не мањка емпатије код становника.

– Вјерујем да људи у БиХ и РС саосјећају са тим људима и да могу да разумију шта они пролазе, јер је велики број њих пролазио кроз нешто слично 90-тих година. Али исто тако, то саосећање кочи однос који политичари креирају према њима. Код обичних људи тако доминира забринутост и страх, не на основу онога што је реалност, већ на основу онога што им се пласира. Чини ми се да ми углавном видимо само једну страну мигрантске кризе – каже Пухало.

По овом истраживању, тек је сваки четврти становник РС добро информисан о мигрантској кризи. Информације добијају углавном преко медија, а више од 80 одсто људи нема никакав контакт са мигрантима. 

Пухало објашњава и да потресне слике људи који са дјецом живе на отвореном и у нехуманим условима, те говоре да само желе да иду у ЕУ, додатно збуњују обичне грађане. Он сматра да су држава и институције, а не грађани, показали неодговорност пред проблемом, јер нису у стању ни да пруже елементарну помоћ, нити да каналишу догађаје.

Социолог Немања Ђукић сматра, међутим, да се ситуацију у којој се налазе мигранти који пролазе кроз БиХ, не може поредити са избјеглиштвом које су становници БиХ прошли прије двадесетак година, те да не треба ни очекивати ту врсту саосећања.

– Ради се о потпуно другачијем контексту. Њихово присуство овде је резултат политичких процеса и то не иде спонтано. Они нису избјеглице као што смо ми били. Код нас су то били углавном жене, дјеца и старци, без икакве опреме, те нисмо знали гдје идемо. Они су углавном војно способни мушкарци, добро технички опремљени и сви знају гдје иду. Једина наша блискост и комуникација са њима је то што су географски сада они сада ту код нас, али не планирају ни да остану ту. Ми можемо да разумијемо њихову ситуацију са неке људске и социјалне стране, али мислим да немамо никакву посебну одговорност, јер нисмо ми ни изазвали њихове проблем, већ је то део политичког пројекта – истиче Ђукић.

Подједнако тужни и равнодушни

Истраживање које је проведено у првој половини септембра показује да мигранти изазивају осјећај забринутости код 48,3 одсто становника РС, потом страх код 29,5 одсто испитаних, равнодушност код 24,5 одсто и тугу код 24,2 одсто људи.

Извор: Српскаинфо

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Е Ја

28.10.2018 16:39

Мислим да није битно ко је изазво њихово незадовољство.Ми као народ нетреба да се пласмо, него да дамо свој допринос да народ у транзиту продју кроз насу БиХ мирно до свог одредиста. Сретно им било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

28.10.2018 17:54

То су људи који неце да раде а рецено им је стан храна социјала све имате бесплатно сто је великим слуцајем тацно .Сваки да н на разгласу( либен фаргесте пассен Си ирре тасцхен).Путници цувај васе тасне раније си био слободан.Цаст правим избјеглицама .

Name

Дорис.

28.10.2018 21:44

Зашто су баш пред Зиму кренули? Видите даје то добро испланирано, Рачунали су нато даће се Људи сажалити кад виде даје хладно а Они под Шаторима.

Name

Ови

29.10.2018 06:10

Иду да се неврате + ! Европа мијења полако мисљење према "МИГРАНТИМА" не мозе висе овако. Мадјарска, Енглези, Италија и следе друге дрзаве. Пропада Меркелово мисљење, доста висе.

ОДГОВОРИТЕ