У БиХ изигран смисао Дејтона

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да да је на протеклим изборима у БиХ изигран смисао и дух Дејтонског споразума када је ријеч о избору члана Предсједништва БиХ на простору Федерације БиХ.

Босна и Херцеговина 28.10.2018 | 13:28
У БиХ изигран смисао Дејтона
"Није дошло до избора легитимног представника, дакле представника за којег би гласала већина хрватског народа у БиХ, напротив. Драган Човић је добио 80 одсто гласова Хрвата, а недостајало му је 70.000 гласова да достигне Жељка Комшића. То је порука Хрватима у БиХ, коју они не могу никако ишчитати као позитивну од већинског бошњачког народа", рекао је Пленковић.

Он каже да је шефовима држава и влада Европске уније темељно објаснио ову поруку изигравања духа Дејтона, те да је већина њих схватила о чему је ријеч.

"Зато је и услиједила подршка, односно разумијевање бугарског премијера Бојка Борисова, мађарског премијера Виктора Орбана, француског предсједника Емануела Макрона, шпанског премијера Педра Санчеза, док је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједности Федерика Могхерини, такође, уважила аргументацију", рекао је Пленковић за "Слободну Далмацију".

Он каже да је договорено да се расправа о резултатима избора у БиХ стави на дневни ред сједнице министара спољних послова ЕУ и да се детаљно види како ријешити питање праведног изборног закона чије би провођење у складу са пресудом Уставног суда у случају "Љубић" онемогућила овакве сценарије.

"Сматрам да би то било у интересу цијеле БиХ, а не, како се то настоји приказати, у интересу једне странке или једног народа. То је у корист дугорочне стабилности БиХ и добрих односа међу свим њеним конститутивним народима, који и стварно требају бити равноправни у институцијама", поручио је Пленковић.

Он истиче да је Хрватска потписник Дејтонског мировног споразума и најзаинтересованија земља за европску будућност БиХ, али и за равноправност Хрвата у БиХ.

"Ми смо прије двије године били толико ангажовани у политичко-дипломатској офанзиви да се поднесе захтјев за чланство БиХ у ЕУ да смо тада у Европском парламенту дали солидан допринос лобистичком напору и помогли БиХ пуно више него неке државе чланице. Нису сви тада на то благонаклоно гледали. Европски пут кључан је за наставак реформи и квалитетнији живот свих људи у БиХ", рекао је Пленковић.

(Слободна Далмација) 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Давор

28.10.2018 12:42

ДОБРО ЈУТРО КОЛУМБО

ОДГОВОРИТЕ
Name

роки

28.10.2018 17:35

Неправда! А 51% становниства зиви на 26% територије! А угрозени којих је 15% зиве на 24% територије. Пленковицу глуп си алко се бунис! Изгубит цес све!

Name

Испод

28.10.2018 17:43

углађености ,крије се велики усташа.

Name

АБ

29.10.2018 04:25

Једино који тренутно угрожава Дејтон је председник владе Хтватске која као потписник Дејтона мора искључити свако мешање у унутрашње ствари БиХ које чини издавајући се за гаранта Дејтона што је апсолутно нетачно, Даље руке Пленковићу?

Name

Нострадамус

28.10.2018 13:09

Крајина је ратом опустосена Славонија у миру а ето ти се сикирас за БиХ.Засто не посаљес Хрватску војску да спасис Цовица и ХДЗ.А ХВО це за узврат да додје у Хрватску да ослободе Иву Санадера Тодорица и друге Хрватске патриоте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

28.10.2018 13:19

А кад се покушава увести електронско гласање и камере онда је ХДЗ против мијењања дејтонских закона. Ух.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крокац

28.10.2018 14:51

Па докле висе мјесања у БиХ ? Засто се неогласе наси политицари гдје тај инцко .

Name

075

28.10.2018 16:38

Пленки, мојне ср.ти имаш " дома " проблема тону: "Агрокор", "Уљаник", "3. Мај", " ИНА", Тодорић, а ти гледаш шта је код нас у БиХ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух

28.10.2018 17:30

Брига неког за Деитон, неце нама нико кројит тјескобу.Народ види све манипулаторе. Ми смо себи нај потребнији и насе комсије сусједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Линда

28.10.2018 19:21

Пелинковицу гони се у пизду материну! Цисти смеце испред своји врата.

ОДГОВОРИТЕ