Све више грађана "пакује кофере"

У државама Западног Балкана с нестрпљењем се очекује нови закон о усељеништву Њемачке, који ће према најавама либерализовати могућност добијања запослења у Њемачкој, за којег се вјерује како ће још више подстакнути одласке људи из Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Македоније и Албаније ако им у међувремену буду укинуте визе.

Босна и Херцеговина 27.10.2018 | 21:20
Све више грађана "пакује кофере"
Од Амбасаде СР Њемачке у БиХ агенција Анадолија је тражила информацију о најави њемачких власти да се од 1. јануара 2019. године поједностављује процес запошљавања радника са простора Западног Балкана у Њемачкој.

То посебно с аспекта шта доноси нови закон, да ли ће убудуће требати прибављање радних дозвола, имају ли посебно наглашени профили занимања који ће бити обухваћени законским олакшицама, као и колико је током ове и прошле године издато радних дозвола за рад у Њемачкој... што су питања која постављају и грађани који имају намјеру тражити посао у Њемачкој.

"Будући да је нови закон о усељеништву још у раној фази расправе, молимо за разумијевање да се тренутно не можемо изјаснити о могућим ефектима закона", одговор је Амбасаде Њемачке у БиХ.

Многи грађани земаља Западног Балкана, у којима је и даље висок проценат незапослених и ниске зараде оних који раде, у протеклом периоду одлучили су се на одлазак ка земљама Западне Европе, првенствено у Њемачку, како би пронашли запослење и осигурали егзистенцију себи и својим породицама.

Горан Тривић из Бањалуке, након 20 година радног стажа у свом завичају, 2001. године отишао је у Њемачку. 

"Возим аутобус на релацији град- аеродром. Радио сам у Хамбургу, а сада сам у Минхену. Плате су просјечне, али може се нормално живјети са породицом", каже Тривић. 

Директорица Уније за одрживи повратак и интеграције у БиХ Мирхуниса Зукић у разговору за Анадолију каже како сви треба да имамо разлога за велику забринутост.

"Остаћемо без електроинжењера, без машинских инжењера, бројних струка. Они који нису то, односно који немају занимања која се траже, већ се преквалификују, желе да науче језик. Многи иду на медицинске курсеве да би могли бити конкутрентни на тржишту, конкретно Њемачке", наводи Зукић.

Према подацима Уније за одрживи повратак и интеграције у БиХ, у протеклих пет година из БиХ, а закључно са јулом ове године, отишло је 169.101 особа.

"Већина оних који су одлазили није се одјављивала у мјестима у којима су живјели тако да званичне власти нису могле доћи до тих података и ту смо се некако мимоишли у статистичким подацима. Међутим, 2014. већ је било 27.000 особа које су отишле из БиХ, 2015. било их је 29.000, потом 2016. њих 34.000, да би 2017. та бројка била 35.000 особа које су напустиле БиХ. Истовремено, за пола ове године, односно закључно са јулом 2018, из БиХ је отишло 18.000 особа. Ми смо у току прикупљања информација за другу половину 2018. године", рекла је Зукић.

Истиче како су недавно представници Удружења били у Посавини, у Херцеговини, да би видјели отприлике како се на сјеверу и југу БиХ одвија процес миграција.

"То се дешава неометано, људи одлазе. Из западне Херцеговине су одласци сада хит, из Широког Бријега, Груда, нарочито Љубушког. Одатле млади одлазе неометано, без обзира да ли се ради о Њемачкој или другим европским земљама. Једноставно, чињеница да имају хрватски пасош им то омогућава, односно да су већ грађани Европске уније", каже Зукић.

Наводи да су као невладин сектор двоструко забринути: прво што људи одлазе, а друго што бх. власти ништа не чине да то спријече.

Према истраживања које је Организација младих Србије провела, двије трећине младих жели да оде из земље, а за неке професије у Њемачкој потражња већ постоји, објаснила је менаџерка пројекта Миљана Пејић. 

Једна од оних којима ће нови закон олакшати одлазак на рад у Њемачку је Татјана Милићевић. 

"Посао у Њемачкој планирам да нађем. Тренутно сам присутна на друштвеним мрежама - Линкедин и преко мреже Еуропеан јобс, која нуди највећу палету послова у вези са или мојом струком или у ономе где сам се већ профилисала - у фарма бизнису у домену салес и маркетинг", навела је Милићевић.

Истиче да када је ријеч о њеној професији, у Њемачкој је ситуација одлична, зато што њима недостају искусни људи, пошто се цијене додатно вјештине, што, како је нагласила, није случај у Србији.

"Можда бих покушала да се опробам и у својој струци примарно, због које сам и завршила факултет, што овдје у Србији није било могуће", додала је Милићевић.

(БН/Анадолија) 

Коментари / 98

Оставите коментар
Name

Зиле

27.10.2018 19:24

Каква је власт добра остаце само политичари и пензионери

ОДГОВОРИТЕ
Name

БеЛе

27.10.2018 19:48

ДаБогда политичари сами остали, да раскрчме преостало!

Name

тако је то

27.10.2018 20:10

Молиће они наш народ да остане, али народ је пропатио и више нема останка..

Name

Јаффа

27.10.2018 20:10

Има за хеликоптер, авион, аута, хотеле, љубавнице...али нема за народ.

Name

армагедон

27.10.2018 20:24

Овај наш народ је политика уништила, протјерала, посвађала, омаловажавала, политичке тајкуне обогатила, народ осиромашен понижен, сви иду...и треба...

Name

ма дај

27.10.2018 20:37

Има зато што им даје свјетска банка, а узима им државу..

Name

@ Роки

28.10.2018 01:30

А неће ни сви пензионери, ја сам пензионер и одлазим кад ћерке у Минхен око нове године.

Name

Питање за БН ТВ

28.10.2018 05:15

Знајте да је Европа истрошена и исцрпљена, и да тамо радећи (Њемачка, Ирска...- свагдје је исто), уштедјети нећете ништа - можете животарити, и то што зарадите дати за стан и храну (а храна је тако неквалитетна и генетски измодификивана, да је сваки други становник Њемачке болестан од рака - њихови подаци). А за јести и спавати, колика је њихова понуда иматеи код нас!

Name

Никола

28.10.2018 06:17

Видим да и дјеца богаташа пакују кофере али.само до Београда посто су им тамо куће и станови.

Name

Нек пакују

28.10.2018 07:03

Аман, нек пакују кога брига за ове сто им се његују њемацке бабурине, слободно демократско друство у којем свако мозе да бира куд це ици, гдје це зивјети. Ста сад, треба плакати за њиховим изборим, идите и ви ако вам се иде, кога брига. Смарате

Name

075

28.10.2018 07:51

@Зиле И " ухљеби " да додам!!

Name

Ре Зиле

28.10.2018 08:10

Жиле остаце политичари,дилери,старлете,четници,вехабије устасе,обогацени вјерски службеници и добро плаћени странци.

Name

Горан

28.10.2018 08:20

Па Алија је растурио сада пропалу бих и уништио Југославију а могли смо без хрвата да наставимо без икаквих трзавица. Сада , како је тако је, неће бити боље.

Name

хм

28.10.2018 08:35

Сад су Свабе које су поцинили такав геноцид и злоцине пре 60ак год. наводно бољи људи и напреднији. Са друге стране терају нас да зивимо заједно, који никад нисмо могли заједни и константно нас увлаце у медјусобне ратове јер смо разлицити свјетови. Да нас пусте да се договоримо око граница и једном за свагда подијелимо били бисмо три пута напреднији. Овако ко воли у свабску нек изволи, ако су они некоме узор

Name

1

28.10.2018 10:27

Цао белла циао,ко разуме сватит це.

Name

израелац

28.10.2018 13:32

остаће полотичари са природним ресурсима које ће распродати... њихова дјеца одселити на запад за свима а мигранти радити у бих...

Name

ре Горан

29.10.2018 07:36

Алија је заслужан за опстанак БиХ, друго је питање каква је она као држава, мислим да је тренутно доста јача него што ти замишљаш. Алија је давно умро али више никада о БиХ неће моћи договор правити Србија и Хрватска, та времена су прошла. Пропада твоја Србија, у Србији је на снази тиха узурпација власти, министри необразовани, разни дилетанти на виском функцијама, у Србији и данас има људи који дају глас Шешељу, Србија никада неће вратити Косово, Србија има проблем у прешевској долини Санџаку...итд, гледај мало у своје двориште а о Босни мање брини.

Name

ре хм

29.10.2018 07:44

Ко живи заједно?? Које границе? СВЕ је договорено и нема више промјена граница. Не постоје једнонационалне државе, та матрица из 90-тих нема никакав утицај, постоји већина у одређеним државама. Ти си против "заједничког" живота а упорно би да вратиш 2.000.000 Албанаца у Србију?? Имаш ли представу колико би било "бијелих капа" у парламенту Србије када би се то догодило?? чак би и предсједник Србије могао бити Албанац, не бомбај без везе, БиХ је суверене и међународно призната држава од цијелог свијета. Што се тиче Босне ту је све ријешено у Дејтону и данас видимо да је тај споразум доста добар. Ти би сада да се "Дејтон" распакује, да ли је могуће да вјерујеш у такву илузорну идеју, то ће се можда догодити за 50-100 година а ми ће мо тада бити под земљом, окрени се животу друже, не живи имагинарни живот и утопију.

Name

АБ

29.10.2018 09:22

Многи пакују кофере, али Он је први спаковао кофере. Зато је морао појачати превоз (нагемало се), па је купио још један хеликоптер.

Name

Ре- Питање за тв Бн

29.10.2018 11:31

Не лупај глупости, сад цемо јос да додјемо до тога како се вани зиви лосе а у БИХ је супер. Да, вани коста стан и храна (зивим вани) али исто тако се и зарадјује висе. Теско јесте, далеко далеко од тога је као у Босни. Основна људска права су ти загарантована , не лијеце се само тајкунске породице , не узивају основна људска права само лопови , итд итд.

Name

цаци

27.10.2018 19:29

Сваки 1. Јануар иста прица укидају се визе бла бла. Људи само вас лазу остаје све као и до сада. Ако знас језик и надјес послодавца и идес. Све друго се само понавља сваког 1. Јануара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немој тако

28.10.2018 01:06

Причати, нека живе људи у заблудама, треба још неку лаж потурити типа да свако ко дође добије у старту 10000 евра као почетну помоћ, како бисмо што више људи охрабрили да буду глупи

Name

Видиш

28.10.2018 01:06

До сад си могао да знаш језик и да нађеш послодавца али опет правац амбасада па чекање мјесецима... Сада нема чекања, пар дана и радиш... Срећан останак нашим БХ политичарима...

Name

Рамбо

28.10.2018 05:48

Тако је нека не сире лази незнају каква је ситуација на западу последњих петнаест година .

Name

Xxx

28.10.2018 08:14

А ти као знас сигурно да неце бити бла бла...тај закон о визној либерализацији је усагласен јос сам треба да буде усвојен...е сада ста це тацно донијети јос нико сиг не мозе реци дал за све земље балкана дал само за неке јос се нзн...а људи пису глупости као моце се без визе итд не разумију о цему се ради...сустина процеса добијања раде визе це остати иста само сто ти висе неце требати амбасада неког це ти послодавац заврсавати све у њемацкој...знаци идес горе директно у фирму код послодавца...наравно ако си насао послодавца који це ти дати уговор итд...знаци послодавац језик уговор само без амбасаде и без цекања год дана...ако буде усвојен закон наравно...срецно свима

Name

Гладан сам

27.10.2018 19:31

И треба народ са иде гдје им је боље а онај ко је задовољан са овом творевином нек остане и угаси свјетло

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

27.10.2018 19:31

Народе! Палите одавде, овдје је бог одавно рекао лаку ноц!

ОДГОВОРИТЕ
Name

5

27.10.2018 19:32

Треба сви да оду,и послије 3 мјесеца ће тек да схвате гдје су зивјели и како су зивјели.Није ријец о новцу,него о психицком стању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрзитељ

27.10.2018 19:32

Напорни сте са том прицом увјек је било И бице економских миграната .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мрзитељ

27.10.2018 19:53

Схватицес и ти кад следеци пут одес доктору а њега нема. Отисао за Њемацку.

Name

ало

27.10.2018 20:35

Ма све сте изгубили, најбоље стручњаке, остали само незналице и неспособни партијаши....и није чудо што сте све изгубили...туђи новац трошите од кредита живите..

Name

Одговор кретену Мрзитељу

28.10.2018 08:29

Ти си бас мрзитељ вјеруј ми да је у питању политика која тјера људе вани . Када Додју у Њемацку онда тек виде ста знаци нормалан зивот. Сто се тице тебе немој нигдје ици . Остану ту јер овдје нам не треба такв идиот као ти. За двије до ти године питацу те како цес зивјети у Милином резим, да ли има доктора , да ли има ко да ти уплати за пензионо и пореза. Унапријед се радујем твом бољем зивоту.

Name

Алдо Моро

27.10.2018 19:36

...Њемацка је „нојева барка“ , а Додик & снсд је поплава..ко се укрца и спасит це се..

ОДГОВОРИТЕ
Name

В

28.10.2018 12:12

Пре би се рекло да је Њемацка Титаник ко се укрца та це дозивјети бродолом !!!

Name

€ојро

27.10.2018 19:37

Иди те па радите за 1300€ цјели мјесец ;) ако вам шта остане од трошкова добродошли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алдо Моро

27.10.2018 19:48

Остаце им зивоти, а вратит це осмјехе на лице гледајуци како им дјеца расту у нормалном окрузењу...

Name

Рагиб

27.10.2018 20:16

Па овдје зарадим 800, а треба ми за зивот 1800. Ајд то објасни??

Name

ти

27.10.2018 20:29

Неће бити ти неможеш добити посао, ти ниси гласо губиш радно мјесто, или ради а нема плате по 6 мјесеци годину, мрш...

Name

Ре Ојро

27.10.2018 21:06

Душевни мир је важнији од новца.

Name

Сале

28.10.2018 07:56

У Њемацкој је минималац 1800 а гдје су додаци ја и супруга за мјесец цисто2900 стан једино скуп али све се плаца

Name

Нострадамус

28.10.2018 08:05

За €ојро дал знас ако је плата 1300 и ако само једно ради у фамилији да дрзава плаца јос пола стана да имас карту за превоз цитав мјесец за 10 еура да не плацас вртиц за дјецу. А сто се тице услова зивота да и не прицам зато боље овде радити за два оброка дневно него тамо за 4.Па када је тако лосе засто народ одлази у лосије.

Name

сад њемац

28.10.2018 12:05

€ојро је у праву! Зивим од 1969. у њемацкој и плате нису неста велика. То са 1300€ је тацно ако си самац, ако си озењен имас плату око 1800€-2000€, али пола плате иде за стан, остало за осигурања, храну, гориво за ауто итд. итд. Да на крају ниста не остане. Али ко сто многи вец пису, зивите у миру! Плате су редовне. Ко постигне боравак, помазе социјално. Сјајно ко сто многе мисле, бас није, али је свакако боље него зивјети на Балкану са лоповима и криминалцима. Питам се, засто је народ опет за исте лопове гласао, кад вец знају каква је то бахата лоповска багра. Немогу да схватим! Могли сте боље а не јос горе!

Name

007 Бонд

27.10.2018 19:43

Знате како, Србија никад неће да уђе у ЕУ. БиХ и Република Српска такође никад неће да уђу у ЕУ. Значи, нама никад неће бити отворена сва врата, па због тога и неће бити услова да се народ масовно исели (као што се то дешава у Хрватској, јер они могу свуда само с личном картом, па се зато и празне). И будите свесни да Србија никад неће ући у НАТО. Република Српска ће да прати Србију - што онда значи и да ће и Федерација да буде ван НАТО-а. ...А што се тиче Немачке- за 50 година ће муслимани да дођу до броја у 30% у популацијском уделу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.10.2018 19:55

Царе мани се национализма и фасизма.Немој бити овца.Узивај у зивоту

Name

Зоки

28.10.2018 07:53

Федерација БиХ це уци у НАТО,а затим и у ЕУ и изабрати бољи пут;ми цемо из РСе остати уз Србију и нестати као лањски снијег,јер Додик зели посто пото да одвоји презадузену и економски самосталну РСу.

Name

Одговор бин ду будли

28.10.2018 08:14

Ти оцигледно превисе слусас Вуцица и Додика па све знас. Посто су њих двојица два идиота који појма немају ти си ист и такав. Вјеруј ми да це сви отици посто познајем прилика у Европи без обзира је ли неко у и усао у НАТО или не. Мозда у Њемацкој и Буде једног дана 30% муслимана Али хвала Богу 0%идиота јер цес ти остати ту скупа са два главна идиота. П.С. Нисам муслиман посто це ти то прво пасти на ум.

Name

Алеx

27.10.2018 19:55

Амбасада не смије демантовати као пре сто су радили јер це то бити. неце у јануару али у 2019ој год.хоце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

27.10.2018 19:57

Сретно вам било у тим обецаним земљама.Лијепо тамо перите гуз..е свабама и свабицама.Само господо код сваба се мора радити,нема мобилног по 24х,спавања до 12х.Нема задруге,парова и којекаквих глупости.Нема мама и тата да паразитирате...Цувајте дјецу од погалнука европе.Зиви и здрави и сретни били тамо где год да идете и да нам се вратите да нас понизавате изливом васих комплекса.Сретно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рагиб

27.10.2018 20:19

И овдје се ради. Перу гузе и раде тески послови, а константно си у минусу и зељан свега. Приватници сатрасе за 500км. Свака друга недјеља слободна. Какве це пензије бити ако их доцекамо од ове цркавице?

Name

Јохнy

27.10.2018 20:41

Хахахаха... Радим дневно 8,5х, петком 6х. Радим само са Њемцима те од тих 8,5х, максимално ефективно радим 5х од укупних 8,5х. При томе имам двије паузе, од 30 мин и од 15 мин, које, да земља гори, морају да буду у 9х и у 12х. Током оних 3,5х редовно пијем сок, кафу, телефонирам, сурфам интернетом итд. Инаце зарадјујем око 1800 € нетто као електрицар... Плата је сваког 15. у мјесецу у 9х и некад буде и раније али ни минут касније... Слободан дан могу да узмем кад хоцу... Уколико имам касњење због воза или саобрацаја, само усликам и посаљем сефу и нико ми ниста не одбија... Ако негдје направим греску, нема галаме, а ако несто заврсим прије времена захваљују ми се као да сам нови Тесла... Некад кафу платим ја, некад њемац... У то уопсте не гледамо... Ако ми треба унапријед увијек могу добити 500 €... Тако Србине, само србуј па макар и бујад јео док додик кавијар једе... И цувајте нам милу Републику Српску!!! А за неких 5 година цемо видјети ста сте то сацували кад доле само двојица останете и наравно остали велики цувари спирке, теги, лукац, скрба и цо.

Name

Да

27.10.2018 21:41

И оним "најоптимстичнијим" је јасно куда плови овај брод. Спаса му нема! Остала је прича само да се отме јос сто ае отети може.

Name

Мк

28.10.2018 04:20

МА ПАРТИЈАШИ ДА ВИДИМО ОД ЧЕГА ЋЕ ТЕ КРАСТИ КАДА ВА ПОД БРОЈ 1 ПРВО И ОСНОВНО ОПАДНЕ ПОТРОШЊА ЈЕР ЦРНЦИ КОЈИ ЗА ВАШЕ ГУЗИЦЕ ЦРНЧЕ ЗА 500КМ ОДОШЕ А ВЕЋ ВАМ ФАЛИ РАДНЕ СНАГЕ Е ПА ДРАГИ МОЈИ ПАРТИЈАШИ МИЛОРАДА ДОДИКА ЗАВРНУЦЕТЕ ВИ УСКОРО РУКАВЕ А ИСТИ ТАЈ ВАШ ДУДУК НЕЋЕ БИТИ НА ВЛАСТИ ЧИТАВ ЖИВОТ ЗАТО И ЈЕСУ СВЕ СТАРЕ ПОСЛОВИЦЕ ИСТИНИТЕ.МОЖЕС КАКО ХОЋЕШ АЛИ НЕЋЕШ ДОКЛЕ ХОЋЕШ И СВЕ ШТО ЈЕ ЛИЈЕПО КРАТКО ТРАЈЕ.ПА СРЕТНО ВАМ БИЛО У БУДУЦНОСТИ

Name

Рамбо

28.10.2018 05:50

Излага ти сам себе електрицари су бедници у Немацкој испаде као да у комунизму радис мозес сваста кад хоцес

Name

Војо

28.10.2018 07:35

Србине брате ал ти га Јохнy погоди ал у мету тацно... Познајем доста Срба овде на Западу сто велицају Русију а скрасили се до зивота у мајци Њемацкој,гуле социјалу а раде на црно,по дви куце у Србији и РС а србују по друственим мрезама,застава Русије и Србије на сваком чоску у кући и на профилима а живе од Меркеловог еура... Такве бих ја,као родјени православац и вјерник одмах депортиро. Паметном доста!

Name

Ре Јохнy

28.10.2018 08:21

Не знам каква је то земља дембелија у којој си ти, али мислим да мало измисљас. Има и других људи вани, знамо како је. Није лоше, далеко од тога, али то што ти написа...

Name

Електричар

28.10.2018 08:25

Нешто ми твоја прича има много рупа,радим и ја као електричар и плата за оне са највећим искуством је око 1600 нето ако радиш у Њемацкој фирми и ако имаш сва права.Пауза у Њемацкој законски није плаћена.Ти ако имаш 1800 нето онда си већ дуго у Њемацкој и запослен си у некој екстра фирми а за то треба доста времена почев од доброг језика и стеyр карте 80% електричара или боље рећи електроинсталатера раде за 8 еура на сат а стан у Минхену од квадрата је минимално 1200 еура и ту су други трошкови живота.Углавном ако двоје не ради онда се теско живи.Уосталом када додју овдје многи се разочарају јер овдје времена за живот и себе немаш.

Name

Ре

28.10.2018 09:24

Ако ниси Јохннy прочитао пожелио сам пуно среће, здравља и сретна пута.Свако бира своју судбину. Можда ниси од оних што оду пола године па додју овде комплексе лечити,мозда си нормалан лик. И опет живи и здрави били где год били. Али не заборавите ко сте и шта сте. Поздрав

Name

Ре Рамбо и Електричар

28.10.2018 12:29

По могућности кратко о сложеној проблематици (егзодуса). Уистину, у неким земљама Запада и шире је нека врста капиталистичког социјализма или социјалистичког капитализма. Социјална и здравствена заштита те остала осигурања - јасно је регулисано: колико пара толико и музике. Узми или остави, али немој доћи у ситуацију да те старост пита гдје ти је била младост. Примања (истог кадра за исти посао) могу варирати од региона до региона, од фирме до фирме, зависити од привредне гране. Није нико навео да се пауза плаћа. Нема пуно рупа у навођењу Јохнyја. Не оптерећујте се детаљима и не живите/размишљајте људи дубоко у прошлом вијеку, читај: прошлом систему. За већину нас је био више него добар и нисмо ни помишљали на иностранство. Психолози, у општем случају, кажу живи данас, не (за)остај у прошлости да не пропустиш будућност. Мени та лијепа прошлост ипак олакшава да изађем на крај са данашњим животом и темпом 21. вијека. Миленијум генерација у њему вјероватно лако плива док ми старији са добром кондицијом и добрим схватањима, те довољно стрпљења и разумијевања, можемо такође некако издржати.

Name

Одговор Србину

28.10.2018 12:56

Србендо глупава зар ниси примјетио да себе сам сваки дан понизавас. Самим тим сто си гласао за Милорада је понизење без преседана. Али ти си глуп да то схватис. Хоцес упорно да Србујес па Србуј а ја цу се трудити да сто мање Еура тросим доле па ти поцни полако зивјети од свог рада. Да нема дијаспоре цитава БиХ би била гладана. Покусај ме убједити у супротно. Нека те Милорад настави квалитетно хранити као и до сада то је твој избор.

Name

Нострадамус

28.10.2018 16:04

ЗА ВОЈУ. Слазем се свама овде хвале Босну Српску а неце да се врате доље

Name

Ре Одговор Србину

28.10.2018 19:03

Управо тако земљаче мој. Овај егзодус је нажалост неколико муха једним ударцем у корист властодржаца РС, шире и даље. Млада, продуктивна и најчешће незапослена радна снага одлази, чиме се умањује стопа незапослености и ризик немира од стране истих – боља контрола власти над мање народа. Са друге стране долази више чисте и лијепе паре од те дијаспоре чиме се зачепају уста преосталих у држави по више основа, затим се индиректно наставља финансирање полуга функционисања хронично болесног система а преко њега и онога што се данас још увијек назива привреда.

Name

Покрет за одлазск

27.10.2018 20:00

Једино право рјесење.Нама вјерују,а не политицарима

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

27.10.2018 20:11

Ае ти лепо где хоћеш! Друге немој да врбујеш, јер то је супротно начелима српског национог интереса!

Name

Алеx

27.10.2018 20:04

НЕ ПИСИТЕ ГЛУПОСТИ АКО СЕ НЕ РАЗУМИЈЕТЕ. ПРЕ СВЕГА ПИСЕТЕ А НИСТЕ УПУЦЕНИ И НЕ ОБМАЊУЈТЕ НАРОД. ОВАЈ ЗАКОН ЦЕ БИТИ ТЈ ОЛАКСИЦА АЛИ НЕ У ЈАНУАРУ АЛИ.ТОКОМ 2019ГОД ЦЕ БИТИ. ПОГЛЕДАЈТЕ СЈЕДНИЦУ БУНДЕСТАГА И ПРАТИТЕ РЕДОВНО. ЗИВИМ У ЊЕМАЦКОЈ И СА ПРИЈАТЕЉИМА И ПОСЛОДАВЦИМА САМ СТАЛНО И ОНИ ЗНАЈУ ЗА ТО. АМБАСАДА НИЈЕ ДЕМАНТОВАЛА ВЕЦ РЕКЛА ДА ЈЕ ЈОС РАНО. БИЛО ЈЕ СВАКЕ ГОДИНЕ ТАКО АЛИ НИЈЕ БИЛО НА ТЕЛЕВИЗИЈАМА И ПО НОВИНАМА И ЈАВНО ДА СЕ ИЗНОСИ. ЉУДИ МОЈИ БАС ЗБОГ ОВАКВИХ СМРАДОВА КОЈИ СУ ПОСТИГЛИ И КОЈИ СУ У ЊЕМАЦКОЈ НЕ ЗЕЛЕ ДА ДОДЈЕТЕ ОВДЕ. ЈА САМ У ЊЕМАЦКОЈ И СВАКОМЕ БИ ПОМОГАО. А НИСАМ ОД ОНИХ КОЈИ ЈЕ У ЊЕМАЦКОЈ И ДА КУКАМ И ДА ПРИЦАМ ГЛУПОСТИ. ЉУДИ МОЈИ САМО ПОЛАКО И БИЦЕ НЕСТО. ВИ КОЈИ СТЕ ДОЛЕ И ЗЕЛИТЕ У ЊЕМАЦКУ БУДИТЕ СТРПЉИВИ И НЕ СЛУСАЈТЕ ПРИЦЕ ОВИХ СЕЉАКА ДА МОРАМ Д АКАЗЕМ. СРЕТНО СВИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

27.10.2018 20:44

Ел ти пратиш седницу Бундестага? ...Ма ае молим те, немам паметнија посла у животу - него да слушам седницу Бунденсташа и филозофије од Шваба ( а немачки хвла Богу, па не знам, и нећу никад ни да га научум... енглески нпр. знам)... ... ... Те твоје Швабе и нису баш пуно паметне! Оне примају све и сваког, и већ им данас у држави има 20% људи који нису по пореклом Немци. -И то ће све скупо да их кошта. А скупо ће их коштати и то што су стара нација (по просеку година), и њима је у животу циљ само уживање у животу, а породица - то ништа! -И зато су разваљени!

Name

Одговор бонду

28.10.2018 15:40

Бонд ти си бас глуп а и Приде необразован . Ја сам за неких 5 година направио фирму у којој тренутно ради висе од 20 задовољних радника. Посто ниси нигдје изасао ван граница тора у ком зивис немас право ниста ни да прицас. Ако ти је доле лијепо онда остани и сути и пусти нормалне људе да сами одлуцују гдје и како це зивјети. Сто се тице Њемацке немас право ни једно слово написати јер једноставно немас појма . Да ти одприлике доцарам и ту сам имао фирму са 12 запослених . Готово свакодневни сам био излозен малтретирања од стране инспекција и плацању којекаквих измисљених казни. Једини нацин доле да радис је да си уз владајуцу партију односно да плацас рекет . Ако то не радис нема посла за тебе и твоју фирму односно ако имас посла гледају да те унисте на све нацине. То доле је једна криминална творевина којпј је на целу баја из Бакинаца. Ти ако то не видис ти си дефинитивни кретен.

Name

Сава

27.10.2018 20:21

Идемо зато што смо то дозволили.А за све кривим пензионере који читаве дане проводе преко тв-а,не марећи за омладину.Њихова парола гласи "битно да ми је пензија редовна".То су научили у комунизму,за 100 марака би и душу продали.Срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Сава

27.10.2018 20:46

Ко ће им уплаћивати новац у фонд, од чега ће примати пензију ако људи оду, запитају ли се?

Name

Е

28.10.2018 08:56

Само ви пичите и не обазирите се на нас пензионере.

Name

Ре Ре Сава

28.10.2018 12:12

Какве уплате у фонд? Пратиш ли ти вијести овдје и другдје? На фонду константно нема 'жуте банке' него се укупан износ пребаци такорећи на дан исплата. Који износ? Па износ, да не компликујем, који се сваки пут посуди. Кредит брацо мој. Кредит на кредит, државни. Једног дана ће то неко некако враћати, резонује Баја.

Name

Нина

27.10.2018 20:41

Вратит ће се роде ,тамо се ринта а не као овде пуни кафићи сви би неки посао плацен а да се ништа не ради тамо су фукара раде сто нико неће боље први у селу него задњи у граду

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

27.10.2018 20:44

Ма кака њемацка сад баја на целу дрзаве има све да позапосљава цовјек Нигдје нико да се мако није сад це то нас миле

Name

нострадамус

27.10.2018 20:55

Онај ко оде у Њемацку и у гробље никада се не врацају. Знам их ја овде доста сто кукају како ово овде не ваља и како се код нас боље зиви. Али лицно не знам ни једног који прица или зели да се врати. Али ето то је наса дволицност и многима смета сто си и ти досао и радо би зељели да напустис.Мој савјет је ко год додје треба да зна да је сваки поцетак тезак али има наде и успјет це само ни годисњи доље ако мозес не иди.

Name

007 Бонд

27.10.2018 21:09

То није истина. Моја тетка је магистар. Са мужем и 2 ћерке је у Немачку отишла 1993. Тамо је била 2 године. 1995 је отишла у Бостон. А и оданде ће да оду, јер све је скупо, баш као што је скупо и у Немачкој... Ево података за Америку: минимална зарада по сату је 9-10 долара. Немају здравствено осигурање. Школовање по години за неки никакав факултет је 30 - 40 000 долара. Обичан стан кошта 1 000 000 долара. До најближе самопослуге се возају сат времена. Раде 2 посла да би преживели... ЗХначи, разваљују их у Америци. ...А исто је и у Норвешкој, а норвешки систем и плате су јаче него у Немачкој.

Name

Аустрија после 30г

28.10.2018 06:55

Мислим да сам погријесио сто нисам тада поцијепао пасос, и сконцетрисао се на даље образовање, куповину стана или куце а не на прављење исте у домовини од које никад ниста нисам имао.

Name

Девијант

28.10.2018 10:36

Најјачи су ми ови што нису отишли даље од Црне Горе а све знају. Па они који хоће да раде, они и иду, јер од ових који сједе по државним институцијама са партиским књижицима и пију кафу не могу да раде. Следећи пут пропутуј бар до Загреба и буди тамо 10- так дана па онда остављај коментар.

Name

Одговор 007

28.10.2018 15:46

Па ти од поцетка не престајес лупетати а немас ни цетри разреда основне сколе. Само би те јос једном замолио да не идес нигдје одатле. Загадицес нам нормални зивоту средину.

Name

зоран

27.10.2018 21:19

Полуписмене индивидуе са купљеним дипломама одлуцују о насим судбинама и засто не отици тамо гдје си као цовјек бар мало позељан. Дај бозе да сви оду јер БиХ полако али сигурно тоне у диктатуру, у којој се смије цак и убијати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

27.10.2018 21:30

Ко год је у могуцности треба да иде ван,па нека баја влада сам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дује

27.10.2018 22:14

Повецана плата 14,5еура и мисле заврсена ствар неце ни да је повецо за 214 еура нико остати под уцијенама разноразним нема висе оне старе изреке сели игумане незали манастира нова епоха нема висе лудих за мале паре да презивљава и старо и младо оде па нек све странке са политицарима просипају политицку демагогију косто су просипали од рата до данас од Бога вам здравље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

27.10.2018 22:21

Само напред и тако сте зурили за Радованом и Алијом а сада неваља ,теско оном кога похлепа Захвати тоје горе од куге ,њемци И само цекају на вас да стигнете незнају да зиве без вас ,али једно знају као и свако на овом свету ко незна своју куцу градит незна ни тудју ,добро досли робови за руцак и кревет таквих треба увијек И свагдје

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Галеб

28.10.2018 10:41

Боље њима робовати него великом баји.

Name

Ето'о

27.10.2018 23:29

Ја бих да се вратим са запада,па користим прилику да дам оглас за посао. Тражим посао тесара у РС,околина Бањалуке. Услови су следећи: Сатница 10 марака Плата до 15ог у мјесецу,цијела преко банке,ништа коверта и на руке, Обавезно плаћање доприноса Плаћен превоз на посао Плаћен топли оброк 6 км дневно Сваки други петак радим до 12 сати Субота и недеља не радим Радно одијело и ципеле сваких 6 мјесеци или чешће по потреби Радне рукавице по потреби Сав потребан алат,не да ја купујем и носим на посао На послу умјерен и нормалан темпо,без трчања по градилишту 2 плаћене паузе од по пола сата Остало по договору Неозбиљни послодавци,преваранти,новопечени богаташи,тајкуни,татини синови,криминалци,политичарске подгузне мухе,страначки финансијери ,остали сличан шљам СТОП. Остало по договору. Озбиљни послодавци нек ми се јаве путем медија,ја ћу већ некако сазнати за вас и јавити вам се чим прије. Дотад сретно и поздрав из Европе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето'о

27.10.2018 23:31

Замало да заборавим. А држава да ми да 2 дјечија додатка од по 130 марака и да финансира топле оброке за дјецу у школи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

28.10.2018 05:31

Није њих брига за народом тек за 4године бице опет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рсмбо

28.10.2018 05:45

Све висе истих тих немаца пакује кофере безе у Зüрицх да раде све је висе пензионера који безе у земље где је зивот јевтинији јер од пензије не могу да зиве све је висе градјана који се хране у продавницама са храном истеклог рока.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобо

28.10.2018 06:20

Подрзавам све оне који мисле отици из БиХ . Ако мислите на своју дјецу и њихову будуцност идите овде нема будуцности. Овде има само прослост и тако це остати јос дуго дуго. Гласали смо како смо гласали.Ставили смо тацку на будуцност . Продали смо образ и достојанство за саку марака .И сада заједно са мигрантима моземо под руку у западну Европу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давор

28.10.2018 07:25

Ово одлазе људи и цитавог региона!? Ја мислио само из Републике Српске...ма дал је могуце

ОДГОВОРИТЕ
Name

милица

28.10.2018 07:30

И на крају они сами остану, а прихода нема...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

28.10.2018 07:51

Сад ће Баја повећати минималац на 1000 км, ја не идем нигдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нако

28.10.2018 07:55

Сви који могу да иду, нека иду. Овдје треба оставити само оне којима је стало до БиХ а то су Изетбеговиц, Додо и Цовиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

28.10.2018 07:58

Треба бити свјестан да Хрватску сада напуштају људи са добрим и плаћеним пословима. Њемачка је свјесна да и у овом остатку тзв. Западног Балкана има доста квалитетних људи који једноставно неће да стоје у редовима испред амбасада ако и овдје могу зарадити 2000 €ура без проблема. После овог Балкан ће бити угашен и претворен у прихватилиште за мигранте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конститутивни

28.10.2018 08:51

Ако овако наставимо можемо тражити статус конститутивног народа у Њемачкој као и да нас у бундестагу представљају наши легитимни представници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

28.10.2018 09:22

Основ да би нека земља дугороцно егзистирала и развијала се је економска одрзивост.Зато се сви поцев од граданина па до највисих органа дрзаве стављају у функцију исте.Дрзава подразумјева позитивне процесе промјена да би опстала као сто се морају пратити или цак пројектовати технолоске промјене да би били успјесни и бољи од осталих.Назалост ми смо буквално запели у временима деведесетих када су унистене све људске и Бозије вриједности и бранеци промасаје прослости који су пуки инструмент криминалних структура за привилегован полозај појединаца ми унуставамо своје друство и будуцност своје дјеце.Тврде нам привилеговани да је од паланке Б.лука постао велеград који је од привредно развијеног града цији је извоз у њихову земљу узор, био веци него сада цитаве Републике Српске и матице Србије заједно постао град којем је основни приход Републицка администрација.Они који размисљају и знају да не моземо сви у администрацију немају избора него да пакују кофере и иду у омрзену од политицара ЕУ.Не би да нагадам ста би било да Бања лука престане бити Републицки центар.Зато мислим да или цемо да стварамо амбијент и овдје као Еу или цемо као народ нестати.Који су одговори насе политике на расколе у Православном Хрисцанству и ста треба да ураде де јос и дубље не тонемо у медународну изолацији и тиме могуцност било какве нормалне перспективе.Насе политицке елите се морају ослободити прослости и поцети доносити одлуке у функцији градана и народа јер привид моци који имају данас у будуцности неце знацити ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Могу мислит

28.10.2018 09:55

Вама је до стандарда градјана стало као до лањског снијега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИШО

28.10.2018 10:39

У овој нашој држави, како у РС тако и у ФБиХ, све је окренуто наопачке и мислим да нешто ''дебело не штима'' у нашим главама... Огромна већина савјетује да сви који могу ''разгуле одавде'' и да ће мало ко остати овдје, осим политичара (читај-лопова). Умјесто да њих протјерамо вани а неке у затвор, , већина људи све чини да побјегне одавде!!? Ово ми никако није јасно ЈЕР СУ ТИ ИСТИ, НА ИЗБОРИМА, ОМОГУЋИЛИ ПОМЕНУТИМ ЛОПОВИМА ДА БУДУ НА ВЛАСТИ и да нас овако деру, '' к'о Муса јарца''.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нако

28.10.2018 20:28

У праву си, не стима, али као сто реце на залост у насим главама

Name

Кöлн

29.10.2018 09:57

Десава се идентицно као сто је било у неким другим земљама, нпр. Словацком. Много људи је отисло, заправо вецина оних који су несто вриједили. Овај тренд це у БиХ расти јос неких 5 година. Онда кад се "испразни" трзисте, створице се један "еквилибријум" гдје це бити посла али неце имати ко да ради. Радна снага јефтина. Бас као и Словацкој. И онда це полако да се смањи или нестане овај тренд.

ОДГОВОРИТЕ