Који послови ће бити најтраженији

Ширење аутоматизације ће неминовно унијети одређене промјене на тржиште рада, прије свега укидајући позиције на мануелним пословима које могу да обављају роботи.

Свијет 27.10.2018 | 20:03
Који послови ће бити најтраженији
То ће, посљедично да утиче и на јачање свјести о потреби за људском креативношћу и посебним вјештинама.

ЦареерБуилдер, глобална онлине платформа за повезивање радне снаге и послодаваца, објавила је истраживање америчког тржишта рада, за које прогнозира да ће у наредних пет година запослити још осам милиона људи.

Највећи раст запошљавања оствариће се у високоплаћеним и нископлаћеним дјелатностима – прве ће биљежити раст од 5,7 одсто а друге од 5,6 одсто. Број запослених са средњим нивоом примања рашће за 3,8 одсто.

Међу добро плаћеним занимањима најтраженије ће бити рачуновође, али само у блиској будућности јер се у даљој очекује да би и њих могли да замјене компјутери. Такође ће бити посла за наставнике, истраживаче тржишта, компјутерску подршку и водоинсталатере.

Што се тиче средње плаћених послова, у САД би у наредним годинама могло бити отворено још 50.000 радних места за возаче доставних возила, мада би и њих релативно брзо могли замијенити аутономни комбији и аутомобили, као и дронови.

Велика ће бити и потражња за грађевинским радницима, кадровима који одржавају разне машине, медицинским сестрама и струкама из финансијског сектора.

Међу слабије плаћеним занимањима најлакше ће се запошљавати трговци, кувари, његоватељи, радници у обезбјеђењу и рецепционери у хотелима.

(Б92)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Менаџери

28.10.2018 07:20

Кад се само сјетим периода прије неких 10, 15 година, све сами приватни факултети и све сами менаџери који су нашли себи запослење дајући глас за владајућу странку и тако корачали у даљи живот. Све сами менаџери у нашој држави.

ОДГОВОРИТЕ