Очарана људима и љепотом БиХ

Мајан Зунер (Маианн Сухнер), ботаничарка из швајцарског града Нојштела, прије двије године кренула је у авантуру на бициклу до Истанбула, а стигла је до БиХ и очарана љепотама земље, у Травнику је одлучила да заврши своје дуго путовање.

Босна и Херцеговина 27.10.2018 | 15:18
Очарана људима и љепотом БиХ
Ова авантура и први долазак у БиХ за њу су били право откриће, а пут у Истанбул оставила је за друга времена. У БиХ се, како каже, и данас радо враћа.

"Имала сам идеју да возим бицикл до Истанбула. Жељела сам путовати преко Балкана. У мом селу у Швајцарској живјели су људи из Босне, Хрватске и Србије и жељела сам да видим одакле су они. И тако, путовала сам кроз Аустрију, Словенију, Хрватску до Босне. Овдје ме очарала прелијепа природа, предјели су слични као код нас. Свуда су брда, шуме и ливаде", прича Мајан.

Из Швајцарске је кренула у септембру, а у БиХ је стигла у новембру и падао је снијег. Већ на уласку дочекало ју је гостопримство бх. грађана.

"Када сам прешла границу из Хрватске, било је врло хладно, а ја сам обукла топлију одјећу. У том тренутку неко ме из оближње куће позвао да уђем на чај и остала сам на правом босанском ручку. Био је то прелијеп осјећај", одушевљено говори млада Швајцарка.

Први километри кроз БиХ били су пуни нових открића, упознала је етничку и вјерску разноликост земље.

"Док сам се возила, чула сам диван мушки глас. Неколико километара даље видјела сам прву џамију, а касније сам разумјела да је то био езан. Дивно је што сам током вожње посматрала џамију, па цркву, па другу цркву која је мени такође до тада била непозната, и све те људе који живе заједно", прича Мајан Зунер.

Она је у Травник долазила још неколико пута и доводила групе туриста из Швајцарске, а покренула је и више пројеката сарадње у разним областима.

Енес Шкрго, кустос Музеја "Родна кућа Иве Андрића" у Травнику, каже да је Мајан Зунер од своје прве посјете овом граду прије двије године па до данас изузетно допринијела промоцији културе и туристичких потенцијала БиХ и Травника у Швајцарској.

"Резултати су видни, јер смо ове године свједочили доласку двије групе туриста из Швајцарске. Покренута је културна сарадња с умјетницама из БиХ, а посебно из Травника. Ту је и сарадња ботаничара", каже Шкрго.

(Аваз)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

кики

27.10.2018 13:23

Ова треба остат у Босни...кренула на бициклу у краткој мајици а сњег падаа...босанка оригинале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И обратно

27.10.2018 14:13

Кад наши иду тамо е нек неко иде овамо.

Name

Иво

27.10.2018 14:44

Незнас гдје си дошла, моли Бога да ти се шта не деси док си доле, ни Теxас није раван.

Name

Зена

27.10.2018 15:43

Женска посла.Хормони.

Name

Вирус

27.10.2018 16:37

Лако је доци у РС кад имас паре ал хајде заради постено па од тога и зиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.10.2018 17:13

Како јој је лако хвалити кад не живи овдје него у Свици