Поништен тендер за електронске картице

Министарство финансија РС поништило је тендер за израду система електронских идентификационих картица за раднике у РС, након што је Канцеларија за разматрање жалби БиХ усвојила жалбу понуђача „Галаxy Цоде БХ“, сазнаје ЦАПИТАЛ.

Република Српска 27.10.2018 | 12:03
Поништен тендер за електронске картице
Тендер за израду система електронских идентификационих картица за раднике у Српској, тежак 1,2 милиона КМ са ПДВ-ом, Министарство финансија расписало је 5. јула, а сарајевска фирма је уложила жалбу 23. августа.

Након тога Министарство је обуставило поступак додјеле уговора до коначне одлуке Канцеларије за разматрање жалби (КРЖ) БиХ.

С обзиром на то да је КРЖ прихватила жалбу сарајевске фирме, Министарство финансија је прошле седмице донијело рјешење о поништењу поступка ове јавне набавке.

„Поступајући по жалби уговорни орган је донио одлуку о прекиду поступка додјеле уговора до коначног рјешења по жалби. Како је Канцеларија усвојила жалбу, овим рјешењем се у потпуности поништава поступак јавне набавке“, наведено је у образложењу рјешења Министарства финансија РС.

У жалби коју је поднио, „Галаxy Цоде БХ“ је написао да је министарство погрешно навело да је предмет набавке „роба“ јер се овдје ради о „услугама“, те да се може закључити да је министарство повриједило начело недискриминације и активне конкуренције, јер тражи куповину већ постојећег система који је интегрисан у инфраструктуру Пореске управе РС.

„То упућује на закључак да је неки понуђач већ припремио систем за потребе уговорног тијела, јер како би било ко из тендерске документације могао закључити који су то процеси пореског система са којима овај систем треба бити интегрисан и шта уопште чини инфраструктуру Пореске управе“, наводи се, између осталог, у жалби овог понуђача.

Министарство је, међутим, њихове наводе одбацило као неосноване. Министарство је навело да термин „готов систем“ који је овој фирми споран подразумијева да сваки понуђач треба да осмисли како ће тај систем изгледати и да га изради, те да је начин на који ће то урадити остављен на избор понуђачима.

„Компатибилност са постојећим системом у Пореској управи је неминовна ставка, гдје уговорно тијело има пуно право тражити да предмет набавке мора бити употребљив и компатибилан са системом за који се веже како би могао функционисати“, навело је министарство у одговору на жалбу.

Министарство је навело и да је ова фирма поднијела жалбу искључиво како би овом органу нанијела штету истичући да ниједна од 26 реномираних фирми из ове области које су преузеле тендерску документацију није поднијела жалбу осим овог понуђача.

Међутим, Канцеларија за разматрање жалби је закључила да је жалба основана, те је поступак поништен.

Тендером је била предвиђена набавка 260.000 картица које ће радници у РС морати да носе на радном мјесту.

У министарству су раније рекли да је примарни циљ увођења идентификационих картица сузбијање сиве економије и бржа контрола пријављених радника.

(Цапитал)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ББ

27.10.2018 10:51

И тако у недоглед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

27.10.2018 10:52

КОЈИ ЦЕ НАМ ТО К.. . ЈЕР СВАКАКО НЕЦЕ БИТИ РАДНЕ СНАГУ У КРАТКОМ ВРЕМЕНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е .Ја

27.10.2018 11:52

Долази фриска радна снага, то се спрема за нову радну снагу од које це БиХ имати вецу корист.

Name

Дире Страитс

27.10.2018 16:36

Која је ово глупост, па није за повјеровати. Наводно ће са овим картицама сузбити рад на црно, а у ствари ће себи у џеп ставити још који миион. Измишљају топлу воду, да хоће да спријече рад на црно учинили би то у року 3 дана.

Name

Зиле

27.10.2018 13:00

Пошто народ масовно одлази политìцари праве за себе ускоро неце имати ко да ради па це политицари заузети радничка мјеста јер неце бити хараца, готовани живе на рацун народа

ОДГОВОРИТЕ