Како и зашто се морал срозао?

- Савремено друштво упало је у велику моралну кризу. Одговорност за то је у свима нама, поручено је у емисији Изазови БН ТВ, наглашавајући да је одговорност на свима нама да исправимо  такво стање.

Република Српска 26.10.2018 | 22:48
Како и зашто се морал срозао?
Осјећај за моралне и етичке вриједности, солидарност, толеранција, емпатија, успјешна комуникација, емотивни осјећај према другима, алтруизам, вриједности су које губе битку у борби с профитом и моћи.

“Мислим да су те вриједности погажене, а сада смо у ситуацији да нам о највећим врлинама и патриотизму и поштењу предавања држе профитери и дезертери”, кеже генерал Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

“Спремни смо за тили час да судимо једни другима и да осуђујемо, а самим тим чинимо неморал. Људи јесу окренути цркви, али о моралу људи треба да причају дјелима”, истиче старјешина Петропавловског манастира у Бијељини Миран Гавриловић.



“Сви смо исти тежимо истоме, да будемо исти, постављају нам се модели да су сви идеални, лијепи, млади. И онда ако то не можемо да постигнемо стандарде које друштво намеће постајемо фрустрирани, незадовољни...”, наводи психијатар др Олег Грубач.

Борци су ти који су максимално обезвријеђени, нису поштовани, немају адекватна финансијска примања, стамбено збрињавање, не указује им се пажња нити дају заслуге, а већина њих је пролила крв за стваранеј Републике Српске. Чија је то морална одговорност?

“Чврсто вјерујем да је такав однос према борачкој категорији, према најзаслужнијим за слободу, погубан по будућност. Таква небрига друштва према борцима може да буде погубнија него посљедице НАТО бомбардовања”, навео је генерал Савчић.

Похлепа, себичност, небрига за друге, непоштивање људског достојанства, свођење човјека на биолошки и технички производ, на пуко средство за рад, све су то узроци моралне кризе која захвата
како наше друштво тако и читав свијет.

“Главни чинилац који нас задржава у моралу и етици је породица, а она је на највећем и најјачем удару . Док будемо његовали и задржавали традиционалне вриједности имамо шансу да сачувамо породицу”, рекао је Гавриловић.

А др Грубач додаје:

“Већина људи који се бави политиком нема никакву моралну вриједност. Шта можемо рећи о људима који промјене политичку партију или се боре само за стицање властите користи осим тога да је неморалан.”

У бурним превирањима гдје једни губе, а други добијају остаје нам да се боримо за макар мале искораке у правцу достојанственог и цивилизованог живота, спасити нас неће моралисање нити демагогија, него дјела. То су поручили вечерас учесници емисије “Изазови” БН ТВ.



БН ТВ

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Бивши Борац ВРС

26.10.2018 21:01

Генерале непричајте ви о моралу , како је у новом стану и зашто се борачка не изјасни о гос. Цвијановић и њеним наводним усташким корјенима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кими

26.10.2018 21:29

Генерал млати празну сламу, шта је предузео да не дозволи овакво понижење бораца...

Name

Ууùииии

26.10.2018 21:54

Који борци на све стране ста су ословодили сви разј...дрзаву ало какве цркве па видител ви да ста раде попови и ходзе јестел ви толико глупи а јесте да они сви узимају лову а ви глупи народе оцете боље е немозе без мозга да буде боље вас врацају у 17 вјек овце једне Престављају вас људи са купљеним дипломама и од основне сколе а ви оцете да буде боље хехехе w јесте папци ал бас

Name

не разумијем

26.10.2018 22:52

Људи,саборци,браћо ако неко има могућност да каже овом Савчићу да је он предсједник БОРС-а молим га да то уради,човјек овде се ставио у нашу кожу а ми очекујемо да он нама помогне,па он изгледа није свјестан функције коју обавља,ја не знам ко је за сво ово стање и код нас бораца аи у држави крив,на кога ли он сумња?

Name

Генерале јел те срамота

26.10.2018 23:00

"Радници су посебно били огорчени јер су сви учесници одбрамбено-отаџбинског рата и били су на командним мјестима у рогатичкој бригади ВРС а мјењају им радна мјеста они који нису барут ни омирисали"Генерале јели ти неко јавфио шта раде борцима,пошто сам не видиш,ево само последњи примјер из Рогатице,гдје начелник био у фердералној војсци у рату а сада малтертира твоје борце.

Name

Правда за Давида

26.10.2018 23:02

Јел ти којавио генерале да су убили дјете ратног војног инвалида и одликованог борца Давора Драгичевића,јел ти ко јавио савчићу,има ли неки став борачка око тога,па није ни чудо што је Додик направио десетине нових удружења када нас виоде овакви као ти,животе смо дали за ово земљу а сада смо на маргинама сваке врсте нормалног људског живљења.

Name

ДА ,

27.10.2018 00:19

Савићу, није те бирала влада него борци, ниси испунио наша очекивања, можда си за себе нешто остварио. Поднеси оставку, не брукај се!

Name

РАСПУЦХИН

27.10.2018 06:14

А шта сте Ви , колега бивши борац ВРС , очекивали од Брозовог питомца и комуњаре? Годинама прича исту причу о борцима а заинтересован је само за своје колеге Брозове питомце. Сви остали су му мање битни. Против "црвене секте" не жели ништа подузети јер је и он исто тако "црвен". И шта он има причати када сваки мјесец редовно и уредно прима пензију из Београда. Сада , толико година након рата , се сјетио борачких права. Све ми се чини да је и он укључен у пројекат Рајка Васића о некаквом "јединству" што би била аболиција свог зла и злочина које је режим починио над народом а посебно борцима. Не сјећам се баш неког јединства ни у рату. Официрски кадар је имао , у командама , солидне кревете и добру храну а ми на линији кувану рижу са биљним мрсом који се охлади док дође на линију па ти се гади и погледати га а камо ли јести. Добро су пролазили и они из "ШРО" јер су и они помно бирани како би служили активне официре а обични борци су били и у рату понижавани и гажени од таквих као и од дезертера и ратних профитера. Сва одговорност за то лежи на политичком али највише на војном врху који је по мени био прилично неспособан уз један број часних изузетака.

Name

АБ

27.10.2018 07:57

Истим каже др Грубач, овакви политичари воде у амбис и то убрзано!

Name

САВЦИЦ?????

26.10.2018 21:09

Прица генерал а ниста конкретно??? Рекао је раније да треба постојати само једно борацко удрузење а ниста није ријесио?? Никад није рекао да је баја основао друга удрузења која су се активно укљуцила у политику и подрзала бају???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац врс

27.10.2018 03:24

Генерале сад имас прилику да се доказес да си представник бораца врс застити 8 бораца у Рогатици да их власт не сиканира

Name

Зна ли Савчић да је предсједник БОРС-а?

26.10.2018 21:46

Савчић прича о борцима као о неким тамо, успут, који нису збринути, који немају посла, који су понижени, погажени, материјално и егзистенцијално угрожени, бла, бла.. На крају закључи, како нам то све раде дезертери, профитери, разни остали.. Он изгледа није свјестан да је званични предсједник Борс-а РС, да је његова одговирност да се бори афирматувно за све што приписује тамо неком, да му буде јасно да баш ништа није урадио за протекло вријеме. Он се овде поставио као неко ко констатује чињенице, човјек је полупао лончиће. За све године прима дебеле плате, предобро стамбено ситуиран и са вишком, док јос незбринутих бораца има. Зна се пуно тога, нек шути до краја мандата, нек сјеци у својој рупи, нек нас не нервира глупим, неодмјереним, неодговорним и безобразним изјавама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац ВРС

26.10.2018 21:51

Е кад је Савчић почео да прича о моралу, биће смак свијета. Па гори је од Ћургуза за дупло. Па Савчићу бруку гдје си ти на Давидовом тргу да пружиш подршку саборцу. Али шта очекивати од човјека коме само још ципеле вире из Додиковог шупка. И који и на шишање иде преко реда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

♤♡◇♧

26.10.2018 22:26

Одговор за Олега сто реце јада човјек промјени партију..шпириц и Стевадиц су два најнеморалнија човјека у РС.Нима гузица образ исто..ОЛОШИ ДРВАРСКИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

27.10.2018 04:16

Да ли је морално имати предрасуде о људима друге нације, друге вјере?

ОДГОВОРИТЕ
Name

нема никог

27.10.2018 05:16

Села па и мањи градови су полупразни. Многи су побјегли у иностранство а и ови што сада овамо живе нису какви ни у здравственом ни у социјалном ни у карактерном ни у било каквом погледу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАСНО!

27.10.2018 05:50

Боли то, прицати о моралу, док људи преврцу по контејнерима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

27.10.2018 06:17

Једном за свагда: Морал је заједнички, а етика је лична ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

27.10.2018 06:51

Савчићу, да би неко причао о моралу мора бити моралан. Лако је теби и другим југо официрима када редовно примате добре пензије из Србије, а из РС и БиХ велике накнаде и плате. Такви сте били и за вријеме рата, а данас поготову. Примали сте по двије плате имали по два стана, а образа нисте имали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијете погинулог борца ВРС

27.10.2018 07:35

Увијек сам био поносан на зртву мог оца. Мислио сам да це се неко тамо тога сјетити. Мајка на послу у стецају, плата 150км, ја и сестра крецемо на факултет. Теско је било, али смо обоје заврсили дрзавне факултете. Од основне до факса никад од Борса ни стипендију добио нисам ни мјесецни дзепарац. Нисам ни стан, ни градјевински материјал, никад на море преко Борацке, мада смо цули да су "нека дјеца" исла. И тако цијели зивот гледас и запитас се јел та Република Српска вриједна зртве мог оца који је могао отици у рату у земље западне Европе и Свијета. Не него је остао уз своје комсије, кумове, пријатеље, куцни праг. Мој отац је Хрват али је био храбрији и постенији у униформи ВРС висе него пола ових дезертера и профитера. Инаце сам дијете мијесаног брака, мајка је Српкиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

27.10.2018 08:34

Све си ово лијепо написао и све је гола истина, али се питам коме ти ово пишеш. Нормално да има још један мали број часних, поштених и моралних људи који знају да си истину рекао, али ти нам не могу помоћи јер су у истим го**има као и ми. Овдје је 90% оних с друге стране које је немогуће описати правим ријечима. То није само тако код нас већ у читавом окружењу овог је*еног Балкана. Туга, ал живљет (патит) се мора до суђена дана,

Name

цеститка

27.10.2018 11:53

Младицу ,зао ми је истински за губитак твога оца ,све цеститке и похвале твојој мајци ,као и теби и твојој сестри на успјеху . Буди поносан на себе ,фризура није показитељ моралне људске вриједности,сто имас у глави немозети нико узети ,па ни ови за које је твој отац дао зивот мислеци да даје за породицу ,да њима буде боље све заблуда не само твога тате него свих бораца БиХ.Ниједна Дрзава у којој владају Људи који свој народ убија ,малтретира,силује ,понизава ,пријети,нахускава једне против других ,зиве пали, дрогира свој народ,проституисе своју дјецу, неказњава поциниоце ,није Власт за коју је вриједно дати ГЛАС а камоли ЗИВОТ. Сви смо ми дјеца мјесаних бракова ,тата је МУСКО а,МАМА је зенско.За тебе и твоју сестру одмене РЕСПЕКТ !

Name

чуде ме они на власти

27.10.2018 12:22

Чуде ме они на власти да немају разумијевања. И тамо има људи из мјешовитих бракова. У Милорада Додика једна чукунбаба Бошњакиња, дјед с очеве стране Хрват прешао на православну вјеру и оженио се Црногорком а мајка му Српкиња. У Жељке Цвијановић отац и муж Срби а мајка Хрватица. итд... Има их још...

ОДГОВОРИТЕ