Ови избори нису били регуларни

"Са сигурношћу могу тврдити да ови изборни нису били регуларни како се то жели представити", наглашава Шехић.

Република Српска 26.10.2018 | 21:15
Ови избори нису били регуларни
Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ примила је у законски предвиђеном року више од 100 примједби и жалби које се односе на захтјеве за поновним бројањем гласачких листића након проведених општих избора.Један од захтијева упутила је и Коалиција "Под лупом", која проводи грађанско, нестраначко посматрање избора у БиХ. Конкретно, траже ново бројање неважећих гласачких листића за избор чланова Предсједништва БиХ. Да ли ће ЦИК БиХ уважити њихов захтјев, кажу, тешко је прејудицирати.

"Јако је тешко предвидјети шта и како могу урадити институције у БиХ, али ће сигурно по свом убјеђењу процјењивати да ли су пристигли захтјеви за поновно бројање гласова аргументовани или не. Но, посебно се поставља питање шта за кога значи аргументација", истиче у разговору за Вијести.ба предсједник Стратешког одбора Коалиције "Под лупом" и бивши члан ЦИК-а БиХ Вехид Шехић.

Он додаје да, према информацијама којима располаже, ЦИК БиХ одбија захтјеве за поновно бројање гласова у већини случајева, као и проговоре.

"То је став ЦИК БиХ, али се на то може покренути поступак пред Судом БиХ, чија ће одлука бити коначна у овом изборном периоду", истиче Шехић.

Он појашњава да Управни одјел Суда БиХ има надлежност за све одлуке, те уколико ЦИК БиХ не уважи жалбе, оне ће бити упућене овој правосудној инстанци. 

"Суд БиХ доноси коначну одлуку која може бити таква да потврди одлуку ЦИК или да је поништи, укине и врати на поновно одлучивање", прецизира Шехић.

Вјерује да ће они који буду одлучивали о захтјевима, свој посао радити савјесно и одговорно.

"Напомињем све, па и ЦИК БиХ, да се овдје штити интерес грађана бирача, а не политичких странака. Потребно је сачувати интегритет, вјеродостојност и достојанство грађана који су изашли на изборе и остварили бирачко право, а сви који су покушали и у много чему успјели да фалсификују изборну вољу бирача морају бити санкционисани", категоричан је предсједник Стратешког одбора Коалиције "Под лупом".

Шехић такође подсјећа да је ЦИК БиХ одговоран за законито провођење избора.

"Свједоци смо да је изборна кампања била прљава, те да је била карактеристична по многим неправилностима - куповина гласова, додавање преференција кандидатима, велики број неважећих гласачких листића... На ЦИК-у БиХ је да одлучи да ли ће својим одлукама вратити интегритет и кредибилитет изборном процесу или ће прихватити реалност и потврдити овакве резултате избора, што би сигурно утицало на повјерење грађана, па и политичких субјеката, у ЦИК БиХ", наводи Шехић.

Индикативно је, како оцјењује, да је одмах након завршетка избора из ЦИК-а БиХ речено да су ово били најпоштенији избори.

"То апсолутно не одговара истини. Са сигурношћу могу тврдити да ови изборни нису били регуларни како се то жели представити", наглашава Шехић.

(Вијести)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

зоран

26.10.2018 19:52

Да би се петровиц поставио на цело ЦИК-а се водио прави мали рат и тад је вец било јасно да це се избори покрасти

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ста сад

26.10.2018 20:25

И стаце народ сад да трпи 4 године.

Name

Мк

26.10.2018 21:36

ТАЧНО ПЕТРИЧ ЈЕ ДОДИКОВ ПА ТО СВИ ЗНАЈУ.ПРОВЈЕРИТЕ ВИ ЊЕГОВЕ РАЧУНЕ ШТА ЈЕ УПЛАЦИВАНО .А ИЗБОРИ 113% ПОКРАДЕНИ.

Name

НЕГО ШТА

26.10.2018 22:42

Ккави црни регуларни,па овде је убачено преко 50 000 листића,то могу да потпишем одмах,мање није сигурно!

Name

цвија

26.10.2018 19:55

Рекла Перса Зивкова да су били регуларни избори,па ста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

26.10.2018 19:56

Јос 2013, када се десио попис становниства, у којем сам и ја пописан, а да притом нисам ни присуствовао истом, људи који владају нама и насим судбинама су схватили да је народ мало блентав или не разумије да политицари цим виде да народ се не буни или недовољно се буни или једноставно је сморен јер нас воде сомови, сморови и смараци РС, мисле да је народ глуп и да зато могу радити ста хоце са истим. Јос тада је успостављен темељ за праксу манипулације са изборним процесом, као и веци талас одласка народа у иностранство, а послије ових избора, бице и јос веци, као сто је и послије избора 2014 био веци него 2013. Идемо из пропасти и турбопропасти у суперсоницну пропаст и тако у бесконацност тј. до краја. Воде нас људи којима ја лицно неби дао ни овце да ми цувају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стане

26.10.2018 23:03

нек је Баја главни таман и нерегуларно.Нема бољег цовека,даје нам пензије,плате...а мора и он јос мало да чапала,брзо це проци 4 године у рахатлуку и изобиљу нас из вољене странке .

Name

Гојко

26.10.2018 19:59

Како вазда нађете неку будалу да потврди ваше небулозе!?? Па имате ли ви имало образа и части?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Гојко

26.10.2018 20:55

Јеси ли ти Гојкане свјестан шта пишеш. А можда си ти њихова будала за 100 КМ па се распитујеш пошто ли је Сарајево.

Name

Лака

27.10.2018 05:09

Ре ре, гојко, није он будала већ будалетина и љиго

Name

МИЛАН

26.10.2018 20:34

Све је код нас регуларно!Ако тако казу два пајтоса,Додик и Човиц,онда то треба прихватити!Људи без трунке образа,али они фурају своје...па видите да ни један "политицар"на сцени БиХ нема никаквих здравствених проблема!Народ им слузи као најбоља храна за њихово бахато владање...нека нам је са срецом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тино

26.10.2018 20:40

То је свима у БиХ јасно.А ста се јос БиХ ради регуларно и по закону...небудимо смијесни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не продајем се

26.10.2018 21:43

1994 Гђа Плавшић ме позвала у свој кабинет нудећи ми сарадњу,интуитивно сам осјетила да ми ту није мјесто, била сам у праву,и данас сам у праву идем за Вукотом,моја дјеца а Бога ми и моја унучад.Нисмо издајници а никога немамо у иностранству да би сарађивали на штету своје Отаџбине.

Name

Пензионер

27.10.2018 03:07

Не разумем тразити од цика поново бројање или понистење избора а цик је тај који је у великој мјери уцестово украдји гласова

Name

Гласац

27.10.2018 05:56

Један сам од градјана који висе зна. Кад је истекао рок за доставу примједби пресједник Цика је саувао ванредну сједницу у цику. Бахато је поцео да наредјује, да врједја, сефовима неда да изусте ниједну.Обраца се сути ста ти знас. Ујутро одма одбија углавном све примједбе Сдс. То је једна политицка установа која ради по вољи власти.Нека пресједник објави писмо које је написао дугогодисњи радник цика у тренутку одласка у пензију. СЕекретар Радоје Супета и одма цете сви знати каква је то установа и ко њом влада. Постени и савјесни градјанин.

Name

гадови

26.10.2018 22:07

Брутално су избори опозиције покрадени због бројача у ЦИКУ који штите интерес лоповски странака на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр

27.10.2018 08:28

Идемо даље добии ли сте сто сте тразили

Name

Сехицу

26.10.2018 22:58

како да се извуцем узео сам добре паре од владајуцих криминалаца,убице ме,маме ми мртве...за мене је све "цисто ко суза", а судови који би покусали несто немају муда,гаце им се тресу и не зеле да покваре регуларност избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАД НАРОД НЕМА САМОПОШТОВАЊА И ПОЛИТИЧКЕ СВИЈЕСТИ

26.10.2018 23:01

ПРЕДСТАВНИЦИ ЦИК-а ЋЕ УЧИНИТИ СВЕ, ТАЧНИЈЕ ГРУБО ОДБИТИ СВЕ ЗАХТЈЕВЕ ЗА ПОНОВНИМ БРОЈАЊЕМ ГЛАСОВА, ТО ЈЕ ЛОГИЧАН СЛИЈЕД. ДИЕКТНО СУ УЧЕСТВОВАЛИ У ОБМАНИ ГРАЂАНА, ПРЕКРАЈАЊУ ЊХОВЕ ИЗБОРНЕ ВОЉЕ, КРОЗ УСКУ САРАДЊУ СА ПОЛИТИЧКИМ "ЕЛИТАМА" (ако их се уопште може тако назвати , јер то су примитивци, криминалци). ДА ЈЕ ПРАВ И ПРАВДЕ ОНИ БИ ТРЕБАЛИ БИТИ КАЖЊЕНИ ЗА ОВУ ИГРАНКУ ИЗБОРНОГ ИЊЖЕЊЕРИНГА. ПО СВЕМУ СУДЕЋИ НАРОД ТРЕБА ДА ИЗАЂЕ НА УЛИЦЕ И СВРГНЕ БАГРУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.10.2018 07:54

Свице тика так хахахаха

Name

Аустриа

27.10.2018 05:41

Сав народ и све институције су знале и јавно обавијестене од газде додика даје он и снсд на првом мјесту ида су побиједили и ста оцете сад сто се нисте бунили тада а сведно газдама нико ниста немозе нити смије тоје видзено

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

27.10.2018 05:55

Да је овај бивши члан ЦИК-а још члан сигурно би били много поштенији. Ма хајте ухватили се маторог и незадовољног Шехића па се држите к'о пијан плота. Потучени сте до ногу па ма како. Дал крађом дал поштено ја не знам ал знам да сте потучени до ногу. Е то је управо доказ ваше неспособности за било шта. Ви само знате кмечати. Хехе, види се да сте се много дружили с оним из Сарајева. Васић је много тога рекао о вама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

27.10.2018 07:00

СЈЕЋАМ СЕ ДА ЈЕ ЈЕДНА ОСОБА РЕКЛА ЉУДИ ОБЈАВИТЕ ИЗБОРЕ ЗНА СЕ КО ЋЕ ПОБЈЕДИТИ. НЕ МОЈТЕ ПОНИЖАВАТИ ОВАЈ НАРОД .ТАКО ЈЕ И БИЛО.О ВЕЛИКОЈ ИЗЛАЗНОСТИ СЕ ПУНО ПРИЧАЛО ШТО ВЕЋА ИЗЛАЗНОСТ ВИШЕ ЋЕ СЕ КРАСТИ ДА БУДЕ ШТО УБЈЕДЉИВИЈЕ .ЗАР ТОЛИКО ОДВРАТНИХ ДОГАЂАЈА У РС КОЈИ СУ ЗАБИЉЕЖИЛИ СВЕ ОВЕ ГОДИНЕ И ТОЛИКА УБЈЕДЉИВА ПОБЈЕДА.САМО МАЛОУМНИ ВИЈЕРУЈУ У ИСТИНУ.СВИ ОСТАЛИ У ЛАЖ НАЈГОРИХ МОГУЋИХ РАЗМИЈЕРА.РАДИЛИ СУ МОБИЛНИ, ШТАНЦАНИ ДУПЛИ ЛИСТИЋИ, ЗАМЈЕНА ВРЕЋА ЗАОКРУЖИВАЊЕ ПО ДВЕ ОСОБЕ ДА БИ БИЛО ШТО ВИШЕ НЕВАЖЕЋИ.САДА ТИ ИСТИ САКРИВАЈУ ПОГЛЕД ЗАТО ШТО СЕ СВИ ПОЗНАЈЕМО.НЕКА ОНИ УЖИВАЈУ.ДАНАС ЈЕ СВЕТА ПЕТКА ОБАВЕЗНО ДА СЕ ПРЕКРСТЕ И ШТО ВИШЕ ОБИЂУ ЦРКВЕ ЗАТО ШТО ЛАЖУ ОВАЈ НАРОД БИЋЕ ИМ ЛАКШЕ.ОПРОСТИТЕ ИМ ОНИ НЕ ЗНАЈУ ШТА РАДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде ТОМОВ

27.10.2018 10:10

Градјанска непослусност под хитно. Ова крадја се не смије легализовати. Нови избори уз нову технологију уводјење скенираних листица. Тако це црвени омладинци науцени крадји и лоповлуку да устукну и имацемо легалну власт.

ОДГОВОРИТЕ