Да ли ће Павић бити жртвован?

Наредних дана требало би да буде познато и да ли је Павић и даље алфа и омега у ДНС-у или је његова политичка судбина сада у рукама „мангупа“, али не оних које је тако означио Милорад Додик, већ оних који су политички толико лојални Додику да би жртвовали и свог страначког шефа.

Република Српска 26.10.2018 | 11:31
Да ли ће Павић бити жртвован?
До краја седмице требало би да буде познато на коју ће страну окренути Марко Павић, лидер Демократског народног савеза (ДНС) – да ли ће прогутати сва понижења која му је после избора приредио Милорад Додик и СНСД, и остати у саставу садашње владајуће коалиције у Републици Српској, или ће кренути другачијом политичком стазом, која би његову странку могла да одведе у опозицију?!!

Наредних дана требало би да буде познато и да ли је Павић и даље алфа и омега у ДНС-у или је његова политичка судбина сада у рукама „мангупа“, али не оних које је тако означио Милорад Додик, већ оних који су политички толико лојални Додику да би жртвовали и свог страначког шефа. 

Главни Додиков „мангуп“ у ДНС је Недељко Чубриловић, високи функционер те странке, који више од деценију има одличне политичке, личне, али и пословне везе са Додиком и људима из СНСД-а.

Према појединим изворима блиским врху ДНС-а, унутрашњи сукоби и размирице медју високим функционерима странке су изглађени и странка би требало да остане јединствена. Исти извор наводи да је „легао“ и Чубриловић, који неће инсистирати на обрачуну са људима из ДНС-а у Бањалуци, са којима је током предизборне кампање био у клинчу.

Ту се, прије свега, мисли на Милана Радовића, који је на изборима 7. октобра у освојио највише гласова за Народну скупштину у изборној јединици 3 (Бањалучка регија), мада је Чубриловић био носилац листе. Према овом извору, још се не зна да ли ће ДНС, ако остане једиствен како се тврди, остати уз СНСД и СП и с њима формирати нову Владу, или ће се окренути сарадњи са странкама из Савеза за промјену и с њима покушати да скупи довољан број гласова за већину у парламенту РС. 

Према другој варијанти, ситуација у ДНС није ни близу разрјешења, односно људи окупљени око Чубриловића врше притисак на Павића да се поздрави са неколико посланика, за које се сматра да су на изборима радили примарно за себе, али и за предсједничке кандидате из Савеза за промјене. Ријеч је о „мангупима“, које је означио Милорад Додик, односно о Милану Радовићу, Ђорђу Поповићу и Александу Главашу. 

Додик је већ саопштио како ДНС не може да рачуна на премијерску функцију, која је, према неким предизборним калкулацијама, требало да припадне Радовићу. 

По Додиковом налогу Надзорни одбор РиТЕ Угљевик је смијенио Ђорђа Поповића са директорске функције, коју Поповић, позивајући се на Статут предузећа и остале законске акте, није прихватио.

Главаш је некадашњи студентски вођа у Источном Сарајеву и особа изузетно блиска Ненаду Нешићу, директору ЈП „Путеви РС“, против којег је полиција поднијела кривичну пријаву због тога што је пријетњама и уцјенама принудио директора „Илиџа путева“ Добривоја Братића из Источне Илиџе да његова фирма обави асфалтирање путева ка мјестима гдје су Нешићеви бирачи. Све то се знало и прије избора, али нико није прстом мрднуо. По Додиковом налогу обрачун с Нешићем је кренуо након избора, због сумњи да је Нешић радио само за себе, односно да није лобирао за Додика и Цвијановићку. 

Ријечју, Додик је освету ДНС-овим кадровима „сервирао хладну“. На листи за смјену нашла се и директорица ШГ „Врбања“ из Котор Вароша Далиборка Керезовић -Дамјановић. Њена смјена није образложена, али је познато да на терену пред изборе није радила за Додика и Цвијановићку. 

Смијењен је и ДНС-ов министар у Влади РС Дане Малешевић, прије неколико дана одлуком премијерке Жељке Цвијановић. Малешевић је, бар се тако тврди, морао да напусти министарску фотељу, јер није пристао да из свог Министарства отпусти људе који су отворено подржали породицу убијеног младића Давида Драгичевића, долазећи на скупове „Правда за Давида“ на бањалучком Тргу Крајине. 

Руку на срце, Малешевић је требало давно да буде смијењен, али из сасвим других разлога - чињенице да је за његовог мандата образовни систем пао на најниже гране, намјештања конкурса за пријем просветних радника, незаконито именовање Предрага Ћеранића за декана Факултета безбједносних наука, немогућности да ријеши питање наставе за бошњачку дјецу у школама у РС, па све до скандалозног довођења дјеце/ученика на литургију освештења темеља руске цркве у Бањалуци, коју је предводио владика Качавенда. 

Како Додик третира лидера ДНС-а Марка Павића потврђује и чињеница да је наложио да Влада РС 11. октобра донесе одлуку да се започне с процедуром продаје Рудника „Љубија“ у Приједору. 

Павић је претходних година водио борбу са Додиком и лидером социјалиста Петром Ђокићем, који су намјерили да државни капитал „Љубије“ продају фирми „Исраели Инвестмент Гроуп“, чији је директор контроверзни бизнисмен Евгениј Зотов. 

ДНС је чврсто стајао иза става да РС остане власник државног капитала или да се нађе кредибилнији купац, који би имао сличне референце као тренутни сувласник „Арцелор Миттал“ који рудом снабдјева жељезару у Зеници.

Павић је годинама мрсио рачуне Додику који је Русима обећао „Љубију“, чиме би то предузеће извукао из руку Запада, прије свега Британаца, и ставио га под руски утицај. “Љубија” у тихом геополитичком сукобу Запада и Русије за потоње има стратешки значај. 

Расплет ситуације у ДНС-у, као и пут којим ће даље кренути та странка (цијела или из већег дијела), требало би да буде познат наредних дана. Према изворима Журнала, Павић ће прије доношења коначне одлуке сачекати да види епилог битке унутар СДС-а, који би требало да буде познат након сједнице Главног одбора странке заказаног за викенд. 

У СДС су се снажно судариле двије струје. Једна, која је уз предсједника странке Вукоту Говедарицу, који ни по коју цијену не жели у политичко савезништво са СНСД-ом. Другу струју предводе припадници тзв. старе удбашке структуре у СДС-у, предвођени Милованом Цицком Бјелицом, Обреном Петровићем и Мићом Мићићем, који, што због жеље да уђу у власт на ентитетском нивуо, што по налогу из Србије, из које се заговара „свесрпско“ политичко јединство, како би званични Београд могао да има пуну контролу над дјеловањем политичара из РС и на ентитетском и на државном нивоу. 

Ако се у СДС деси политички раздор, што би у најгорем сценарију значило цијепање странке и одлазак неких од изабраних посланика под окриље СНСД-а, велико питање је да ли би Додику онда требао цијели ДНС или само посланици које контролише Недељко Чубриловић. 

(зурнал.инфо)

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

БОБА

26.10.2018 09:37

ОНИ СЕ ПРОВОДЕ,ПИЈУ, ЖДЕРУ,НИЂЕ КРАЈА.ОБЕЗБЈЕДИЛИ СУ СВУ СВОЈУ И ШИРУ И УЖУ ФАМИЛИЈУ ЈАКО СЕ СИКИРАЈУ ЗА НАРОД.ОД ЊИХ ЈЕ НАРОД КАО НЕБО И ЗЕМЉА.ЗА МЕНЕ СУ ЕКСТРА ЗАБАВЉАЧИ И ЕКСПЕРТИ ЗА ПСИХОЛОШКО УБИЈАЊЕ НАРОДА.КО НАСЈЕДА НА ЊИХОВЕ ПРИЧЕ НЕКА УЖИВА У ЖИВОТУ.ТО СУ СВЕ ЊИХОВЕ ТАКТИКЕ.ЧИТАЈТЕ ИЗМЕЂУ РЕДОВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОР

29.10.2018 08:57

Хоће!

Name

ПРИЈЕДОР

26.10.2018 09:44

Ни додик ни Павић немају повјерење народа. Бројачи су однијели побједу. Срамота за партије на власти. Павић никад није био од ријечи за Народ већ за себе.Узимао је све а давао мало....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

28.10.2018 07:24

Ја не знам да ли Павиц види ста Леми ради. Он је кренуо у унистење свих партија. Свеједно му је ко је сад њим или против. Дао је дебеле паре да остане на власти и сад се свети свима. Једини излаз и спас за днс и социјалисте и сдс је коалиција без њега. Једини спас. Не би био први слуцај у европи да се формира влада без највеце партије. Једноставно то нам је свима једино рјесење. Тад це сви папци извисити И рјесицете се кукоља.

Name

Родни

28.10.2018 16:11

Бројаци су били и из СДС а. Немој те тразити изговоре у крадји вец видите и своје оронуло двористе.

Name

НИКОЛА ПАСИЦ

26.10.2018 09:45

Спаса нам нема , пропасти не моземо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вихор

27.10.2018 16:00

Па не можемо пропасти, када смо већ на дну, горе од овога не може бити ....

Name

Нормално

26.10.2018 09:45

Павиц трази превисе функције за своје људе додик има вецину без њега и то је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луминара

26.10.2018 10:45

Како има вецину без њега? Не разумијем?

Name

ре луминаре

26.10.2018 13:30

Како Не разумијес? мало боље размислииии

Name

Ја

26.10.2018 19:03

Дио ДНС-а, дио СДС-а и дио ПДП-а, читава СП и СНСД. Шта је нејасно?

Name

Ре: Ре Лимунаре

27.10.2018 20:03

Па остало је јос свенародних пара па Додиг мозе куповати нове папке, а на трзисту их има и превисе... Понуда папака на трзисту је и веца од потразње.

Name

Ратко

28.10.2018 13:55

а ја помислих, врме је свињокоља, бит це папака, цена це да падне, кад оно папци на цени.

Name

Пепеаруенде

26.10.2018 09:50

Додига је политицки сарлатан. Не треба губити ријеци око ове теме. Треба износити истину о овој власти и ниста друго до истине. То је најбољи метод рада против сарлатанства. Овакви бјезе од аргумената и сколе и паметних људи као дјаво од крста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мј.

26.10.2018 13:16

Додик такве као ти и оне за које радис препозна у ходу а преслиса вас зацтри минута.Одете задовољни трљајуци руке а те за три мјесеца схватите да вас је издзепарио.

Name

ре мј

26.10.2018 16:54

Немој дијелити лекције некоме ко је писменији од тебе, није културно. Можда је и паметнији.

Name

Дервента

26.10.2018 09:51

Мора се признати да рудоња развлаци памет Марку Павицу!!! Ако Марко Павиц и остали људи из ДНС-а преду преко Додикових увреда онда су стварно кукавице и улизице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дервента

26.10.2018 12:55

ДНС је Додиково власниство и он има право да одлуцује ста це они радити.

Name

Марко

26.10.2018 13:51

Све је ово тактика коалиција опстаје. Пси лају каравани пролазе..

Name

Србин

26.10.2018 16:58

Ре..Дервета..Питај Додика јесам и ја његов да ми јавис оцел ми наци посо..цццц Извини родјак кад је све његово јел му тата у наслество и ДНС оставио..ццц

Name

Дервента

26.10.2018 09:54

Сто се тице коалиције СДС-а са црвеном сектом(СНСД) то би била највеца издаја свих оних људи који су гласали за СДС! Питање за стару удбаску структуру,колико вам је рудоња понудио пара?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.10.2018 16:55

Па ти старци су се понудили и ту нема повратка. Не мислите ваљда да их треба задрзати. Онда сви други ван из странке, а ето је њима.

Name

БАЊАЛУЧАНИН

26.10.2018 10:04

Хоћемо господина Недјељка за предсједника и то је све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

26.10.2018 10:24

Ова Павићева "историјска дилема" о томе да ли ће ДНС остати у власти или (евентуално) прећи у опозију на неки начин веома наликује оној своједобно "чувеној шутњи" Игора Радојичића са добро познатим исходом... Дакле,"тресла се гора,родио се миш",што би се рекло...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мк

26.10.2018 10:26

ЖАЛОСНО ЈЕ ШТО ТАКВИМА МОЖЕШ ПИ.АТИ ПО ГЛАВИ АЛИ ИМ САМО ФОТЕЉУ НЕ ДИРАЈ.ПОНИЗИО ГА ЈЕ И ЦИЉ МУ ЈЕ САМО ДА РАСТУРИ ДНС ЈЕР ЈЕ ЈАК

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само слијепац не види - Рудо

26.10.2018 10:36

Ово добро запамтите. Сценарио је следећи: СНСД и СП остају у дугорочној коалицији, ПДП,СДС и СНСД биће разбијени и практично безначајни фактори на изборима 2022 год. Циљ СНСД и СП је да направе реплику владајуће коалиције из Србије( СНС и СП) која већ годинама уназад има апсолутну већину.Да би то успјели неопходно је да разједињена двије , после СНСД-А, најјаче странке у РС. То управо и раде.После тога опозија у РС неће постојати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драско

26.10.2018 10:48

Г.Чубриловића за предсједника,један од најумјеренијих политичара на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

26.10.2018 13:33

ХА ХА ХА.Јеси нас насмијао

Name

Марио

26.10.2018 13:24

ДНС је остварио резултат и раст о коме опозиција мозе сањати. Никад веце јединство није владало и боља атмосфера. Господин Павиц је за то најзаслузнији. До поцетка децембра формира се нова Влада са старом коалицијом, а ДНС добија јос знацајније полуге власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Марио

26.10.2018 13:57

Ништа зато што вас Додик понижава, смјењује вам кадрове прозива вас на тв-у. Само је битно како ћете ући у власт. Мајко моја мила па какви сте ви људи.

Name

Ре ре

28.10.2018 16:04

Никакви људи а исти такви политичари само добри увлакачи

Name

МАРИЈА

29.10.2018 02:05

ДНС КАО И СНСД СУ ПОКРАЛИ А НЕ ДОБИЛИ ГЛАСОВЕ.

Name

Директ

26.10.2018 13:59

Све је вец видјено. Мало као свадјају се, а сутра најбољи јарани. Зато ми се и смуцила политика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црно

26.10.2018 16:50

ткз. стара удбаска гарнитура.По цему су ови удбаси?Ако слуцајно Вукота презиви ову сједницу,и задрзи функцију,странка це тек тада да пропадне.Тамо нема кадрова ни за ста.А он тога није свјестан.То је његова трагедија.Нема никаквог иоле озбиљнијег савјетнка.Видјело се то и у кампањи за изборе,када је прицао сваста.Никога сувислог да га упути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.10.2018 17:02

Мозда је боље тако, јер коме се мозе вјеровати. Цовјке је бар остао чиста образа, а ти потенцијални савјетници не. Таква странка , односно са таквим људима не треба ни постојати. У ових неколико дана не постоји нико ко није схватио да сви они који су се у прве редове СДС а увалили, уствари не требају ту ни бити. Нек иду сто прије.

Name

ја

26.10.2018 19:07

СДС ће опстати али у коалицији са СНСД-ом и радиће у интересу Републике српске и народа или ће пропасти и бориће се за цензус са осталом опозицијом.

Name

Дервента

27.10.2018 11:03

ре 26.10.2018 18:55 слазем се са тобом! Ови избори су покрадени у сарадњи са *папцима* спавацима у редовима СзП! Стара удбаска структура је по свом духу и карактеру иста као и рудоња! Она прави само стету СДС-у и младим снагама као сто су Вукота Говедарица,Небојса Вукановиц,Давор... Наси преци се нису никада предавали и борили су се вијековима против дусмана,окупатора,издајника,зулумцара и катила! Ми се морамо угледати на њих у борби против црвене секте за бољу,успјеснију и праведнију Српску!!! Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дг

27.10.2018 18:48

Раст ДНС а је Бају разљутила. Да није било ДНС а никад не би добио ни он а Зељка поготову. То је реалност. Никада висе мој глас за Додика. Бједник један биједни. Показао се. Јадо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

29.10.2018 08:04

Хоће, него шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давор

29.10.2018 10:23

Не буде ли слусао...нога.

ОДГОВОРИТЕ