Прича: Из крајности у крајност!

Звезда је кад-тад морала да стане. Ово је био одличан моменат за то. Најбезболнији. Уз праву реакцију гостовање ФМП у Железнику (субота, 18. 30) и психички тежак дуел против Галатасараја у дворани Александар Николић (уторак, 19. 00) показаће да ли је и колико Звезда научила из овог пораза.

Кошарка 25.10.2018 | 21:30
Прича: Из крајности у крајност!
Када је на последњем тренингу пред одлазак у Ломбардију најављивао утакмицу против Бреше, тренер Црвене звезде Милан Томић говорио је о два изузетно битна фактора - одбрани и пре свега концентрацији на игру у 40 минута, ни секунд мање. 

„Морамо да будемо максимално опрезни, да играмо квалитетно свих 40 минута. Јер неће нам бити довољно да играмо добро само 35 минута“, биле су тачне речи Звездиног тренера пред тек неколико припадника седме силе у дворани Александар Николић у уторак по подне. 

Оно што се догодило у среду увече у дворани ПалаЛеонеса може се најлакше описати оном, старом - из крајности у крајност. Играчи су урадили све супротно од онога што је требало да буде план утакмице. Нису имали петоминутно одступање од добре игре, већ су ван свих оквира били безмало тридесет минута. Као да су Томићеве речи на једно ухо ушле, а на друго изашле. 

Ипак, ако је пораз требало да се догоди, бољи моменат од овог није постојао. Нема простора за дизање узбуне, већ за правовремену анализу. Она је почела још на састанку после меча, а наставиће се током дана на самом месту првог овосезонског пада, пошто Звездина експедиција из Италије стиже тек у четвртак касно увече. Пораз није занемарљив, јер из истог може доста тога да се научи. За почетак, да се пронађу узроци недопустивог пада који се догодио после оних 24:2 у само 294 секунде. Односно, безмало пет минута Звездиног терора над Брешом.

Довољно је само видети да је Црвена звезда у првој четвртини убацила 31 поена, у наредна три периода - само 30! Лоше шутерско вече догоди се сваком (6/23 за три), мада у очи упадају чак осам неискоришћених пенала (13/21), највише из разлога што је чак пет шанси испуштено у последњој четвртини. Промашај у важном моменту имао је досад одлични Мохамед Фаје после оног неспортског фаулаЏералда Беверлија код вођства домаћина резултатом 64:59, на тек нешто мање од два минута до краја сусрета. Атипично за оно што смо могли да видимо од црвено-белих у протеклих десет победа, Црвена звезда је показала одређену дозу нервозе, изостанка праве идеје, због чега је тим изашао из Томићевихоквира игре по принципу „сви за једног, један за све“. То се видело већ у следећем извођењу аута послеФајеових слободних бацања. Џо Регланд се у вероватно преломном нападу на утакмици одлучио за индивидуално решење и шут за три поена, иако је прво утрошио неколико дриблинга у месту. Покушао је да реши акцију и тако баци притисак на Брешу, али је његову намеру прочитао спремни Џордан Хамилтон и врховима прстију скратио путању лопти. Дакле, показало се да одступање од правила није увек плодоносно, иако је Регланд желео најбоље. Само, избор шута био је лош. 

Уосталом, Црвена звезда је током целе утакмице лоше бирала позиције и шутеве за реализацију. Нешто слично догодило се против Олимпије у првом полувремену четвртфинала Суперкупа у Лакташима. Дакле, у првој званичној утакмици у сезони.

Против Бреше се то поновило. Много несигурности, непотребних распуцавања после индивидуалних покушаја, чему је највише допринео изостанак правог организатора на терену. Регланд није био у свом елементу, а природну замену на терену није имао. И то је једна од тема о којој ће на Малом Калемегдану сигурно размишљати... То је условило да напади не буду чисти као раније, без правог протока лопте јер су играчи углавном били статисти на паркету. Односно, нису се довољно кретали да би оптеретили ривала. Бар не као у оних фуриозних пет минута на почетку. Као резултат тога стоји чак 18 изгубљених лопти.

Ако се сетимо Фајеових речи пред сусрет с Брешом, искусни Камерунац је нагласио колико је важно да игра Црвене звезде почиње од добре одбране, те да ће се поени у нападу некако „измислити“. Овог пута је одбрана била у леру. Мајк Цирбес се доста мучио са својим чуварима на обе стране терена, Мајкл Оџо иДушан Ристић нису могли да га одмене за по пет минута на терену, Стратос Перпероглу није донео жељену сигурност у нападу и искуство у одбрани, јер је и сам био доста нервознији него обично... Зато је, ваљда, и имао тек 2/13 из игре (1/8 за два, 1/5 за три). Били Берон је можда требало да преузме и већу одговорност, пошто је био практично једина расположена шутерска опција на терену. Али није ни његова кривица што је Звезда изгубила. Цео тим је, генерално, подбацио.

То у перспективи уопште није лоша ствар. Црвена звезда је добила потребан шамар чим је спустила гард, што би требало да буде права лекција за наставак сезоне. Неуспех против Бреше неће угрозити Звездину битку за ТОП 16 фазу, унеће дозу неизвесности у борби за прво место у групи јер и Монако сада има три победе и пораз. Пре свега, овај меч послужиће као шок-терапија за наредне изазове, јер делује да су се Звездини кошаркаши опустили и уљуљкали у лепоту оних десет победа с почетка сезоне. 

Звезда је кад-тад морала да стане. Ово је био одличан моменат за то. Најбезболнији. Уз праву реакцију гостовање ФМП у Железнику (субота, 18.30) и психички тежак дуел против Галатасараја у дворани Александар Николић (уторак, 19.00) показаће да ли је и колико Звезда научила из овог пораза. 

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар