Мигранти ипак не одустају од ЕУ

На граничном прелазу Маљевац у Великој Кладуши јуче је владала права драма. Ситуација је била напета, мигранти су се више пута потукли са полицијом. Неколико особа је и повријеђено, међу њима и дјеца. Ипак, мигранти нису одустали од преласка границе и уласка у Хрватску, па су ноћ под ведрим небом, упркос ниској температури провели на граници. Са њима су били и репортери Српскаинфо. У потресним исповијестима за Српскаинфо открили су да им управо и ноћи најтеже падају. Причају да им је хладно и да не заслужују овакав однос полиције, јер само желе нормално да живе.

Босна и Херцеговина 25.10.2018 | 08:10
Мигранти ипак не одустају од ЕУ
Задњих дана су нам најгоре ноћи, јер су баш хладне, а ми и даље немамо никакав кров над главом, већ спавамо у шаторима под ведрим небом.

Овако је за Српскаинфо почео причу један од мигранта који је задње двије ноћи провео на Граничном прелазу Маљевац код Велике Кладуше, а са циљем да пређе у земље Европске уније.

– Хрватска полиција нам прави највише проблема, ми не желимо ни код њих да останемо, већ само да прођемо и да се спојима са нашим породицама које су то раније успјеле. Желим да идем према земљама Скандинавије, јер је моја породица већ тамо – каже овај мигрант који није желио да му наводимо име.



Сличног мишљења биле су и његове колеге, које смо затекли у импровизованом кампу на 100-ињак метара од границе.

– Представили су нас ко неке криминалце и проблематичне момке. Ми то нисмо, него само покушавамо да почнемо нормално живјети. Ово су скупине од по 200 људи који живе у катастрофалним условима и нормално је да ће доћи до неких свађа и туче између нас – каже овај мигрант, који истиче да је прије пар мјесеци кренуо из Авганистана. 

И он истиче да на жели остати у Хрватској, већ да иде према Њемачкој гдје су сада његови рођаци, али и да тамо планира наћи посао и остати сигурно неко вријеме.



Каже да се међу њима проширила прича да ће бити пуштени у Хрватску на овом прелазу и да су зато дошли ту.

– Одавде можемо само прећи у Хрватску, назад се не враћамо. По дану се може издржати, али су ноћи проблем. Има ту доста мале дјеце, која тешко подносе ову температуру, а међу нама има и трудница – истиче наш саговорник.

Извор: Српскаинфо

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

25.10.2018 07:09

Видите ли како се долази до циља глупи Босанци,који више волите да вам водје узивају,а вама како буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

25.10.2018 07:18

Ово нису никакви мигранти вец исламски колонизатори које треба соаковати у кутије и послати их Арапима у Ријад и Дубаи. Кад су наси људи из еx yу бјезали из ратом захвацене Хрватске, Босне и Србије 1999 они нису носили са собом скупи ипхоне, златне ланце и по неколико хиљада еура. Исто тако наси људи нису правили нереде, тукли се са полицијом и покусавали натјерати дрзаве у које долазе да зиве по њиховим законима вец су они науцили зивјети по законима тих дрзава. Какао мисле ови људи да це их ЕУ примити кад отворено казу да зеле серијатски закон у Европи? Паметном доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мигранти неће одустати

25.10.2018 07:20

Мигранти имају свој правац, земље ЕУ-е, неће лако одустати. Можда це се један дио овде задрзати преко зиме, међутим одређени сигурно неће поклекнути. Власти Хрватске и медјународне заједнице игноришу овај проблем, не рачунајући на евентуалну агресивност одређеног броја ових људи, који су годинама по путевима, али са јасним циљем. Зашто су пустени одоздо преко Србије овде, а знало се да ће све Хрвати блокирати. БиХ им је пролазна станица, али смо сви колатарла штета у овој кризи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људска Права

26.10.2018 10:01

Треба их пустити да прођу имају људи право на живот!

ОДГОВОРИТЕ