Највриједнији смо ујутру

За највећи број људи, продуктивност је највећа ујутру. Зато су стручњаци дошли до правила да се најтежих 50 одсто обавеза обави у првих 90 минута. Људи обично раде супротно, мрзи их да се одмах баце на највећи залогај.

Занимљивости 23.10.2018 | 13:06
Највриједнији смо ујутру
ПРАВИЛО "50 у 90" и одбацивање листе обавеза - кључни су аспекти у постизању продуктивности, тврде пословни тренери. За највећи број људи, продуктивност је највећа ујутру. Зато су стручњаци дошли до правила да се најтежих 50 одсто обавеза обави у првих 90 минута. Људи обично раде супротно, мрзи их да се одмах баце на највећи залогај, па раде све око њега, а кад коначно дођу до најтежег дела, схвате да више немају снаге. Није случајно измерено 90 минута јер је доказано да пажња посустаје након интервала од сат и по до два.

Да бисте применили ово правило, не треба да дозволите да вам било шта одвуче пажњу, ни најмањи поглед на телефон, мејл, ћаскање са колегом који је управо ушао у канцеларију. Кад знамо да смо већ одрадили највећи и најтежи део посла, поподне ћемо бити опуштенији, па самим тим и продуктивнији.

Други пут до повећања продуктивности води преко елиминисања листе обавеза која је, кажу стручњаци, заправо још један од фактора који нам одвлачи пажњу. Не треба нам стални подсетник на све што нисмо урадили. То ипак не значи да немамо никакву листу. Само уместо списка дневних обавеза, треба да се фокусирамо на дугорочне планове и циљеве. Уместо дневног плана, ваља осмислити недељни. Боље да листа буде мала, бићете задовољнији ако све са списка завршите, па у току недеље можете додати још ставки, уместо да кренете преамбициозно, па да постанете нервозни кад схватите да сте се преценили и да не иде све по плану.
 
Новости
фото:интернет
 

Коментари / 0

Оставите коментар