Видео - Сјећање Звездаша: Овако је пао Ливерпул...

Слободан Јанковић због треме хтио да напусти терен већ у првом полувремену, али је Миљан Миљанић имао повјерење у њега. Убрзо је услиједио први, а у реваншу и други погодак против славног енглеског клуба.

Фудбал 22.10.2018 | 23:30
Видео - Сјећање Звездаша: Овако је пао Ливерпул...
Црвена звезда и Ливерпул у сриједу, 24. октобра, поново се састају послије тачно 45 година.

На исти дан, 1973, у осмини финала Купа шампиона, црвено-бијели су славили у Београду 2:1, а потом и двије недеље касније на чувеном Енфилду, идентичним резултатом. Био је то први пораз Ливерпула икада у међународним такмичењима!

У разговору за сајт Црвене звезде, ових побједа присјетио се Слободан Јанковић, стријелац по једног гола у обје утакмице.

"И данас сам презадовољан када се сјетим тог двомеча, не због мојих голова, већ зато што је Црвена звезда елиминисала таквог фудбалског великана. Занимљиво је да сам у Београду желио да напустим терен у првом полувремену, јер су од треме почели да ме хватају грчеви и мислио сам да не могу више да играм. Тренер Миљан Миљанић ме је бодрио, причао ми је да издржим и то се исплатило. У 39. минуту сам постигао гол и послије тога је све ишло много лакше. И тада се, као и много пута раније, показало колико је значајан утицај имао Миљанић на нашу екипу, колико су значиле његове ријечи и колико је велики био", истакао је Јанковић.



И поред пораза у Београду, Ливерпул је био фаворит за реванш...

"Пред утакмицу у гостима нисмо вјеровали да можемо да прођемо. Ливерпул је имао петорицу феноменалних играча, дугогодишњих репрезентативаца. Заиста су играли невјероватно и лично сам мислио да немамо шта да тражимо на Енфилду. Послије 2:1 у Београду било им је довољно да дају један гол и да сачувају своју мрежу. Када је почела утакмица све је изгледало другачије. Прво полувријеме смо одиграли феноменално, али нисмо постигли гол. У наставку игре Ливерпул је преузео иницијативу, али Војин Лазаревић је у правом тренутку, послије наше уигране комбинације, успио да затресе мрежу Ливерпула. То је сломило противника, али и послије тога су смогли снаге да изједначе".

Лазаревић је погодио мрежу у 61. минуту, а Крис Лоулер у 81. донио изједначење. Сваку наду домаћина да ће изборити макар продужетке угасио је Јанковић голом у 88. минуту из "слободњака".



"Увијек сам добро шутирао слободне ударце. Или сам знао то да радим или ме је толико хтјела срећа. Иако је био сам финиш меча био сам потпуно смирен, дубоку у себи сам вјеровао да могу да дам гол. Током читаве утакмице знао сам да ћемо проћи даље. Они су нападали, борили су се, али нисам био забринут. Био сам изузетно брз и на центру терена сам стрпљиво чекао да се одбије нека лопта и да ме моји саиграчи упосле, знао сам да је то наша шанса. Гол сам дао на други начин, али драго ми је да ме осјећај није преварио".

Ове године ситуација није много другачија. Ливерпул је апсолутни фаворит - играо је финале Лиге шампиона прошле сезоне, а тренутно се налази на диоби водеће позиције у Премијер лиги са Манчестер ситијем, без пораза у девет утакмица - док се Црвена звезда послије 26 година поново налази међу елитом европског фудбала.

Некадашње крило, ипак, савјетује насљеднике у црвено-бијелом дресу да се не плаше.

"Ливерпул је и тада, као што је и сада, био једна од највећих екипа у Европи и свијету. Када сам чуо да смо да смо добили њих за противника био сам јако срећан што ћемо одмјерити снагу са таквом екипом. Суштина игре јесте у томе да играте са најјачима. Посавјетовао бих наше садашње играче да не треба никог да се плаше, они су већ показали да посједују квалитет. У фудбалу је све могуће", храбри Јанковић.

Тог јануара 2012, после Миљанићеве смрти, на Ливерпуловом сајту поменути “ин мемориам”.  Цитира се, између осталих, спортски новинар Џон Кит, био је баш близак легенд енглеског гиганта Билу Шенклију. Добро се сећа тих мечева…

“Та европска елиминација је довела до највећег самопреиспитивања Ливерпуловог стила игре откако је Шенкли поставио темеље. Највећи закључак који је извео ‘боот роом’ са Шенклијем, Пејслијем и осталим члановима стручног штаба био је да фудбал мора да се игра из последње линије. Био је то крај једне ере. Штопери су после тога морали да буду креативни колико и разорни. Фудбал је био сведок једног другачијег тока”.

Подсетимо се и Шенклијевих речи…

“Европљани су нам показали да је изградња акције од позади једини начин да се фудбал игра. Кад крећу одатле, играју у малим групама. Шаблон противника се мења како се они мењају. Игра мачке и миша док чекаш ривала да се отвори и пошаљеш тај завршни пас”.

Бил Пејсли, који је касније усавршио сyстем пресликан од Звезде, овако је говорио…

“Брзину њихове кретње диктира први пас. Морали смо да научимо да будемо стрпљиви. Да кад имамо лопту размишљамо о наредна два или три паса”.

Времена су се у међувремену променила и тешко да овај садашњи Ливерпул са свим тим милионима, најбољим играчима, али и стручњацима, може баш много да научи од Црвене звезде, која се тек уздиже из рушевина. Ипак, не треба ни црвено-бели да на Енфилд иду као на сахрану. Цоле то овако објашњава.

“Ливерпул је и тада, као што је и сада, био једна од највећих екипа у Европи и свету. Када сам чуо да смо да смо добили њих за противника био сам јако срећан што ћемо одмерити снагу са таквом екипом. Суштина игре јесте у томе да играте са најјачима. Посаветовао бих наше садашње играче да не треба никог да се плаше, они су већ показали да поседују квалитет. У фудбалу је све могуће”, поручио је Јанковић.

И да подвучемо, тих 2:1 од 6. новембра 1973. године – симболично, тачно 45 година касније опет се сударају, чак се и дани мечева поклапају?! – Ливерпул је први и једини пут у 20. веку изгубио утакмицу Купа европских шампиона на култном Енфилду. Први и једини пут.

Подсјетимо, и Звезда и Ливерпул у предстојећу утакмицу улазе послије пораза. Црвено-бијели су изгубили од Пари Сен Жермена у гостима 1:6, док је "редсе" у Италији савладао Наполи 1:0.

Тренутно стање на табели Групе Ц Лиге шампиона је: Наполи 4, Ливерпул 3, ПСЖ 3, Звезда 1.

Утакмица на Енфилду игра се у сриједу од 21.00, а исти ривали састаће се и у 4. колу, 6. новембра.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар