„Ноћна стража“ биће изложена и током рестаурације

Ноћна стража“ Рембранта Харменсона ван Рајна једна је од најпознатијих слика на свету, због чега холандски национални музеј Рајксмузеум не жели да лиши људе прилике да уживају у њој док траје рестаурација.

Занимљивости 22.10.2018 | 14:55
„Ноћна стража“ биће изложена и током рестаурације
Почетком јула наредне године, музеј у Амстердаму понудиће јединствен увид у процес који се обично одиграва иза затворених врата у веома контролисаним условима.
Тим рестауратора радиће на ремек-делу унутар стакленој одаје, која ће бити постављена око слике. Тако ће посетиоци Рајксмузеум, али и људи преко интернета путем директног преноса, моћи да прате како изгледа и тече рестаураторски посао.

Генерални директор музеја, Тако Дибитс рекао је за агенцију Франс прес да је Рембрантова Ноћна стража једна од најпознатијих слика на свету и да је њихова дужност да је сачувају за будуће генерације.

„Више од два милиона људи годишње дође да види Ноћну стражу. То је слика коју сви воле и осећамо да свет има право да види шта ћемо радити са њом“, истакао је Дибитс.

Ремек-дело је већ два пута рестаурирано - 1975. и 1990. године. Први пут након што је посетилац ножем исекао слику тврдећи да је то урадио за бога.

ртс
ФОТО:ИНТЕРНЕТ

Коментари / 0

Оставите коментар