Раиконен, Ферари и Ферстапен "спасли" шампионат Ф1!

Шампионат Формуле 1 још је "жив" после сјајне трке за Велику награде Сједињених Америчких Држава у Остину на којој је тријумфовао Кими Раиконен.  Кими одложио Хамилтонову прославу за Мексико.  Било би највеће изненађење у историји спорта ако би Хамилтон "прокоцкао" предност коју има у односу на Фетела. . .

Остали спортови 22.10.2018 | 07:45
Раиконен, Ферари и Ферстапен "спасли" шампионат Ф1!
Раиконен је остварио први тријумф од повратка у Ферари и онемогућио Луиса Хамилтона да већ сада дође до пете титуле у каријери.

Финац је трку завршио испред хероја Макса Ферстапена и споменутог Хамилтона који није успео да направи довољну разлику у односу на првог пратиоца Себастијана Фетела.

Било је много могућности и рачуница по којима је Енглез могао до првог места, али је захваљујући одличној тактици Ферарија и изузетне вожње Ферстапена "спашен" овогодишњи шампионат Формуле 1 – барем за сада. 

Хамилтон ће вероватно освојити нову титулу, али ће на њу морати да сачека макар недељу дана и трке у Мексику јер има 70 бодова више од Немца, три трке до краја. 

Иза вођећег тројца нашао се Фетел који је претекао Валтерија Ботаса и осигурао да не буде већ сада отписан, док су првих 10 комплетирали Нико Хулкенберг, Карлос Саинс јуниор, Естебан Окон, Кевин Магнусен и Серхио Перес. 

Већ у првом кругу Раиконен је претекао Хамилтона и заузео прво место, док је Фетел направио грешку и после контакта са Рикардом пао на 13. Рикардо је у међувремену одустао, док је Луису прорадила тактика да рано оде у бокс по нове пнеуматике. 

Врло брзо је, после одласка Раиконена на замену гума, стигао на чело колоне и имао убедљиво вођство, али је Ферари направио добру тактику. 

Претпоставили су из италијанског гиганта да ће због истрошености момак из Лондона морати поново до механичара, па су, уместо на Фетела, све наде положили на Финца. 

Каснијом заменом пнеуматика дошао је у ситуацију да од њега зависи шампионска титула све до самог финиша трке. 

За све то време Макс Ферстапен се пробијао и заслужио епитет возача трке јер је стартовао са 18. места, а завршио га на другом. Два круга до краја суочио се са страшним нападом Хамилтона, после грешке се на сјајан начин искупио и одбио налет ривала, не дозволивши му да га претекне. 

До краја је Раиконен задржао вођство и дошао до прве победе после 113 трка. 

Кими Раиконен је већ на старту трке за Велику награду Сједињених Америчких Држава "преотео" лидерску позицију Луису Хамилтону који је био најбржи у квалификацијама - и упркос успонима и падовима током трке - "Ледени Финац" се на крају попео на највише постоље у Остину.

С обзиром на то да је Хамилтон на крају заузео трећу позицију у Тексасу, а Себастијан Фетел четврту - то значи и да је прослава титуле Британца одложена (бар) за Мексико.

Хамилтону је требало да на данашњој трци освоји осам бодова више од свог највећег ривала Фетела, али је на крају та разлика износила само три бода - Хамилтон сада има 346 бодова, Фетел 276 - па максималних 75 бодова колико је у игри и даље остављају трачак наде за Фетела.

Ипак, биће велико изненађење ако Хамилтон пету шампионску титулу не подигне већ за две недеље на стази "Ерманос Родригес" - док онда следе Бразил и УАЕ.

Огроман резултат на данашњој трци направио је и Макс Ферстапен (Ред Бул) који је на крају заузео другу позицију иако је почео са тек 18. места, али је паметно вожњом полако себи градио позицију и завршио тик иза Кимија Раиконена.

Раиконену је то била и прва победа после 113 трка, видећемо да ли и последња у каријери или ће га ово натерати да своју каријеру продужи на још неко време...

У десет су се пласирали и Ботас (Мерцедес), Хилкенберг (Рено), Саинц (Рено), Окон (Форс Индија), Магнусен (Хас), Перез (Форс Индија).

ПЛАСМАН: Луис Хамилтон 346, Себастијан Фетел 276, Кими Раиконен 221, Валтери Ботас 217, Макс Ферстапен 191, Данијел Рикјардо 146, Нико Хилкенберг 61, Кевин Магнусен 55, Серхио Перез 54, Себастијан Окон 53.

Наредна трка у шампионату на програму је 28. октобра за Велику награду Мексика.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар