Модеран начин живота убија

Свима нам је позната изрека да ако вјежбамо да ћемо живјети дуже. А ново истраживање иде корак даље и открива да је модеран начин живота (који подразумијева седење током већег дијела дана) лошији за ваше здравље него пушење, дијабетес и болести срца.

Свијет 21.10.2018 | 21:52
Модеран начин живота убија
Др Вил Џабер, кардиолог на Кливлендској клиници и један од аутора истраживања назвао је резултате "изузетно изненађујуц́им", преноси ЦНН.

"Чињеница да вам нису добри резултати на тесту оптерећења и да не трчите има лошу прогнозу, чак води и у смрт, а може да се јави дијабетес", рекао је Џабер ЦНН-у.

"Никада нисмо видјели нешто тако наглашено као ово и објективно као што су резултати овог истраживања".

Џабер је рекао да истраживачи сада морају да пренесу своје закључке широкој популацији, односно да кажу да то што нису у форми може да води разним болестима, па и дијабетесу као и да такви људи имају све ризике болести попут пушача.

"А само је потребно да вјежбате", рекао је.

Истраживачи су проучавали 122.007 пацијената који су током клинике у Кливленду били подвргнути тестирању од 1. јануара 1991. до 31. децембра 2014. године. Истраживали су које су користи вјежбања и фитнеса. Они са најнижом стопом вјежбе чинили су 12 одсто учесника.

Студија је објављена у петак у часопису ЈАМА Нетворк Опен.

"Кардиоваскуларна обољења и дијабетес су најраспрострањеније болести у САД. Потрошимо више од 200 милијарди долара годишње на лијечење ових болести и њихових компликација. Умјесто да плац́амо огромне суме за лијечење болести, требало би да охрабрујемо наше пацијенте и заједнице да буду активни и вјежбају свакодневно ", рекао је др Џордан Метзл, доктор спортске медицине у болници за специјалну хирургију и аутор књиге" Вежбање лека".

Џабер је рекао да је друго велико откриц́е истраживања да фитнес продужава живот. Истраживачи су увијек били забринути да "ултра" вјежбачи могу да буду у вец́ем ризику од смрти, али студија је открила да то није случај.

"Не постоји ниво вјежбања или способности која вас излаже ризику", рекао је он. "Из студије можемо видјети да ултра-фит људи још увијек имају нижи морталитет".

Оно што је истраживање учинило јединственим, осим великог броја људи који су у њему учествовали, Џабер је рекао да је то што се истраживачи нису ослањали на оно што су им учесници студије говорили.

"Ово нису пацијенти који нам говоре шта раде", рекао је Џабер. "Ово их ми тестирамо и објективно схватамо стварну мјеру онога што раде."

"Ако упоредите ризик од сједења наспрам највиших перформанси на тесту вјежбања, ризик је око три пута вец́и од пушења", објашњава Џабер.

Поредец́и некога ко не посвец́ује много времена вјежбању са оним ко редовно вјежба, овај доктор је рекао да је код првог ризик од смрти већи за 390 одсто.

"У ствари, нема плафона у корист вјежбања", рекао је. "Нема старосне границе која нема користи од физичке способности. "

(Б92)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сам себи застита

21.10.2018 21:39

Ја мислим да је гаранција здравља и дортог зивљења у синхринизацији духа и тијела. Каква вјезбања, ако ти се не вјезба, све треба бити умјерено и ускладјено са психицким и тренутним стањем. Тако и храна, пице, цак и друствени зивот. Ни у цему не треба претјеривати, само слусати себе, али искрено.

ОДГОВОРИТЕ