Прича: Како је Звезда мијењала енглески фудбал?

Црвена звезда се у среду састаје са Ливерпулом који данас можда не би био вишеструки првак Европе да није било београдског клуба.

Фудбал 23.10.2018 | 00:00
Прича: Како је Звезда мијењала енглески фудбал?
И још једног човека – Миљана Миљанића.

Ово је прича о човеку који је модернизовао игру Црвене звезде. Миљанић је за осам сезона на клупи клуба освојио четири титуле првака, три Купа, као и Митропа куп, али је можда и значајније то колико је променио саму игру.

По угледу на велике тимове са почетка седамдесетих, Миљанић је имплементирао фудбал близак чувеном "тоталном фудбалу", који је играо Ајакс Ринуса Михелса. 

Више није било довољно имати технички надарене играче. Идеја "Чиче" је била да Звезда игра брзо, прецизна додавања, уз веће ангажовање у одбрани, те да се играчи стално крећу без лопте и нападају брзим контрама. 

Овакав фудбал брзо је донео резултате. У сезони 1970/71. Звезда је била надомак финала КЕШ, али београдска победа од 4:1 над Панатинаикосом није била довољна за реванш у Атини. 

Жреб је касније, 1973. спојио Звезду са славним Ливерпулом. Тренер "редса" Бил Шенкли суочио се са Миљаном Миљанићем и једном сасвим другачијом школом фудбала која се развијала "иза гвоздене завесе". 

Головима Слободана Јанковића и Владислава Богићевића, Звезда је први меч у Београду решила резултатом 2:1, а гол који је постигао Крис Лоулер дао је наду Енглезима за реванш и евентуални пласман у четвртфинале КЕШ. 

Две недеље касније, 6. новембра 1973. популарни "коп" очекивао је победу свог тима, између осталог осокољен чињеницом да на свом "Енфилду" никад нису поражени у европској утакмици. 

Пред 41.774 гледаоца, тим који је у својим редовима имао Реја Клеменса, Фила Томпсона, Џона Тошака и Кевина Кигена, није могао да успостави своју игру против Миљанићеве Звезде.

Војин Лазаревић је постигао гол после сат времена игре и то је био кључни моменат утакмице. 

Ливерпул је успео да изједначи пет минута пре краја, али се Звезда није задовољавала само проласком у наредно коло. Наставили су црвено-бели да траже шансу и успели да победе голом Војина Лазаревића у финишу. 

Миљан Миљанић и његови ратници Јовановић, Богићевић, Дојчиновски, Јанковић, Караси, Лазаревић, Аћимовић, Петровић и остали задивили су енглеског шампиона и натерали Енглезе да схвате да је њихов стил фудбала застарео. 

Већ од следеће године Ливерпул је, на инсистирање Шенклијевог асистента и наследника Боба Пејслија, драстично променио стил игре. 

Намера је била јасна: играти као Црвена звезда Миљана Миљанића – са мање дугих лопти, са више додавања и кретања у ком би сви играчи учествовали у различитим фазама игре. 

Ливерпул је у наредних неколико година постао европска велесеила, освојивши Куп европских шампиона три пута у девет сезона под Пејслијем. 

Миљанићево знање и резултати учинили су га траженим стручњаком у Европи. Већ следеће сезоне био је тренер Реал Мадрида.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар