Бунт грађана због миграната

Након мирних протеста у центру града поводом све ужареније мигрантске кризе, Бишћани су своје незадовољство у касним сатима одлучили изразити блокадом магистралног пута и аутобуске станице.

Босна и Херцеговина 20.10.2018 | 21:16
Бунт грађана због миграната
Грађани су поручили да су спремни да се сами организују, а од полиције су захтијевали да нађу начин да пресијеку аутобуске и жељезничке линије, којима се, како кажу, константно доводе мигранти на подручје Унско-санског кантона, пише СРНА.

Организатори су затражили проглашавање ванредног стања и хитну сједницу Владе Унско-санског кантона на којој ће бити донесене одлуке којима се од власти на нивоу БиХ тражи хитно измјештање миграната из Бихаћа.

Грађани су одлучили блокирати прилаз аутобуској станици како, како тврде, спријечили долазак возила превозника који из других крајева Босне и Харцеговине довозе мигранте чији је крајњи циљ управо Бихаћ из којег касније покушавају ући у Хрватску.

Подсјећамо, неколико хиљада грађана Бихаћа окупило се вечерас на Градском тргу тражећи хитно рјешавање мигрантске кризе у овом граду, затим измјештање илегалних миграната из Бихаћа и спречавање прилива нових илегалних миграната у Унско-сански кантон.

Протесте је организовало неколико удружења грађана из Бихаћа, а према ријечима иницијатора Сеја Рамића, Бихаћ има велике проблеме због миграната.

"Њихов долазак је постао алармантан. И даље се није ријешило питање привременог миграционог центра, а они су и даље смјештени у неусловним просторима Ђачког дома. Планирају се, што се нама грађанима уопште не свиђа, још неке локације за њихов смјештај у самом граду.

Мигранти не могу бити смјештени у граду, већ се морају измјестити ван градског подручја, морају им се обезбиједити условни и ограђени простори, гдје ће они бити под контролом, а грађани Бихаћа могли живјети нормалан живот", рекао је Рамић.

Он је истакао да директно одговорним за стање у Бихаћу сматрају државне власти, односно Савијет министара БиХ и Министарство безбједности.

"Они су давно требали одредити локацију на којој ће мигранти бити измјештени и имати услове достојне човјека. Тренутно, мигранти имају веће слободе него грађани Бихаћа. Недавно је нападнут гимназијалац под пријетњом ножем и опљачкан. Проваљено је и у основну школу. Да ли нама та популација на такав начин враћа гостопримство које смо им пружили. Бихаћ тренутно храни око 1.000 мигранта дневно", додао је.

Истакао је да су њихови захтјеви проглашавање ванредног стања, хитна сједница Владе УСК и Градског вијећа Бихаћа на којој ће се донијети одлуке којима се од државних власти тражи ургентно измјештање миграната из Бихаћа.

"Ти рокови су кратки, јер нам дневно пристиже велики број миграната. Ми ћемо изразити грађанску непослушност уколико се ово стање не ријеши и то кроз блокаду државних институција, блокадом путева, граничних прелаза. Све оно што иначе не желимо урадити, ми ћемо урадити ако се стање не поправи и рокови не испоштују", поручио је Рамић.

Амела Бешић, која на друштвеној мрежи Фацебоок води страницу "Позитивни Бихаћ" истакла је да је до сада затварала очи на неке ствари и покушавала, како је рекла, позитиву призвати позитивом.

"Међутим, ствари су се стварно измакле контроли. Ово је постало страшно. Ми заиста немамо ништа против тих људи, али сигурност у граду никада није била на горем нивоу. Људи морају узети ствари у своје руке, јер смо продани од врха државе и званичног Сарајева које је узело новац за те људе, а они овдје живе у условима који нису ни за животиње, а све се то ломи преко грађана овог града. Они који су одговорни за све ово – ћуте из неких разлога. Очигледно од Бихаћа желе направити мигрантски гето, у што се Бихаћ већ почео полако претварати, а ми то не смијемо дозволити", казала је Бешић.

Портпарол МУП-а УСК Снежана Галић истакла је да је од почетка године евидентирано око 10.500 миграната у Унско-санском кантону.

"Међутим, у протекла два мјесеца, односно августу и септембру, у Бихаћ је дошло око 5.000 миграната. Свакодневно је све већи прилив. Синоћ је у град дошло око 160 миграната возом или аутобусом. Трећина тих људи нема никаквих докумената, а многи од њих се чак први пут пријављују у граду Бихаћу. То значи да су прошли читаву БиХ, а да их ниједна агенција није регистровала", рекла је Галић.

Са повећаним бројем миграната, дошло је и до повећања броја кривичних дјела, посебно у Бихаћу.

"Од почетка године, евидентирана су 53 кривична дјела. Но има доста догађаја који се повезују с њима, али који немају довољно елемената за кривично дјело. Сви они који су чинили кривична дјела, ми смо од Службе за послове са странима тражили да их измјести у центар у Сарајево. За неке нисмо добили одобрења, јер наводно смјештајни капацитети нису довољни, тако да их већина остаје овдје. Поражавајућа је чињеница да особе које су добиле рјешење о протјеривању из БиХ, опет се враћају у подручје УСК и те смо случајеве регистровали", напоменула је Галић.

Она је казала да је МУП УСК до сада више пута тражио од надлежних државних агенција да се укључе у рјешавање проблема са мигрантском кризом, но безуспјешно.

"До сада нисмо имали никакву конкретну помоћ и Управа полиције МУП-а УСК је сама у овом проблему. Скоро све наше снаге су усмјерене на контролу миграната како би сигурност грађана била на задовољавајућем нивоу", истакла је Галић.

(Клиx)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Сан

20.10.2018 19:18

Па зар их нису примали расирених руку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хусеин Капетан Градасцевиц

20.10.2018 20:02

Нико мигранте није расирених руку примао у крајини сигурно проблем је у Сарајеву и дрзави сто нису мигранте збринули и ограницили слободу кретања него су слали мигранте аутобусима у Бихац гдје мигранти ходају слободно гдје хоце раде ста хоце и грађани Бихаца нису висе сигурни у свом граду надам се да и ти имас зену дјецу сестру матер па кад крену на посао или у сколу да не размисљас хоце ли све бити ок

Name

Видоје

20.10.2018 20:38

Па зар не реце Мектиц да их нема висе? Сваста!

Name

Дрзава.

21.10.2018 05:05

Која дрзава.Па највисе БиХ пљацкају они којима су пуна уста БиХ.Цуј дрзава.

Name

Факир

21.10.2018 05:36

Па зар има миграната нисте писали о томе до сад. Правда за Бишћане!!! Правда!!!

Name

Вец познато

21.10.2018 05:56

Господин Хусеин је рекао оно сто сви знају. То су људи друге цивилизације и са њима само долазе проблеми. Гдје год су стигли проблеми су исти.

Name

Сале

21.10.2018 06:06

Гласали сте господо ста сад хоцете националисти вам воде и зивот организују

Name

Ре

21.10.2018 06:10

Па тада их није ни било много, али Србија сваки дан пребацује нове групе миграната

Name

Ре Сан

21.10.2018 06:29

Као и насе током рата а и сад посље рата.Брзо смо заборавили збјегове редове сабирне центре црвени крст умпрофор прелазак преко други земаља док недодјемо до дестинације .па ето нас сад по цјелој европи а и америци.Ал то је тад било исправно ово није.Ма дај

Name

Врс Рви

21.10.2018 06:41

Мигранти морају бити смјестени у Бихаћу, Кладуши и другим општинама на граници са Хрватском из разумљивих разлога, зато што је њихов циљ западна европа. Врацањем за Сарајево, њихов боравак би се са просјецних десетак дана у БиХ продузио на пар мјесеци. Али зато Влада Ф БиХ и Савјет министара БИХ морају у безбједоносном и сваком другом смислу помоци тим општинама

Name

За хусеина

21.10.2018 07:21

Није проблем државе јер она и не постоји.проблем је у васим кад су Срби говорили за мигранте ваши политичари као и наси издајници су говорили да нема миграната да је глупост ко о томе прича.са нек их воде себи куци

Name

Мими

20.10.2018 21:04

Ста има Мектиц на то све да казе? Ситуација под контролом мало сутра..!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сто су вам мигранти криви

21.10.2018 08:02

Да ли мигранти убијају насу дјецу по РС-у?Да ли мигранти туку насе новинаре?Пљацкају ли мигранти градјане РС-а?Отимају ли мигранти земљу од нас?Јесу мигранти набацали онолико смеца по ријекама и сумама?

Name

југоносталгицар 86

21.10.2018 00:39

Полако,људи, станите. Кад смо ми бјезали по цијеломе свијету '92- '95, било је нормално оцекивати да нам отворе границе, додјеле стан па потом и запосле. Откуд вам идеја да само ми моземо бити мигранти?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забрањено пусење

21.10.2018 09:07

Да ли свако јутро устанес и требас радити са тим људима писао би ти другације.Мени када су прицали муслимани да су то олоси док се сам нисам увијерио нисам могао вијероват,

Name

Погледај дом свој ...

21.10.2018 05:00

У последње време се све висе говори о масовним одласцима градјана БиХ у иностранство тразеци посла. Истовремено,стизе све веци број миграната са Азијског и Африцког континента у БиХ. Којима је санса да стигну у ЕУ сведена на минимум. Несто размисљам, док једни одлазе, други долазе. Долазе и немогу даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

21.10.2018 06:33

А одакле долазе у БиХ ...из Турске или Србије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

за попара

21.10.2018 09:14

Свеједно одакле долазе,долазе. Ту су, немогу даље. Нико не зели да ицх региструје јер по оној кадијиној, где се први пут региструју бивају врацени у ту земљу из ЕУ ако ипак прогуле.

Name

Ре САН

21.10.2018 07:00

Болестан си лијеци се . Непрескаци терапију. Питај тате мозда он зна гдје ти греска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слободна процјена

21.10.2018 07:50

Има их на окупу 40 000.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н.Н

21.10.2018 09:01

Па нормално дај их у Сарајево да се попуни празнина од 160 000 протјераних и побијених срба?.. населите са овим смрадовима из Пакистана и Авганистана. Посто такву политику тајно воде главне фаце у Ф БиХ са циљем насељавања лица из исламског свјета... ал се заиграли зеза их то сто домаци муслимани као и остала два народа напустају земљу трбухом за крухом...па им одлив становниства веци од оног колико ових могу да задрзе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Н.Н

21.10.2018 09:40

СТВАРНО СИ НЕНОРМАЛАН,БОЛИДУ.

Name

Марqуез

21.10.2018 09:08

Ови мигранти предјосе сваку границу

ОДГОВОРИТЕ