Расте задуженост грађана Српске

Сваки становник Републике Српске на крају првог полугодишта 2018. године у просјеку је кредитно био задужен 2 631 марку. То значи да се грађани задужују како би преживјели, због све већег раста цијена али и због ниских плата и пензија које нису довољне за покривање основних животних трошкова.

Република Српска 20.10.2018 | 20:13
Расте задуженост грађана Српске
Према подацима Агенције за банкарство Српске, грађани су се највише задуживали у банкама, микрокредитним организацијама и лизинг кућама. То је довело до тога да је задуженост грађана дошла до 3 милијарде марака односно 2 631 марку по становнику. Оно што забрињава јесте брзина раста личне задужености. Економисти кажу, разлози задуживања су мала плата и велики трошкови.

“Та задуженост је индикација проблема у којима породица односно домаћинства у РС живе. Данас то постаје све већи проблем грађанима у РС у овој години”, сматра Зоран Павловић, економски аналитичар.

Проблем грађана у Српској, и незапослених, али и оних који раде за просјечну плату од око 850 марака, је то што ни сами не знају како да преживе мјесец. Све више се улази у дужничко ропство узимањем ненамјенских кредита да би попунили потрошачку корпу коју просјечна плата покрива са једва 45 одсто.

“Жвота нема без кредита ко нема кредита нема ни живота како га он враћа то само он зна таква сам и сама и многи други сигурно”.

“Немају људи посла, немају пара, морају некако да се сналазе не видим неко друго рјешење ко те пита сналазе се свакако”, кажу грађани Бањалуке.

Грађани Српске се највише задужују за општу потрошњу коју чине чак 73% укупних кредита грађана и износе 2,12 милијарди марака. Кредити за стамбене потребе износе 623,7 милиона марака или 21% укупних кредита грађана. Да би се презадуженост смањила или искоријенила потребно је обезбиједити веће плате али и нова радна мјеста, упозоравају економисти.

“Једино рјешење је рад на доброј пословној клими довођење нових инвеститора домаћих или страних ново запошљавање, а то ће моћи да се деси само ако нека нова Влада која буде формирана у РС се фокусира на тај проблем и почне да се бави питањем смањивања оптререћења на исплаћене плате и на стимулацију малих и средњих предузећа јер ту лежи потенцијал запошљавања”, каже Павловић.

Грађани се задужују чак и за куповину прехрамбених артикала, одјеће и књига. Сатница у Српској и БиХ је осам или десет пута мања у односу на земље Европске уније.

Скоро сваки други радник у БиХ има плату мању од 500 марака, а 73% радника живи у релативном сиромаштву. Уз плате које годинама стагнирају, и трошковима који убрзано расту, грађанима БиХ остаје само да покушају ухватити корак са све већим трошковима живота.

(БН) 











Коментари / 25

Оставите коментар
Name

економиста

20.10.2018 18:23

Наса Влада нас излазе концепту Милтон-а Фриедман-а који се зове слободно трзисте, а то знаци слом домаце привреде. Концепт испробан у Цилеу, Боливији, Пољској итд., итд. Уз то иде приватизација да се искљуци утицај дрзаве на пословање уз изговор да је привреда ствар, не владе, него власника фирми.. Укратко: економски смо лисени сваког могуцег напредка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бибац

20.10.2018 18:29

Па економисто погледај данас Пољску и њену економију,па погледај Циле најбрза растуца економија у Јузној Америци,овдје је економисто буразерска економија зато стоји у мјесту и стајат це.

Name

Кумиц

20.10.2018 19:17

Није истина. Док имамо Петра Дјокица идемо дугим корацима напред. Буразерски економски препород.

Name

Министар ре економиста

21.10.2018 07:18

Да си стварно економиста не би тако писао. Овако ми висе дјелујес као комуниста. Приватно власниство и приватни бизнис су спас. Дрзавно и друствено власниство су превара. Имали смо друствене фирме које су имале много запослених а мало радника и све су водјене политиком пропале. Ако си то заборавио погледај фирме које су и данас у дрзавном власниству. Најбоље се види у електроенергетском сектору. Електране у Угљевику и Гацком давно отплацене а послују негативно. Дрзава није била способна да направи електрану у Станарима али приватник ју је направио и послује одлицно..... Сви сте од плата издвајали за изградњу станова али вецина није добија станове и онда их дрзава приватизује (појединци купе) за 2000-3000 марака као да их је дрзава финансирала. Те паре опет дрзава узме себи иако су их платили радници. Постено било да су се продавали на аукцијама а паре од продаје подијелиле онима којима је скидано од плате да се изграде. Све сто је заједницко је свације. Оно сто је свације није ниције. Оно сто је ниције пропада. Утопију заједниства мозес продати ономе који не цијени себе. Мој новцаник је само мој. Даље руке од њега.

Name

Но Ен

21.10.2018 07:20

Градјани најмање имају право да кукају. Да им није добро или би сви изасли да гласају или би и ови сто су гласали другације гласали.Зато завезите губице.

Name

Блиц

21.10.2018 08:30

Од Нове године просјечна плата иде на 1000 КМ а од средине године на 1400 КМ! Једини начин да се људи задрже на овом простору је да се послодавац одрекне једног дијела свог профита и да нешто да и радницима!

Name

Фали петља, Ре Ни Ен

21.10.2018 09:23

Већина грађана су огорчени оваквим стањем, дужи временски период. Нисте у праву за гласање, апсолутно не вјерујем резултатума избора, страшно смо изиграни и намагарчени. Режирано је муљање још раније, "упрло" се са свих страна за реализацију овог понижења, ми смо само пијуни који смо као фол "демократски гласали". Они изнад су итекако радили у том правцу, сви скупа су нас погазили, па и прегазили. Цијене скачу муњевитом брзином свакодневно, сви се праве блесави, инфлација је евидентна, али "кадија те тужи, кадија ти суди", на жалост, нема ко реаговати. Опозиција је млака и без петље, изузев пар појединаца, који не могу ништа сами. Одавно смо, бар већина осиромашени, наспрам милионера и милијардера, боримо се за голи живит и опстанак. Једино рјешење је одлазак вани, а овде стезање каиша и трпљење, јер све има свој крај. То је једина Божија и правда универзума, на коју не може утицати ни корупција, ни уцјене, ни лобирање, ни. ..

Name

Ре Фали петља, Ре Ни Ен

21.10.2018 16:35

Градјани немају ста да прицају и да кукају ДОБРО ИМ ЈЕ јер да није добро изасло би их макар 75% из протеста овако нек суте и трпе и сви ови коментари у којим се кука су лаз у РС ДОБРО СЕ ЗИВИ тако су исти ти градајани рекли на изборима

Name

Дужнички роб

20.10.2018 18:28

Грађани се задужују да би како тако преживјели, а кајмак купе банке , не само на основу високих камата, већ разних накнада, као што су оне за обраду кредита, вођење кредитне картице...Кајмак купе и осигуравајуће куће које су за осигурање кредита повећале цијену за преко 80 одсто. Тако су многи, да би преживјели, запали у дужничко ропство из којег се готово немогуће извући.катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Роб

20.10.2018 18:41

Чему фрка, па имали смо изборе прије неколико дана, грађани су себи изабрали власт и нека сви поцркају, сами су бирали, маните оваквих објава, да смо толико гласни и задужени били би смо на улицама и бунили се

Name

Коментар

20.10.2018 21:13

Јест 23,5 милијарди у Србији која има 7,5 милиона становника или ти7 пута висе него Република Српска сто кад се подијели испада скоро ист,моземо реци.Али није ни близу исто јер јесу давани подстицаји за отварање фабрика али је и отворено фабрика не 7x вец 23x висе него сто је у РС.И да не улазим у неку економску анализу задузености фондова,електропривреде,броја туриста(просле године су имали приход близу милијарду од туризма),РТБ Бор,зељезари Смедерево, јер нисам економиста,ал цитава прица о ИРБ-у,силним инвестицијама владе РС се заснива на продаји телекома,коме?Републици Србији којој је опет продата уи једина рецимо модерна зграда у Бл за 65 милиона марака,паметноме доста.

Name

Турбоскара

20.10.2018 19:00

Ето зато смо и гласали па сад .

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

20.10.2018 19:23

Претерујете за задуженост. Нисте толико задужени. претерујете за исељавање. Не одлазе људи трајно из Српске. И није толико лоше стање у Српској - као што мислите да јесте... Јер пазите: јавни дуг Србије је 23.5 МИЛИЈАРДЕ евра. Јавни дуг Хрватске је 54,85 милијарди евра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

21.10.2018 05:38

Многи су банкротирали због задузености

Name

Нина

20.10.2018 19:32

Да Бог да највеце цјене у региону јер тако и треба, бирајуци нову стару власт изабран је мрак ноц суморне цетире године и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.10.2018 07:23

Искрено али оно бас од срца и ја им свима зелим тако јер су хтјели тако.

Name

Ре:

20.10.2018 20:51

Не дугујем ни 1 КМ кредита и никада нисам ни био у кредитима. Немам никога вани да ми помогне. Полако сам развио кућни посао, али на црњака и одлично ми иде! Зашто бих плаћао порезе и дажбине некаквим ухљебима. Имам довољно и више ми и не треба. Е, да, умало да заборавим. Живим на селу, прилично доста рмбачим и није лако, али је лијепо, еколошки и ментално много здравије него на бетону. Живјели на кредит, док се коме може!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре " Ре"

21.10.2018 07:25

Свака цаст краљу.Боље бити први на селу него последњи у граду.То је доказано.Нека ти је са срецом и у здравље.

Name

Коколо

20.10.2018 21:17

Градјани су на изборима рекли да им је добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миа

21.10.2018 09:40

Тразили сте гледајте ја би вам јос смањила и плате и пензије ,отимала хјеб из уста ,браво за бурлу и бисерку,само напред,док год има оваца за сисање сисајте

Name

Аустриа

21.10.2018 05:50

Незнам ста вито имате приватизоват кад је све продано ал бице све уреду газде знају све ставам треба и колико вазно је да имате добре газде на целу стацете јест питајте своје омиљене

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

21.10.2018 07:12

ПОЦРКАЦЕМО ОД СКУПОЦЕ И НЕИМАСТИНЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.10.2018 16:40

Па гласали сте и сад гледајте

Name

Молим

21.10.2018 07:17

Ста фали кредитима??!!! Без њих нема напретка ни развоја. Одицно ви то знате!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

21.10.2018 09:33

Ма није то ниста вама ниста нефали зивите капиталистицки добро сте изгласали имате нове заститнике републике вазно је то дасте доказали дасте патриоти е сад видите мозели се зивити од диктаторских лафина и лази ви мозете. Јер ти васи омиљени заститници идосада сусе борили да вам отму залогај из уста фино мозете ви народ дрзаве бих без других дрзава и народа зивит стаце вам имате брацу русе а муслемани турке неписмене онда зивили

ОДГОВОРИТЕ