Лондон: Марш за нови референдум

Око пола милиона људи протестује данас на лондонским улицама, пише ББЦ. Већином млади демонстранти желе нови референдум о Бреxиту на којем би се још једном цијела земља требала изјаснити о останку, односно напуштању ЕУ.

Свијет 20.10.2018 | 16:01
Лондон: Марш за нови референдум
Али без обзира на бројност, то ће им тешко поћи за руком. Премијерка Тхереса Маy већ је одбацила могућност новог референдума, преноси Индеx.

У јуну 2016. године на референдуму су Британци тијесном већином изгласали напуштање ЕУ. Било је 51,89 посто за излазак наспрам 48,11 посто оних који желе остати у ЕУ. Међутим, нове анкете сугеришу да би резултати сада били пуно другачији, и то у корист останка у ЕУ.

Ендрју Адонис, лабуристички члан Дома лордова, рекао је да су "овонедјељни нови хаос и конфузија у вези са преговорима о `Брегзиту` показали како ће чак и најбољи сада доступан договор бити лош по Британију".

"Гласачи никада неће опростити нити заборавити ако посланици дозволе да се овај јадни `Брегзит` догоди, а да се народу не омогући да у томе имају посљедњу ријеч", истакао је он.

Према плану, Британија треба да напусти ЕУ 29. марта, али су преговори између двије стране праћени многобројним неслагањима.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Агапе

20.10.2018 16:04

Зовите Бају и теферендум је загарантован!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

20.10.2018 17:35

Овако се то ради а не као наши млади по кафанама сједе и млате празну сламу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

20.10.2018 18:47

У Британији 52% људи гласа 'за' и трази се нови референдум. У Македонији 30% становника казе 'за' али им из те исте Британије цеститају на успјеху.

ОДГОВОРИТЕ