Чаробни свијет Марије Антоанете

Накит Марије Антоанете, из 18. вијека, чуван далеко од очију јавности, изложен је у Лондону прије аукцијске продаје 14. новембра у Женеви.

Занимљивости 20.10.2018 | 15:35
Чаробни свијет Марије Антоанете
Аукцијска кућа Сотби је саопштила да накит показује "чаробност" те посљедње француске краљице.

Међу најљепшим комадима накита је огрлица од природних дијаманата, процијењена на између 870.000 и 1,75 милиона евра, пар минђуша и огрлица од бисера.

"Романса, чаролија и универзалност Марије Антоанете (1755-1793) говори о софистицираности некадашњег режима", рекао је представник Сотбија Андрес Вајт Кореал који је упоредио накит супруге краља Луја XВИ с Клеопатром и Лејди Дајаном.

"Ако неке краљице имају већу политичку или историјску тежину, сигурно је да је Марија Антоанета имала стила", рекао је представник аукцијске куће.

Краљица је прије покушаја бјекства из Француске с Лујем XВИ и дјецом, послала накит у Брисел, одакле је касније послат њеним рођацима у Аустрији.

Француску револуцију једино је преживела њихова ћерка, Марија Тереза од Француске којој је предат накит.

Марија Антоанета била је жена краља Луја XВИ, за којег се удала са својих 14 година. Ни краљ није био много старији, тачније, када су се вјенчали имао је 15 година. Вјенчали су се 16. маја 1770. године и то је било спајање двије највеће европске породице Хазбурга и Бурбона.

Кћерка царице Марије Терезије, а када је дошла у Париз, грађани су је примили са симпатијама. Међутим, није прошло много, она је постала синоним за расипништво, а што је резултирало незадовољством народа.

Оптуживали су је да је крива за финансијску кризу државе јер је много новца трошила на одјећу, накит и забаву.

Ухапшена је за вријеме Француске револуције, 1792. године, оптужена је за издају јер је за гушење побуне тражила помоћ Аустрије, па јој је одрубљена глава.

Чувена је њена реченица када су јој рекли да је народ сиромашан и да нема да једе хљеб.

"Ако немају за хљеб, нека једу колаче", рекла је наводно она тада.

Данас се сматра да је овај цитат уствари потекао од Жан-Жака Русоа који је једном приликом изјавио да је то рекла "једна принцеза", мислећи притом на супругу Луја XИВ.

(Бета)

Коментари / 0

Оставите коментар