Шанса за Београд и Приштину

Заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер рекао је у Београду да Вашингтон позива Београд и Приштину да увиде "историјску прилику".

Србија 19.10.2018 | 13:48
Шанса за Београд и Приштину
Он је истакао и да треба да постигну споразум да би "обе стране биле победници".

"Ако је неко победник а неко губитник, онда нико не побеђује", рекао је Палмер у обраћању Београдском безбедносном форуму на тему "Јачање замајца на Балкану".

Према његовим речима, САД не гурају и не залажу се за било који одређени резултат дијалога Београда и Приштине. 

"Ми охрабрујемо стране да пронађу пут напред и нађу трајно и одрживо решење које ће обе стране прихватити", навео је он. 

Он је навео да су САД спремне да слушају и помогну, али да не може да говори о детаљима, пре свега у вези с евентуалном разменом територија, јер није изнет ниједан план. 

Како је рекао, САД разумеју забринутост због могућности да размена територија изазове кризу на другим местима у региону, али је додао да је нерешени сукоб, замрзнути конфликт "такође ризик по регионалну стабилност". 

Палмер је навео да и Србија и Косово имају европску будућност, али да им је на том путу потребна помоћ. 

Говорећи о Македонији, Палмер је рекао да ако Скопље жели у ЕУ и НАТО, споразум из Преспе нема алтернативу и позвао македонске политичке лидере да превазиђу партијску политику у корист европске будућности. 

Палмер је такође изразио подршку и посвећеност САД територијалном интегритету БиХ, рекавши да су највећи проблем те земље "корумпирани политичари који користе националистичку реторику да би стварали поделе". 

Он је и поновио подршку САД европским аспирацијама западнобалканских држава.

"САД желе да помогну свима. Јачи Западни Балкан значи јачу Европу и јаче трансатлантско партнерство", рекао је Палмер.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар