Могуће поновити нека бројања

Предсједник Централне изборне комисије Босне и Херцеговине Бранко Петрић изјавио је да очекује да почетком сљедеће седмице бити утврђени и објављени комплетни резултати општих избора за све нивое власти.  

Босна и Херцеговина 19.10.2018 | 11:39
Могуће поновити нека бројања
Он је у интервјуу за "Анадолију" рекао да је избор Жељка Комшића легалан, те да је могуће поновно пребројавање гласова са појединих бирачких мјеста.

Након што ЦИК БиХ наредне седмице утврди резултате општих избора, иза тога, каже Петрић, они који су овлаштени имају право да их анализирају и поднесу захтјев за поновно бројање, а да поднесу и одређене приговоре и примједбе на могуће техничке недостатке.

Они су сасвим могући, односно да у тим сегментима и електронској апликацији нешто буде испуштено или два пута бројано, односно пребројано.

"Ту су приговори да отклоне све нејасноће. У тим случајевима услиједиће процес прихватања оправданих захтјева за поновно бројање и евентуално ново утврђених резултата у Главном центру за бројање гласова. То подразумијева да ћемо усвојити и измијенити нашу првобитну одлуку након чега слиједи потврђивање резултата општих избора у БиХ. Надам се, односно у то сам сигуран, да ћемо у предвиђеном законском року од 30 дана, то јесте до 6. новембра потврдити и објавити резултате на свим нивоима власти у БиХ", истакао је Петрић.

Он је навео како је могуће да буде поновног бројања гласова на одређеним бирачким мјестима, али да је о евентуалним поништавању резултата прерано говорити.

"За сада не бисмо о нечему таквом. Ми смо доставили у складу с Изборним законом БиХ, испоштовали процедуре да оно што бирачки одбори нису правилно утврдили на бирачком мјесту да се на нивоу општинске изборне комисије изврши утврђивање и обједињавање тих резултата. То смо урадили у складу са законским одредбама за цијелу општину односно град. И ту је било близу 1.000 бројања по различитим нивоима. То је неких 20.000 гласова по нивоима", истакао је Петрић.

Петрић каже како је у досадашњој пракси било доста поновног бројања и утврђивања правих резултата.

"Имали смо и поништавања и то на оним нивоима и тамо гдје су те неправилности утицале на мандат. Имали смо двије општине, Зворник гдје је то учињено. Имали смо и прекинуте изборе у Стоцу. И на неколико мјеста по разним нивоима смо имали поништење у свим протеклим изборним циклусима. И то није ништа необично", каже Петрић.

Нико није гласао умјесто мртвих

Предсједник ЦИК-а БиХ говорио је и о томе да ли су уочене неправилности о којим се говори од почетка процеса гласања на општим изборима у БиХ.

"Слушамо ми те приче: те бирачки списак је овакав-онакав, мртви су на бирачком списку. Ми бирачки списак закључујемо 45 дана раније и у том периоду по статистици умре између 4.000 до 5.000 особа. И они се налазе на бирачком списку. Не би их било под условом да је он био на нултом проценту ажурности. Међутим, није. У том тренутку се налази одређени број људи који су умрли. Ми смо заједно са општинским изборним комисијама и Центром за бирачки списак забиљежили, односно обиљежили звјездицама или на одређени начин печатима та мјеста и нигдје, ни на једном мјесту нисмо нашли да је неко умјесто тих људи гласао", истакао је Петрић.

Наглашава да су у том периоду, МУП-ови избрисали око 4.500 особа због смрти с Централног бирачког списка, поништивши им пребивалиште и матични број.

"Ови што причају да се на том списку налазе мртви немају адекватне податке. Они се по природи ствари ту, односно њихова имена морају налазити. Али, нико никада није пружио нити један доказ ни на једном мјесту да је неко гласао умјесто особе која је умрла", поручује Петрић.

Осврнуо се и на фотографије које се појављују у медијима с врећама гласачког материјала на улицама.

"Те фотографије које се појављују придаје им се некакав значај, беспотребно. Наравно да се у камионе пакују вреће, огромна количина врећа. Ту се ради о 30.000 врећа различитих боја. Наравно, да се пакују и бацају у комбије и камионе. Па, седам камиона је седам дана по цијелој БиХ сакупљало материјал. Што се тиче гласања у аутомобилу, законом је прописано у одређеним ситуацијама да људи који не могу физички да приступе у просторије на гласачком мјесту гласају испред. Та процедура се користи и код нас и у свијету. И код нас се користила. Неко то фотографише и криминализује ситуацију", каже Петрић.

Криминализује се, наводи, и број неважећих гласачких листића. По досадашњим подацима, истиче Петрић, број неважећих гласачких листића је или на нивоу свих претходних изборних циклуса или нешто мањи за неке нивое.

"Та прича о бугарском возу је више ловачка прича. Понекад некоме то затреба и онда то медијски артикулише и понавља. Никада нико није доставио конкретно име и презиме, мјесто и да је неко нешто урадио. Или ако јесте, ако је било сумње то се доставља надлежним органима јер то су кривична дјела. Ко је год имао какву сумњу укључујући и нас, нама што је дошло као индиција, ми смо то прослиједили надлежним тужилаштвима да то утврде. Не идемо ми сада, чланови ЦИК-а БиХ по улицама и тражимо ко можда нешто у кафани пије или испуњава тикет спортске прогнозе или гласачки листић. То често више личи на ловачку или риболовачку причу", тврди Петрић.

(Анадолија)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Мк

19.10.2018 09:44

МА АЈДЕ НЕЛУПАЈ ГЛУПОСТИ УЗЕО СИ ПАРЕ И САД СЕ ПЕРЕШ .НАРОД ХОЋЕ И ИЗАЦЕ НА УЛИЦЕ ЗА ПОНИШТАВАЊЕ ОВИХ ЛОПОВСКИХ ИЗБОРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мј.

19.10.2018 10:33

Ста би сте ви да се изборни материјал вози у којекакве амбасаде и да се тамо броји.ЦИК БиХ је законско тијело а ви сто сте изгубили немој те се нервирати цетири године це брзо проци.

Name

Били...

19.10.2018 10:54

Браво за коментар.

Name

Ре мј.

19.10.2018 11:25

Ти тако неписмен не би требао да се бавиш овако важним темама. Много би ти било паметније да то препустиш писменијим и школованијим од тебе. Било би корисније и за тебе.

Name

@ Прави - РОКИ -

19.10.2018 12:07

Чуј га,ако утиче на резултат они ће поновити бројање и контролу . Продаје народу м..а под бубреге. Ја тргујем са неком робом и мени 100х украду робу у вриједности по 20 КМ ,укупно 2000 КМ а ја једном ухватим лопова и Полиција треба рећи а шта је то 20 марака,сића. Треба све пребројати ако се на узорку појаве разлике. Мало по мало можда опозиција накупи.

Name

зоран

19.10.2018 09:47

Ви све радите по закону а по ливадама вам се мијењају вреце са гласовима. Постоје слике цак и регистрцаије аута али то вама, криминалном и моралном олосу, не смета. Сад се види засто је била толика борба да се овај кримос постави за предсједника комисије

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦРНИ

19.10.2018 09:49

Док ие овај ЦИК НИКАД ПРАВДЕ И ПРАВОГ БРОЈАЊА

ОДГОВОРИТЕ
Name

З

19.10.2018 10:31

Поновно бројање,све је намјестено,то је злоцин

Name

Лазотиња

19.10.2018 10:38

Све бројати стари мој, резимски дека напио се млијека па завијен у јастуцак намирил руцак. Висе смрдис на превару нwго Снсд и Сда.

Name

Браво Петрицу

19.10.2018 10:01

Науци папке неким уобицајеним стварима.Неки,и кад би својим рукама бројали,неби им се свидјело јер _његови губе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

19.10.2018 10:10

ОВАЈ ПЕТРИЋ ЈЕ СТВОРЕН ЗА ОВАЈ МЕНТАЛНИ СКЛОП ДОК ЈЕ ОВАКВОГ НАРОДА БИЋЕ И ПЕТРИЋА.ЈЕДНО СУ ПРИЧЕ А ДРУГО СТВАРНОСТ.ДА БИ НАРОД ИМАО МИРАН САН НАЈБОЉЕ ПОНОВНО ГЛАСАЊЕ ИЛИ ПОНОВНИ ИЗБОРИ.НЕЗАДОВОЉСТВО ЈЕ УХВАТИЛО ТОЛИКО МАХА ДА ТО ТРЕБА ЗАУСТАВИТИ.ТО ЈЕ ИСТИНА СВЕ ОСТАЛО ЈЕ ЛАЖ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

19.10.2018 12:54

Управо тако,ако верују у победу и ако је све чисто шта је проблем око поновног бројања па и нови избори?Све могу причати али да је Пејина унука уопште победила,а онда и са толиком разликом ту је евидентно да је дошло до бесрамне крађе и низа кривичних дела.А овај циковац се сад вади јер је примио поголему своту.Народ је незадовољан и могло би доћи до ескалације,брат на брата.

Name

Сања

19.10.2018 10:20

Какви бескрупулосни, лазљиви, необјективни људи који својим поступцима унесрецују хиљаде људи и доводе их у потпуно нехумане услове, отимајуци им њихове зарадјене пензије, средства за зивот да би они узивали и варали. Украли сте вољу народа, изводили их дзаба на изборе. Јадно да јадније не мозе бити!! Бранко Петрицу, срамите се. Сваки становник ове земље зна да сте изабрани на ту функцију да преварите овај напацени народ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кисело грожђе

19.10.2018 14:16

Петрић и ЦИК се понашају срамно, нефер и некоректно, без осјећаја имало одговорности, све се видјело. Медјутим, они су споредни у цијелој причи. Примарни су главни актери филма "ИЗБОРИ у БиХ", који су утицали да се све одради овако, односно да се директно по нама свима пљуне. Све остале приче и обећања су шупљирање, немају будућност, служе да се спусте тензије... Тачка ја већ стављена, а све је одавно кисело и баш бљутаво.

Name

рере

19.10.2018 10:22

Ово треба архивирати. Оваква "појашњења" ти не пролазе ни код укућана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

19.10.2018 10:24

Само би поновијо коментар Мк: МА АЈДЕ НЕЛУПАЈ ГЛУПОСТИ УЗЕО СИ ПАРЕ И САД СЕ ПЕРЕШ .НАРОД ХОЋЕ И ИЗАЦЕ НА УЛИЦЕ ЗА ПОНИШТАВАЊЕ ОВИХ ЛОПОВСКИХ ИЗБОРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко

19.10.2018 10:29

Ко губи има право да се љути али има и она народна - свирај па за појас задјени.Тога би требало да се придржавају и губитници на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

19.10.2018 10:35

Само поновити изборе!! Нек се несто десава..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

19.10.2018 10:52

Мисли да ће се извући и заташкати ово глупом причицом. Опозиција не смије признати овај изборни процес јер је ово била обична лакрдија. Најзинимљивије је да запад са Америком на челу ову лакрдију признаје,највише говори о њима, кога свих ових година подржавају, и да заједно са њима раде на уништавању нашег друштва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риме

19.10.2018 11:01

Ко је стампо гласацке листице ???? Ма нису људи овце . Дзепови се пуне и сви ти у ЦИК-у се врте у круг докле висе то . Зато народ треба да се дигне и да истјера све то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма дај молим те

19.10.2018 11:09

Све оно што си рекао "човјече" ВРИЈЕЂА ДУБОКО ЉУДСКУ ИНТЕЛЕГЕНЦИЈУ!!! ФУЈ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОПЦОРН

19.10.2018 11:26

Б. ПЕТРИЦ СА РАЦУНА (БАНКА ИНТЕСА) ПОДИГАО ПРИСТИГЛИХ 320'000 ЕУРА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛАС

19.10.2018 11:39

У БАЊАЛУЦИ, ПОПИС СТАНОВНИСТВА ИЗ 2013 БИЛО ЈЕ ОКО 185'000 СТАНОВНИКА. ОД ТАДА ПА ДО 7. ОКТОБРА 2018 ИСЕЛИЛО СЕ 30'000 СТАНОВНИКА. КАКО ОБЈАСЊАВАТЕ РЕЗУЛТАТ ОД 193'275 ГЛАСОВА, ГДЈЕ ЈЕ ИЗЛАЗНОСТ БИРАЦА БИЛА ОКО 57,1%. У КОНЗУЛАТУ (Б и Х) БЕРН (ЦХ), ГЛАСАЛО 8'000 БАЊАЛУЦАНА, НИЈЕДАН ГЛАС ЗА ДОДИКА, А ТИ ГЛАСОВИ СУ НЕСТАЛИ? ЗАТО ЈЕ БИЛО 11'000 МРТВИХ ГЛАСАЦА!!! КОГА ВИ ЛАЗЕТЕ??? ИЗЛАЗИ НАРОДЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ НА УЛИЦЕ, ДА КАЗНИМО УБИЦЕ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзаба ти

19.10.2018 13:02

Мени физиономија овог човјека изазива такву напетост. Дзаба му наочале и неки интелектуални лооц, не зна цовјек саставити двоје а још горе како нас покусава замлатити својим изјавама. Сама чињеница колико се инсистирало на његовом останку, говори зашто је ту. Једноставно, ауторитет свих ових јавних личности је толико излизан, да је постао провидан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

19.10.2018 13:37

Купљена лопурда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@@@@

19.10.2018 18:34

Није могуће поново бројање док је ЦИК на страни банде из СНСД-а. Прво смјенит Петрића и остале па онда је могуће.

ОДГОВОРИТЕ